Upplev mer

På STF Grövelsjön Fjällstation finns det massor av aktiviteter oavsett vilken årstid du besöker oss. Här har vi delat upp aktiviteterna i sommar/höst och vinter.

Sommar och höst

Under sommaren och hösten är det vandring som gäller och Grövelsjöfjällen lockar såväl stora som små vandrare. Här kan du gå långa vandringsturer mellan fjällstugor, bo i tält, ta dagsturer eller kortare utflykter för att njuta vid en lägereld. Missa inte att bada i en av många fjällsjöar! Under barmarksperioden kan du göra mycket annat såsom löpning, fiske, kanotturer, cykel samt uppleva samisk kultur och renskötsel.
höst på grövelsjön

Vandring

Vandring är precis som turskidåkning ett brett begrepp som omfattar allt från barnfamiljens utflykter och lek i närområdet till de riktigt långa äventyren längs med hela eller delar av den skandinaviska fjällkedjan. I området runt STF Grövelsjön Fjällstation finns miltals med leder och spår att utforska. Förslag på en mängd olika turer i olika längd och svårighetsgrad hittar du här.

sommar grövelsjön

Exempel på dagsturer

Apelsinstenen

Den stora stenen är ett flyttblock som inlandsisen lämnade efter sig på fjällsluttningen nedanför Salsfjället. Den har fått sitt namn då den är en populärplats att rasta på under framförallt vårvintern. För dig som gillar klättring så finns blocket med i den svenska klätterföraren under boulderblock.

Silverfallet och Olåns vindskydd

Silverfallet är ett vackert vattenfall ca 3 meter högt och vid Olåns vindskydd kan du spana efter den roliga fågeln Lavskrika.

Gutulia Nationalpark

Ta bilen in i Norge och besök Gutulia nationalpark. Från parkeringen är det ca 3 km fram till en gammal fäbodvall där du kan äta din matsäck eller köpa fika. Nationalparken innehåller en fin sjö men också mycket gammal fjällskog.

Samevistet

Samevistet ligger ca 2 km från Fjällstationen. Följer delvis samma stig som Trollstigen. Vi samevistet finns ett par gamla kåtor, en fjällbäck och fin utsikt över Grövelsjöfjällen. En fin plats för fika eller lunch.

Gränslandet

Mitt i Skandinavien, i gränstrakterna mellan Sverige och Norge, finns ett stort spännande naturområde. Mer än 2 000 kvadratkilometer med skyddad natur. Här finns sällsynta djur och växter, uråldriga träd och märklig blockterräng. Fjällvidder, gammelskog och kristallklara vatten ger upplevelser för alla sinnen. Här hittar du mer information om det vi kallar för Gränslandet.
graenslandet.se

Övriga aktiviteter under sommar och höst

Fjällöpning

Gillar du eller är nyfiken på fjällöpning så erbjuder Grövelsjöfjällen fina möjligheter. Tips på turer som passar extra bra för löpare hittar du här som nedladdningsbar pdf. Gå gärna med i facebookgruppen STF Grövelsjön Fjällstation – Fjällöpare.

trail grövelsjön

Renbiten

Upplev den genuina samiska kulturen! Renbiten är ett samiskt familjeföretag som kombinerar renskötsel med egen förädling. Där väntar butik, café och flertalet samiska upplevelser. Bland annat kan du besöka de tama renarna och se fjällnaturen i det väglösa gränslandet till Norge.

Trollstigen och trollverkstad

Trollen på Trollstigen och jätten Jacobs kompisar håller till längs en slinga på strax över 1 kilometer. Här finns det alltid något nytt väsen i skogen. Ta med lite fika och rasta vid häxan Agatha så blir hon glad! Du får gärna ställa ut trollet du själv gjort på trollstigen tillsammans med trollkompisarna.

Drick vatten i Carl von Linnés vattenkälla

Vattenkällan är speciell då den bubblar upp från underjorden genomen sandbotten. Vattnet är glasklart och det är häftigt att se den bubblande sanden. Smakar på det kalla och magiska vattnet så får du en superkraft att benen orkar vandra jättelångt. Vattenkällan finns nära Trollstigen en knapp kilometer från fjällstationen.

Spana efter fåglar, renar och andra djur

Fjällstationen läge i fjällskogen men nära kalfjället gör att det är ett rikt och varierat djurliv. Vi hyr kikare på fjällstationen och smyg ut i naturen. Dina chanser att se djur ökar om du är tyst, går försiktigt och spanar åt alla håll. Berätta gärna för oss på fjällstationen vad du sett när du kommer tillbaka. På anslagstavlan finns möjlighet att skriva upp vad du sett så alla kan ta del av det.

