Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Prinsvillan

Du är aldrig sysslolös på Prinsvillan. Här finns många härliga aktiviteter att fylla dagarna med. Naturupplevelser i hav och skog, Kultur i vackra slottsparken och avkoppling med strand och stillhet. Låt dig inspireras på vårt instagramkonto @prinsvillan.

Vandra

I området runt Prinsvillan slingrar sig flera vandringsleder med spännande namn. Vattnets kraft, Munkvandringen och Kristinaleden är några exempel. Endast ett stenkast bort ligger Pilgrimscentrum, en knytpunkt för alla pilgrimsvandrare i Stockholms län.

För dig som vill längre ut finns Tyresta naturreservat på promenadavstånd, och Tyresta nationalpark och dess urskog på vandringsavstånd. Nationalparken Tyresta är det största urskogsområdet söder om Dalälven. Magra karga hällar som slipats lena av inlandsisen, högresta granar som reser sig över mossor och lavar – här är vildmarken nära.

Bada

Havet nästlar sig in i området via Kalvfjärden. Ta ett kvällsdopp från klipporna eller en heldag på stranden. Ett mysigt sommarkafé, Notholmen, finns i närheten.

Kanot och kajak

Från Kalvfjärden vid Prinsvillan kan man faktiskt ta sig genom tre sjöar mot Stockholm. Gammelströmmen, ett kulturhistoriskt intressant område och magiska vyer möter dig på vägen. Kanot och kajak finns att hyra i Gudå.

Cykla

Att med god mat i picknickkorgen cykla längs slingriga småvägar förbi historiska landmärken är en härligt somrig upplevelse. Här finns hantverk, caféer och fina picknick platser. Eller ge dig ut på lite mer fartfyllda turer i skogen. Vi har detaljerade kartor och färdbeskrivningar som gör det lätt att ta sig runt.

Tyresö slott och Slottsparken

Slottsparken är ett populärt besöksmål med en spännande historia. Här tronar det pampiga slottet med anor från 1630-talet, uppfört av friherren Gabriel Oxenstierna. Till slottet hör en engelsk park, den första av sitt slag i Sverige. Idag är slottet en del av Nordiska museet.

En restaurang med fullständiga rättigheter och ett café med hembakade läckerheter finns också här. Ute i parken, som vetter ner mot kalvfjärdens stilla hav, hittar du flera spännande verksamheter. Bland annat charmiga Tyresö handelsträdgård, Pilgrimscentrum, Tyresö kyrka, Café Notholmen med gästhamn och sommarscen och Rum för hälsa, ett dagspa på slottet.

En plats med historia

Prinsvillan  har en lång historia. Detta är platsen för det medeltida Tyresö, innan slottet – uppfört i början på 1600-talet – fanns. Delvis under Prinsvillan ligger resterna av ett stort tegelhus som troligen byggdes på 1400-talet – det gamla Tyresöhus.

Flera medeltida godsägare har haft sitt säte här. Platsen grävdes ut 1934 och kvar i gräsmattan på sjösidan kan du hitta några stenbumlingar som visar var tegelhuset låg.

1891 besökte prins Eugen för första gången Tyresö och strax därefter blev vår byggnad på Tyresö slotts ägor hans sommarbostad. Då hette stället Lilla Tyresö men kom snart att kallas Prinsvillan. Han inspirerades av den omväxlande naturen och här fördjupades och utvecklades hans landskapsmåleri. Målningar som Molnet (1895 och 1896), Det stilla vattnet (1901) och Det klarnar efter regn (1904) är tillkomna på Tyresö och prinsens 90-tals måleri kom också att spela en roll för utvecklingen av det svenska landskapsmåleriet. Om du besöker vår veranda och tittar snett till höger ser du den fantastiska kullen som spelar huvudrollen i Molnet.

Se tillgänglighet och boka. Från 550 kr

Sök & boka

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.