Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Nordens Ark

Vi kan Bohuslän! Nordens Ark är en certifierad InfoPoint. Hos oss kan du som hitta broschyrer, kartor och få våra bästa tips på upplevelser i trakten.

Nordens Arks historia

Nordens Ark ligger på Åby säteri i mitten av Bohuslän. Stenåldersgravar och hällristningar på markerna vittnar om att människor har bott här i tusentals år. Åby säteri är en av Bohusläns äldsta gårdar med en lång och fascinerande historia. Bevarade brev från 1307 visar att Norges kung Håkon Magnusson vistades här vid den tiden. Under 1500-talet var släkten Galde herrar till Åby. Kanske var det då som den borgliknande byggnad som syns på en karta från 1697 byggdes. År 1661 köptes Åby av Margareta Hvitfeldt, Bohusläns kanske mäktigaste kvinna genom alla tider. I köpet ingick ett nittiotal gårdar och torp spridda över hela norra Bohuslän. Från Margaretas död 1683 fram till 1975 förvaltade Hvitfeldtska stipendieinrättningen Åby i enlighet med testamentets bestämmelser. Åby säteri köptes av Hushållningssällskapet som 1996 sålde säteriet med tillhörande mark till Stiftelsen Nordens Ark.

Åby säteri omfattar totalt 383 hektar mark som bland annat består av betesmarker, skogsmark och djuranläggningar. Säteriets lada är den största timrade byggnaden i Bohuslän. Ladan är 60 meter lång och åtminstone delvis troligen från 1600-talet. Åby säteri är av riksintresse och byggnaderna är kulturminnesmärkta.

Nordens Ark

En unik park som gör skillnad. Nordens Arks syfte är att bevara utrotningshotade djur och biologisk mångfald. På Nordens Ark finns ett 60-tal arter och raser från världens alla hörn. Vissa djurarter är idag så hotade att de riskerar att försvinna för gott. För en del arter kan djur födas upp och sättas ut i det vilda för att förstärka den lilla population som finns kvar för andra krävs att vi hjälps åt internationellt och håller en livskraftig population tills utsättning i det vilda är möjligt. Den vackra naturen och möjligheten att se djur som järv, snöleopard och amurtiger gör Nordens Ark till ett av Bohusläns populäraste besöksmål. Genom den Vilda Parken sträcker sig en fyra kilometer lång promenadsslinga och du möter djur som mindre panda, pallaskatt, järv, japansk trana och grönfläckig padda. På Lantgården kommer du våra nordiska lantraser nära.

Ekoparksleden – vandra i en unik miljö

Välkomna att vandra i ett av Nordens Ark största bevarandeprojekt på hemmaplan, Ekoparksleden som är cirka 4,5 kilometer. I Ekoparken arbetar vi med att öka den biologiska mångfalden genom att återskapa landskapet till hur det såg ut under 1700-talet och 1800-talet.

Längs leden får du ett smakprov på regionens variationsrika natur, från exponerade hällmarker och rika blomsterängar till lummiga bäckdalar. Informationsstolpar berättar om områdets natur och kultur. Korta avstickare från leden finns till utsiktsplats Varpet och fornminnen som Åbyhällen, Glose altare och Nycanderska gravplatsen. Här hittar du också en av Bohusläns mest imponerande hällristningar, Åbyhällen.

Kuststigen

Kuststigen är en kustnära och varierad vandringsled genom Bohuslän. Kuststigen är kontrasternas vandringsled. Karga klippor och storslagen skärgårdsnatur varvas med pittoreska byar och historiska kvarlämningar. Från Tjörn i söder, längs Västkusten och hela vägen upp till Oslo sträcker sig Kuststigen. Kuststigen är lite av Sveriges svar på den klassiska leden ”cinque terre” i Italien. Konstrasterna utmed vandringen är slående, med alltifrån pittoreska sjöbodar till lövskogar till höga utsiktspunkter. Men leden är också en vandring genom tiden. För den som tittar noga, syns spår av forntida kultur och naturfenomen genom ledens alla etapper. I Sotenäs kommun sammanlöper Kuststigen till stora delar med Soteleden. En bitvis utmanande kustvandring där du kan äta gott, bo bra & kanske ta några härliga salta dopp utmed vägen.

Kuststigen kopplar på strax norr om Nordens Ark, perfekt för ett stopp över en natt eller flera. Detta är en del av STFs signaturled Bohuslän.

Soteleden

Soteleden går i flera slingor över markerna med Nordens Ark som start- och slutpunkt. Nordens Ark är lämpligt som utgångspunkt för fortsatt vandring mot Bovallstrand, Hunnebostrand och vidare till Ramsvikslandet.

Hike & Bike

Konceptet Hike & Bike har tagits fram av Sotenäs kommun tillsammans med Sotenäs Turistförening, Företagarna i Sotenäs och LRF Sotenäs och är en del av projektet ”Utvecklad cykelturism i Sotenäs”. Med utgångspunkt från fyra Hike & Bike Points har projektet tagit fram mellan 15-20 cykelrutter, för olika typer av upplevelser. Rutterna knyter ihop besöksmål, orter och intressanta sevärdheter – med tre inriktningar av cykling:

 • ”Leisure” eller cykelkorgscykling som passar familjen och den som vill uppleva mer av Sotenäs på lågtrafikerade grus- och asfaltsvägar genom fina landskap och trivsamma platser att stanna till på.
 • MTB är för den som gillar att cykla på stigar och vill ha lite mer utmaning.
 • LVG-landsvägsrutter som går på asfaltsvägar och är mer för den som vill ha mer träning.

I dagsläget erbjuder vi ingen uthyrning av cyklar på Nordens Ark, men vi har goda kunskap om området och kan ge goda tips.

Besöksmål i närheten

 • Bohuslänsmuseum
 • Geoparken Bohusgranit
 • Havets Hus
 • Kosterhavets Nationalpark
 • Nordiska akvarellmuseet
 • Skulpturpark Hunnebostrand
 • Smögen Whiskey
 • Stallebrottet
 • Stenhuggerimuseet
 • Vitlycke museum

Se tillgänglighet och boka. Från 750 kr

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.