Fiska

Grövelsjöfjällen är kända för sina mycket fina fiskevatten. På fjällstationen kan du hyra utrustning för spinnfiske.

Paddla kanot eller packraft

STF Grövelsjön Fjällstation hyr ut kanoter (Kanadensare) och flytvästar. Prova en paddeltur på fina Grövelsjön där du enkelt hittar platser att gå iland på för fika och lunch. Experience Grövelsjön hyr ut packrafts som är en uppblåsbar kanot som du dessutom kan bära med dig. Länk till Experience Grövelsjön.

Gör en topptur

På fjällstationen finns en lista på 22 toppar som är möjliga att nå med dagstur.

Tälta på fjället eller i fjällskogen

Hyr tält, kök, sovsäck och liggunderlag och testa fjälltältning. Du väljer själv om du vill gå långt, tälta nära fjällstationen och hur många nätter. Fråga efter tips på tältplatser vi vet flera. I vår butik finns flera lämpliga middagsalternativ för friluftsköket.

Handla bullar och bröd av Fjällbagaren

Ta en liten utflykt till Grövelsjöns egen fantastiska fjällbagare och köp goda kanelbullar eller surdegsbröd att mumsa på ute på fjället. Grövelsjön Fjällbageri.

Kåsarace i fjällbäck

Grymt kul familjeutmaning när kåsorna far iväg ut för bäcken mot målet. Har du ingen kåsa finns det att köpa på fjällstationen. Vem vinner?

Alpacka

Besök Grövelsjön Alpacka som även har cafe’ och försäljning av produkter gjorda av Alpackapäls. Visste du att Alpacka är ett kameldjur som härstammar från bergskedjan Anderna i sydamerika.

Bada i en fjällsjö

Det finns flera bra badställen i området. Ovanför Lövåsen finns den sk badsjön men det går också bra att bada i Grövelsjön eller vid den långa sandstranden vid norska Fjellgutusjön.

Åk passagerarbåten M/S Sylöra

Boka plats och åk den lilla passagerarbåten ”M/S Sylöra” över Grövelsjön till Sylen. På vägen kan man bland annat titta på ett flygplansvrak från andra världskriget. I Sylen kan man antingen göra en liten tur i området, fantastiskt fint att vandra upp mot Grötådalen, äta sin matsäck och sedan ta eftermiddagsbåten tillbaka eller så kan man vandra tillbaka via leden som går på den västra sidan av Grövelsjön.

Vinter

Under vinterperioden är Grövelsjöfjällen ett snösäkert paradis för alla som gillar skidåkning. Här kan du åka längdskidor i 100 kilometer preparerade spår eller så har du hela fjället med härlig turskidåkning både på och utanför vinterleder. Grövelsjöfjällen är också ett bra område för snowkiting, snöskovandringar, vinterfiske samt enklare toppturskidåkning. Granne med vår fjällstation ligger Grövelfjäll som erbjuder alpin skidåkning med liftar.

ledskyltar grövelsjön

Längdskidåkning – Vasaloppscenter

STF Grövelsjön Fjällstations läge, 816 meter över havet i skydd av fjällskogen och med skidspår direkt utanför dörren, har ett av Grövelsjöfjällens bästa förutsättningar för dig som gillar längdskidor. Med utgångspunkt från oss har du tillgång till hela spårsystemet och STF Grövelsjön Fjällstation är officiellt Vasaloppscenter för längdskidåkning och uppfyller därmed kraven som Vasaloppet ställer. Här finns möjlighet att hyra utrustning, boka skidlektioner, delta i skidläger samt få hjälp med skidservice. Under vintern 2020 invigdes byggnaden Valhalla som ytterligare förstärkte servicen för längdskidåkare med vallabod, skidförvaring och gym-träningsmöjligheter.

längdskidor grövelsjön

Turskidåkning

Grövelsjöfjällens svenska och norska delar är ett av Skandinaviens absolut bästa områden för turskidåkning. De relativt låglänta fjällen gör det möjligt att åka på turskidor över flera av fjälltopparna och då njuta av 360 graders utsikt. Gränslandet som består av nio skyddade naturområden med drygt 2000 kvadratkilometer skyddad natur medför att området har begränsat med skotertrafik vilket leder till en stor vildmarkskänsla för skidåkaren. I området finns miltals av markerade vinterleder där du både kan göra dagsturer men också ge dig iväg på skidturer mellan stugor i såväl Sverige som Norge.

turskidor grovelsjon

Exempel på dagsturer

Här presenterar vi förslag på dagsturer som går att kombinera på olika sätt. Det finns många fler utflyktsmål än dessa som både utgår direkt från fjällstationen men också från andra startplatser utmed de bilvägar som finns i området

Tre toppar

Denna heldagstur (ca 15 km) tar dig över tre 1000-meterstoppar belägna öster om fjällstationen. En fantastiskt fin tur i bra väder som går både på och utanför markerade leder.

