Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Myssjö Gård

Vi mår bra av att vara ute i naturen. Både fysiskt och psykiskt. På Myssjö kan du bara vara, njuta av tystnaden, vandra, ta en paddeltur eller uppleva naturen flytandes på flotte på sjön Yngern. Här följer ett litet axplock av upplevelser på och runt Myssjö.  

Natursafari från flotte

Flotturen passar de flesta – gammal som ung – och tar cirka 1,5 timme. Vi hämtar upp och guidar er runt på södra Yngern, som har ett rikt djur- och naturliv. Den ena turen är inte den andra lik då man inte vet vad som kan dyka upp längs färden. På flotten finns även en badstege för att enkelt ta sig upp och ner ur vattnet om man känner för att bada. Våra flottar drivs med elmotor så att man kan prata med varandra och lyssna på naturen under färden. Använd grillen på flotten och tillaga er egen medhavda mat, eller köpa måltidspaket av oss, som endast behöver värmas upp. Vi kan även köra ut er till en lugn vik, förankra flotten så ni får en stund för er själva och så hämtar upp er på överenskommen tid. Ni bestämmer vad som passar er bäst. 

Fiska kräftor från flotte

Under sensommaren erbjuder vi kräftfiske. Alla kan vara med och fiska kräftor från våra flottar – det är både lätt, roligt och spännande. Det är även en stund för avkoppling och umgänge. Så ta med dig nära och kära och häng med på en bekväm kräftfisketur på sjön Yngern. Mellan fisket finns det tid att utforska området och ön Myssjö som du övernattar på.  

Utforska naturen på Myssjö

Ön Myssjö är cirka tre kilometer lång och två kilometer som bredast och består av varierad skog med bland annat gamla ekar. Man kan se spår i skogen av de odlingsmarker som en gång har funnits på gården. På ön finns både bäver, rådjur, älg, grävling, räv och vildsvin. Ön har även ett rikt fågelliv. Här finns bland annat havsörn, fiskgjuse och storlom. Vi tipsar er gärna om våra smultronställen på ön.  

Paddla kanadensare, SUP eller kajak

Upplev naturen genom att prova på att paddla på sjön. Gör ett strandhugg någonstans på färden och utforska de öar som finns i Yngern, som är en av Sveriges renaste insjöar. Här finns ett rikt djur- och naturliv. Spana in någon av de bäverbon som finns i närheten. Har du tur så kan du se dem simmandes i vattnet. Du får låna vår utrustning gratis, när du övernattar hos oss. 

Vandring

Sörmlandsleden är ett slingrande system av vandringsleder som omfattar cirka 1 000 kilometer preparerade leder i Södermanland. Sörmlandsledens Etapp 13 ligger i anslutning till Myssjö gård. Om du vandrar från Yngsviken så kommer du efter cirka två kilometer att se en hänvisningsskylt till Myssjö gård. Det är cirka tre km från hänvisningsskylten till vår upphämtningsplats. Du ser gården på andra sidan vattnet, cirka 100 meter från fastlandssidan. Vi erbjuder också upphämtning av sällskap vid Yngsviken, där etapp 12 och 13 möts, flotturen tar cirka 45 minuter till ön. Hör av er till oss direkt vid intresse. 

Besök Envättens naturreservat

Stora Envättens naturreservat angränsar till skogarna i Yngerns avrinningsområde. Här finns gammelskog med många ovanliga svampar, brandpåverkad skog med ovanliga insekter, flera fina skogssjöar och utsiktsberg. Under ytan i Stora Envätten har du möjlighet att se allt liv som lever där, då siktdjupet är stort. Grilla gärna vid någon av naturreservatets anlagda eldplatser. Det tar cirka tre timmar att gå runt sjön, en perfekt dagsutflykt vid övernattning hos oss. Det är cirka 4 kilometer att vandra till reservatet från Myssjö.  

Fiska

I sjön Yngern finns bland annat abborre och gädda. Med sina 15 kvadratkilometer är Yngern den största sjön i Stockholms läns södra delar. Sjön ligger inbäddad i ett storslaget skogslandskap med liten bebyggelse. Yngerns vattenkvalitet, storlek och mångformighet, med alla vikar, öar och sund gör att det är en unik biologisk mångfald i sjön.  

Här kan du välja att meta från land eller låna gårdens roddbåt. Våra två kajaker har även spöhållare, så de passar utmärkt för en fisketur. Kajakerna är lätta att hantera även för nybörjare, oavsett ålder. Du tar med dig egen fiskeutrustning och köper ”Sportfiskekortet Stockholm” inför ditt besök hos oss.  

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.