Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Ljungskile Hotell

Ljungskile med omgivningar har väldigt mycket att erbjuda.

Som gäst har du nära till ett rikt och spännande friluftsliv med skogsvandringar, kajakpaddling och saltstänkta bad från sand- eller klippstränder. Prova vandringsleder på Bredfjället, besök det klassiska Lyckornas Havsbad, det vackra Silverfallet eller boka en musselexpedition ut på fjorden.

För barnfamiljen har vi både en nyrenoverad lekplats och en basket- och fotbollsplan. Landskapet runt omkring är präglat av historiens vingslag och många kulturhistoriska lämningar. Det här var även en av Sveriges anrika badorter dit framstående badgäster vallfärdade under slutet av 1800-talet för kall- och varmbad. Kallbadhuset och flera av de vackra sommarvillorna från 1800-talet finns fortfarande kvar.

Det vackra läget vid havet, och dess skyddade läge i sundet mellan Orust och fastlandet, ger givetvis rika möjligheter till att njuta på och i vattnet. Här finns flera fantastiska badplatser att välja mellan; från Sparreviken med klippor där du kan falla fritt från 6 meter rätt ner i det salta vattnet till Kungsparken med både sandstrand och litet hopptorn. På det anrika kallbadhuset finns möjlighet att både hoppa och gå i vattnet och vid Saxenhof finns en stor gräsmatta att spendera dagen på. Fråga oss gärna så hjälper vi dig att hitta rätt plats för ett dopp.

Att upptäcka landskapet från vattnet är något speciellt. Den skyddade skärgården erbjuder varierad paddling och många fina strandhugg. Ljungskile Kajakcenter huserar i ett gammalt kallbadhus med anor från 1930-talet och erbjuder ledarledda kajakturer och kajakkurser i olika svårhetsgrader. Du kan även hyra en kajak om du hellre vill paddla själv och är en van paddlare. Vill du testa på något annat finns även aktiviteter så som långfärdsskridsko, stavgång, svampexkursioner, vandringar och friluftsskolor.

I Ljungskile finns även en dramatiskt vacker natur och många fina vandringar att välja mellan. Välj en rundslinga där du kommer tillbaka till utgångspunkten eller vandra längs med Bohusleden och ta dig tillbaka med buss eller tåg. Kuststigen passerar strax ovanför och nedanför och här finns det fantastiska Bredfjället med Silverfallet. Ett smakprov på några av våra favoriter:

Bredfjället som majestätiskt reser sig över Ljungskile bjuder på flertalet stigar och leder. Hundra meter över havet breder ett kuperat blåbärsklätt skogslandskap ut sig. Här finns populära fiskesjöar och fantastiska vandringsleder genom den mäktiga barr- och lövskogen. Flera småvägar leder in i området som är genomkorsat av stigar. Bland annat passerar Bohusleden genom reservatets östra del. På Bredfjället finns även Silverfallet, ett femton meter högt vattenfall med hänförande utsikt över forsarna, bygden och längre bort den blåskimrande fjorden och Orustbergens skogar.

”Salt till sött” är en cirka sex kilometer lång rundslinga på något kuperad stig med branta passager som utgår från Ljungskile centrum. Vandringen går genom Tjöstelseröds naturvårdsområde med mäktiga, uråldriga ekar och varierad natur, hagar, kulturmark, bäckraviner och mäktig granskog.

Skarsjöleden bjuder på fin och varierande vandring. Skarsjöleden går, precis som den antyder, runt Stora Skarsjön just öster om Ljungskile. Leden är krävande, men bjuder på en fin och varierande vandring där avståndet till sjön sällan är längre än ett stenkast. Längs leden finns flera fina platser för att stanna och ta rast eller ta sig ett dopp. Leden passar bra som dagstur för dig som vandrar, eller som teknisk stig för löpning. Leden är en rundslinga på drygt åtta kilometer och är markerad med röda markeringar. Leden är väldigt kuperad och går genom blockterräng så den kan upplevas som mycket krävande.

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.