Storvätteshågna – Svealands högsta berg

En skidtur som följer markerad vinterled och går att göra både som en fram och tillbaka tur (ca 18 km) eller rundtur (ca 23 km)

Oskarstugan och Lövåsen

En skidtur som följer markerad vinterled och förbi den lilla raststugan Oskarsstugan som är belägen på kalfjället. Här kan du välja att skida tillbaka samma väg (ca 12 km) eller fortsätta på fjället ner till Lövåsen och sedan följa skidspåret tillbaka till Fjällstationen (ca 18 km).

Lifjället

En skidtur som tar dig in och upp på norska fjälltoppar. Den startar från fjällstationen via skidspår och vinterled men går sedan i helt obanad terräng vidare upp mot och till toppen av Lifjället. Åter samma väg.(Ca 18 km)

Snöskovandring

I vår uthyrning kan du självklart hyra skidor men vi hyr också ut snöskor och en massa annan utrustning. Ett par varma kängor, stavar, snöskor och en ryggsäck med matsäck, extra kläder, spade och vindsäck så är du redo för att vandra dagsturer på vintern. Med snöskor tar du dig fram på samma platser som turskidåkaren men räkna med att du kanske inte kommer lika långt då skidåkaren har fördelen att kunna glida utför.

Vinterfiske

Vinterfisket startar så snart isen lagt sig tillräckligt tjockt. Grövelsjön erbjuder bra möjligheter att fånga Röding. Tänk dig känslan av att fiska upp din egen Röding och tillaga den i vårt självhushållskök eller vid någon av de grillplatser som finns i området. I fjällstationens uthyrning finns pimpelspön och isborrar att hyra.

Övriga aktiviteter vinter

Gratis skidbuss

Gratis skidbuss går mellan Grövelsjön Fjällstation och Fjätervålen med stopp i bland annat i Grövelfjäll, Idre Himmelfjäll och Idre Fjäll. Går ej att förboka. För mer info och aktuell tidtabell se www.skidbussen.se/ 

Alla dagar

BackFilippas skidlekpark med Lilla Grövelspåret.
Skidlekparken och lilla Grövelspåret är ett skidområde med start och mål nära fjällstationen I anslutning till Lilla Grövelspåret som är ca 500 meter långt finns 2 grillplatser, en opistad backe för pulka och skidlek, barnens egen offpistskog samt vår egen form av skidskytte ”fånga renen” Kul att göra på egen hand eller utmana varandra.

Turskidåkning på egen hand

På stationen finns flera turtips, såväl lång, korta, enkla att hitta och sådana som kräver kunskap om navigering med karta för dig som vill göra turer på egen hand.

Turskidorientering

Hur många kontroller kan du hitta? I fjällskogen och en bit upp på fjället öster om fjällstationen har vi under sportlovsveckorna ett flertal orienteringskontroller uppsatta. Några är nära, några är svåra andra är lätta. En kul aktivitet för hela familjen. Kartor och kompasser finns att låna i uthyrningen

Längdskidåkning på egen hand

I Grövelsjöområdet finns 100 km preparerade skidspår, de flesta med skateyta. Spåren startar direkt utanför fjällstationen där det finns slingor på 1,25 km, 2,5 km och 5 km. Det finns också spår som leder ner mot Dalgången samt bort mot Lövåsen och andra anläggningar i området. Behöver du valla skidorna har vi en av fjällvärldens finaste vallabodar ”Valhalla” som även inrymmer skidförvarings skåp samt ett gym.

Topptura i Grövelsjön

Området är inte känt för långa topptursåk men faktum är att sluttningarna norr om Fjällstationen från Jakobshöjden och ner mot sjön erbjuder riktigt bra möjligheter för dig som gillar toppturande eller vill testa. Utrustning för topptur kan du hyra av vår granne Grövelfjäll.

Vinterfiske

Ta skidorna ner till Grövelsjön och testa vinterfiske. Bokar du familjepaketet får du låna isborr och pimpelspö (begränsat antal finns). Fiskekort köper du online och maggot finns att köpa nere vid Sjöstugan.

Pulka och spark

Vi har ett gäng lekpulkor och några sparkar som du som boendegäst fritt får låna under dagen.

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.