STF Lilla Sörgården

Upplev

Det finns mycket att göra på både Färingsö och i resten av Ekerö kommun. Här kommer några av våra personliga favoriter.

Vandringsleder och naturreservat
Mälaröarna har en underbar och tillgänglig miljö, här finns naturreservat med gamla ekar, partier med bevarad blandskog och slottsparker. Från forntid till nutid finns ett kulturlandskap som berättar om viktiga och märkliga händelser, platser och människor.

Nära Lilla Sörgården finns Eldgarnsö naturreservat med vacker lövskog och varierad natur. Särskilt fint är det om våren då hagarna blommar och den fridlysta misteln syns i trädkronorna. I den vackra lövskogen med ek, ask och alm finns ett rikt insekts- och fågelliv.

Grannöarna Munsö och Adelsö erbjuder också naturskön vandring med historiska vingslag så långt tillbaka som bronsåldern. Här finns flera naturreservat, så som Bonaviks-, Husby- och Adelsö-Sättra naturreservat att utforska. Här passerar också vandringslederna Ekerö-/Munsöleden och Adelsö vandringsled. Skogarna på Adelsö och Munsö brukar dessutom vara fulla av svamp på sensommaren och hösten, men säg det inte till någon.

Bada
Närmsta badet är Kungsbergabadet, en barnvänlig strand med flytbrygga och stora grässlänter knappt tio minuters promenad bort. Fyra kilometer från Lilla Sörgården, med bil eller cykel och på väg mot Eldgarnsö naturreservat, finns det populära Karlskärsbadet, ett familjebad med stora bryggor och omklädningsrum.

Stenbrottet i Stenhamra
Det nedlagda stenbrottet i gamla Stenhamra är ett annorlunda och spännande utflyktsmål. Där har en stor del av Stockholms gat- och kantsten brutits. Verksamheten inleddes 1884 och fortgick till 1919.

I stenbrottet, som numera är delvis vattenfyllt, har många filmscener (exempelvis för Pippi Långstrump, Bröderna Lejonhjärta, Sökarna och Vägen till Klockrike) spelats in till följd av den speciella miljön som bildats när berget brutits och blivit synligt. Det går att utforska stenbrottet på botten av ”kratern” med två vattenfyllda gruvschakt och på de mer äventyrliga stigarna som löper längsmed skyddsstaketet på kanten av brottet. Från det som kallas Högsta Toppen i stenbrottet kan man se Globen och Stadshustornet i Stockholm när sikten tillåter.

Passa på att fika på trevliga Färingsö konditori i Stenhamra centrum.

Ekologiska grönsaker, trädgårdsplantor och äppelprodukter
Besök Juntras Grönt och handla i den ljuvligt söta trädgårdsbutiken. De erbjuder fika och lättare luncher. För trädgårdsintresserade är Gustavshill handelsträdgård också ett utflyktsmål med stort, välsorterat utbud av växter och blommor och kunnig personal. De har också en trevlig kafédel. På mysiga Äppelfabriken kan man njuta av goda bakverk, nyrostat kaffe och vandra runt i den fina trädgården. I butiken kan man köpa med sig av alla fina äppelprodukter.

Hippie-häng på Rosenhill
Självplock, bakluckeloppis och ekologiskt café. I sann hippieanda drivs Rosenhill café och trädgård. Häng i en hängmatta och prova de smarriga bakverken.

Våfflor och historisk hembygdsmiljö
I närheten av Färentuna skola ligger Hembygdsgården. Besök de historiska byggnaderna och ät en våffla i bagarstugan. Som ett Skansen i miniatyr.

Besök vikingabyn Birka
Med båt från Hovgården på Adelsö åker man båt (Strömma) direkt till ön Björkö och den historiska staden Birka.

Sjönära sommarliv i Jungfrusund
I Jungfrusund på Ekerö växer det fram en ny, sjönära stadsdel med flera restauranger och serveringar vid vattnet (Restaurang Jungfrusund, Kolmilan). Tillsammans med minigolfbana, paddelbanor och gym utgör de ett trevligt sommarutflyktsmål. I närheten finns många och varierade motionsspår runt Jungfrusundsåsen.

Drottningholms slott
Vandra i slottsparken, besök slottscafét och kika in på en aktuell utställning.

För fler besöksmål, matställen och information om kommunen besök www.ekero.se eller fråga oss!

GRUPPFÖRFRÅGAN

Är ni fler än 10 personer och planerar en konferens, släktträff, skolresa eller kanske ett träningsläger för idrottslaget? Fyll i formuläret så kommer din förfrågan att skickas till ditt valda boende, som återkommer med ett prisförslag för just din grupp!

Få prisförslag
Läs om hur vi hanterar dina personuppgifter.

Ge mig gärna förslag på liknande STF-anläggningar om det är fullt hos er
Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.