Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Kårsavagge Fjällstuga

Fjällstugan är en av STF:s äldsta och det ryktas om att det spökar här. Om spökryktet är helt sant vet vi inte, men på vägen upp till Kårsavagge fick John Bauer i alla fall inspiration till sina troll.

Omgivningen kring stugan är lättvandrad men om du ska ta dig ur dalen är stigningen ansträngande i stort sett åt alla håll om du inte vänder åter mot Abisko. Från STF Kårsavagge går ett par utmanande vägar till Låktatjåkkåstugan. Du kan också ta dig över en bergsrygg åt sydöst till STF Abiskojaure på Kungsleden. Besök gärna Kårsajökeln som är en glaciär med ändmoräner och ett vackert delta.

STF Kårsavagge är ett utmärkt utflyktsmål från STF Abisko Turiststation. Efter en tur med linbanan upp till kalfjället är det sedan en enkel vandring mot fjällstugan.

Bra att veta kring stugan

•  Vatten hämtas sommartid i jokken nere vid stugan. På vintern öppnas ett vattenhål i sjön öster om stugan.
• I hela dalen finns en rik flora och detta beror på den kalkrika berggrunden. Här kan du hitta fjällruta, fjällört, fjällveronica, grönkulla, fjällklocka, fjällgentiana, brudsporre, rosenrot, alpros, stjärnbräcka, kattfot, lappljung, fjällvedel, fjällgröna, isranunkel m fl. Under juli månad är blomningen som rikast.
• Djurlivet är rikt, främst fåglar. Här finns ängspiplärka, kungsörn, korp, blåhake, fjällpipare, fjällvråk m fl. Ur fågelsynpunkt är de två sista veckorna i juni den bästa tiden.
• Fisket är bra i de djupare partierna av jokkarna och sjöarna. Öringar på över kilot kan skickliga fiskare få upp.

Bra att veta gällande turer/leder

• Kårsavagge ligger 14 kilometer väster om Abisko och vanligast är att vandrare tar kortare rundturer i området eller dagsturer till Kårsavagge.
• En vanlig flerdagstur startar i Kårsavagge och fortsätter sedan till Guoblavaggi eller Latnjavaggi och vidare till Låktatjåkkastugan. Därifrån går turen vidare till Björkliden.
•  I Latnjavaggi vid Latnjajaure har Abisko Naturvetenskaplig station en forskningsstation.
• Kårsavagge har inte speciellt mycket skotertrafik, då skidleden från Abisko är stängd för trafik. Men det finns vissa som kör över Björkliden och Låkktatjåkka och på det sättet kommer ner i Kårsadalen.
•  Väl värt är att göra en dagstur västerut från Kårsavaggestugan in i Kårsavaggedalen med slutpunkt  Kårsaglaciären. En lättgången tur med frodiga slätter till högalpin miljö vid glaciären.

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.