Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Hemavans Fjällcenter

Hemavan Tärnaby är norra Sveriges största skidort och erbjuder enastående skidåkning för både familjer och kompisgäng i fantastisk fjällmiljö. Sommartid är det fjällvandring längs världsberömda Kungsleden, svampplockning, flugfiske och fjällens natur som lockar.

Vandring

Hemavan är en stillsammare plats på sommaren än under vintertid. Midnattssolen vilar över topparna på fjället. Härifrån kan ni också nå kungsleden som är en av världens längsta och kanske vackraste vandringsleder. Den sträcker sig över hela lapplandsfjället från Abisko långt uppe i norr till Hemavan. Vill ni istället bara gå på en dagstur och njuta av närheten till byns bekvämligheter/aktiviteter så finns det väldigt många ögonstenar för det med.

Bland annat finns Atoklimpen. Området vid Atoklimpen är en samisk kulturmiljö som visar hur det renskötande nomadsamhället nyttjat landskapet under förhistorisk tid och fram till idag. Det är en led på ca 7 km med start från Atostugan och klättrar sedan uppåt på ca 1006 meter över havet.

Drottningleden är ett annat väldigt vackert alternativ för nybörjartur för den som vill vandra och eventuellt övernatta på fjället. Här finns små bäckar där man kan dricka vatten och tvätta sig. Tag med tältet och njut av nattens tystnad på fjället. Denna går mellan Laisaliden och Hemavan och är ca 1 mil lång enkel väg och reser sig ca 200 meter över havet. Ett alternativ kan vara att cykla leden och sedan följa landsvägen tillbaka.

Ruttjebäcken är en sevärdhet nära Hemavan, en riktigt populär plats att besöka för familjer. Till Ruttjebäcken är det ca 15 km längs den slingrande grusvägen utmed Tängvattnet till Rönäs. Den fina stigen börjar på andra sidan bron över Ruttjebäcken. Efter några hundra meter kan du lämna stigen och gå ut på klipporna. Strosa omkring här och leta jättegrytor, tunnlar, kanaler och fantasifulla slipningar i de mjuka skifferbergarterna. Vackra formationer har bildats i den mjuka skifferbergarten och det kristallklara vattnet gör Ruttjebäcken till en favorit bland utflyktsmål här i området. En varm sommardag värms vattnet i grytorna upp och bäcken förvandlas till ett naturligt äventyrsbad. Ju mindre vatten det är i bäcken, desto fler vackra formationer kommer fram.

Med en hel del andra alternativ strålar Hemavan i sommarsolen. Ledkartor finns att hämta ut i receptionen hos oss där ni även kan få information och tips på bra leder i området.

Fiske

Hemavan bjuder på lättillgängligt fiske för familjen och mer avancerade vatten för den inbitne sportfiskaren. Vi tipsar om nappglada ställen. Eller boka en guide som hjälper dig att fånga de riktigt stora ädelfiskarna.
Fiske i fjällen ligger så nära jakt du kan komma. Sättet att söka upp bytet, noga planera kastet och slutligen bärga fångsten har många likheter med traditionell jakt. Speciellt i de unika vattendrag fjällmiljön erbjuder. I Hemavans fjällvärld finns massor av fantastiska vatten att testa sin fiskelycka i, såväl strömmande som stilla.

Naturum

Naturum beskriver, förklarar och ger förståelse för naturen och områdets värden, samt inspirerar till vistelse och naturkontakt. Utställning och information om Vindelfjällens naturreservat och Kungsleden, aktiviteter, försäljning av kartor, vykort mm.

I direkt anslutning till Kungsledens start i Hemavan finner du Vindelfjällens Naturum Hemavan. Här finns information om Vindelfjällens natur, kultur och Fjällsäkerhet samt Kungsleden.
Ta en titt i utställningen, biblioteket och shopen. Få tips inför fjäll- och fisketuren. Särskilda guidningar och aktiviteter anordnas för barn både vintertid och sommartid.

Fjällbotaniska trädgården ligger i sluttningen ovanför Naturum. Där hålls guidade turer sommartid och man får möjlighet att lära sig mer om fjällets flora och fauna.

Fjällbotaniska trädgården

Fjällbotaniska Trädgården är en liten diamant i fjällvärlden med sitt stora utbud av fjällväxter och den pedagogiska presentationen
På en ås ovanför Naturum i Hemavan ligger Fjällbotaniska trädgården, nära början av Kungsleden. Det är Sveriges högst belägna botaniska trädgård och en av världens nordligaste. Den ligger 600 m ö h och ca 100 meter under trädgränsen.

Längs en 400 meter grusad gångväg finns hundratals olika växter presenterade, alla hämtade ur den nordiska fjällfloran och dessutom ett tiotal alpväxter. Trädgården står alltid öppen för den som vill vandra runt själv.

Från slutet av juni till mitten av augusti finns skyltar utsatta med växternas namn. Trädgården är då bemannad dagligen av botaniskt kunnig personal som sköter om trädgården och bistår och svarar på frågor från besökare.

Aktiviteter

Det finns även massor andra aktiviteter att göra i Hemavans vackra natur, såsom paddling, svampplockning. Hemavan är ett otroligt kantarellrikt område där man kan hitta mängder av den fantastiska svampen. Mountainbike och jakt är också populärt i området. För mer information besök Hemavan Fjällcenter.

Se tillgänglighet och boka. Från 215 kr

Sök & boka

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.