Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Lydde Gård

Här hittar du fantastiska utsikter, intressanta miljöer och en rik historia. Lydde Gårds närområde bjuder in till många sköna stunder oavsett om du vill njuta av storslagna vyer, insupa doften av skog och blomsterängar eller shoppa i Sveriges textila centrum – Tygriket. Området bjuder även på väldigt många fina vandringsmöjligheter med leder och nationalparker.

Cykling

Ett perfekt sätt att upptäcka naturen runt Lydde Gård är på cykel. En upplevelse för alla sinnen. Våra övernattande gäster kan därför gratis låna någon av våra 15 cyklar. Hjälmar och barnsitsar finns. Vill du ut på en lite längre tur kan du även få med kaffe/te och ett smörgåspaket i cykelkorgen.

Längs mindre vägar kan du cykla genom stora djupa skogar, gamla vackra jordbruksbygder och böljande slättlandskap. Du kan njuta av stillheten vid sjöar och åar, höra fågelsången och känna alla dofter. Cykellederna i kommunen är dock inte utmarkerade i naturen och det är därför viktigt att du frågar oss efter karta och/eller turbeskrivning.

En lite längre tur, som även kan cyklas delar av är Förläggargårdsturen.  Förläggargårdsturen är en kulturhistorisk cykeltur på 55 km där ni likt en tråd spinner genom den vackra textilbygden i Sjuhärad, en del av Västsverige. Ni korsar tre åar på vackra stenvalvsbroar och passerar många intressanta sevärdheter längs vägen. Denna cykeltur tar dig på slingrande vägar, både grus och asfalt, genom den vackra naturen i Marks kommun. Vägarna är lågtrafikerade och delvis är det ganska kuperat.

Längs cykelturen på 55 km passerar du många historiska guldkorn såsom förläggargårdar, Sveriges äldsta bevarade spinneri (Rydals museum) och fantastiska utsiktsplatser. Vid naturreservatet Liagärde och Stora Hålsjön finns en betagande utsikt över Stora Hålsjön med omgivande landskap, en djup bergsravin samt natursköna ängs- och hagmarker. Förläggargårdsturen är en kulturhistorisk cykeltur där ni likt en tråd spinner genom den vackra textilbygden i Sjuhärad. Ni korsar tre åar på vackra stenvalvsbroar och besöker Sveriges äldsta bevarade spinneri – Rydals museum.

Kultur

Ett besök i sjuhäradstrakten är också en resa rik på kulturella inslag och historiska platser. Själva Lydde gård är en så kallad förläggargård. Förläggarverksamheten blomstrade under senare delen av 1700-talet och början av 1800-talet i Sjuhäradsbygden. När bomullsgarnet började användas på tidigt 1800-tal blev de rika böndernas makt avgörande för utvecklingen i området. De hade kapital att köpa stora mängder av det importerade garnet och fördelade det sedan till väverskor som vävde handdukar, dukar, skjort- och förklädestyger. Dessa rika bönder blev i och med denna hemindustriförläggare och byggde pampiga gårdar i karaktäristisk arkitektur. Många av dessa gårdar finns kvar än idag. Förläggargårdarna blev grunden för den textila industri som är typisk för Sjuhäradsbygden. När du ser dig om i Marks kommer du att lägga märke till de vackra vita förläggargårdarna som ligger som ett pärlband utmed framför allt Häggåns dalgång. Med sina pampiga huvudbyggnader och tillhörande flygelbyggnader utgör de ett karakteristiskt drag för Mark.

Den tidigaste anteckningen om Lydde är från 1493, då som Lyddaström. Gården drevs under lång tid främst som ett jordbruk men från 1840 breddade man verksamheten. Först startade man upp förläggarverksamhet, 1850 inrättades ett färgeri och 1875 byggdes ett tegelbruk på gården. I takt med industrialiseringen i slutet på 1800-talet försvann förläggarverksamheten men anknytningen till textilbranschen levde kvar. Under stora delar av 1900-talet fungerade nämligen Lydde Gård som en syfabrik för blusar och skjortor. Gården har idag renoverats med varsam hand, och dess nuvarande ägare berättar gärna om vägen fram till idag.

Boråstrakten är också tygrikets centrum än idag, viket är mycket tydligt när du reser runt i trakterna. Överallt ser du både klassiska och ny varumärken, små hantverkare, fabriksförsäljning, museum, butiker med mera. En mycket levande hantverksbygd helt enkelt!

Se tillgänglighet och boka. Från 548 kr

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.