Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Fulufjällsgården

Fulufjällsgården är den perfekta utgångspunkten för att utforska Fulufjället och dess omgivningar. Huvudentrén till nationalparken, där även Naturum ligger, når du efter drygt två kilometers, ganska brant, vandring genom den vackra gammelskogen.

Fulufjällets nationalpark

Fulufjället är ett nästintill orört naturområde i södra delen av den svenska fjällkedjan som bjuder på en fjällupplevelse utöver det vanliga med dramatiska vattenfall och urskog. Nationalparken invigdes 2002. Arealen är 385 kvadratkilometer, varav två tredjedelar är kalfjäll och fjällhed. Fjället reser sig som en platå i landskapet, med branta sidor och platt upptill. Här uppe betar inga renar, därför täcks fjällheden av tjocka lavmattor. Fjället är tillgängligt och kan upplevas året om.

Vandring

Fulufjället erbjuder många vandringsmöjligheter och ledsystemet är väl utbyggt med ca 140 km markerade leder och stugor för övernattning eller rast. Vandra kan du normalt sett göra juni – september. Resten av året är fjället täckt av snö och du behöver snöskor eller skidor. Den mest populära vandringsleden är Njupeskärsslingan som är en rundslinga på 3,9 km. Leden är grusad, spångad och lättvandrad. Naturstig med infotavlor. Trolsk natur längs Njupåns dalgång med 400 år gamla granar. Även Jaktfalksleden är mycket populär och kan ses som en mer avancerad och längre sträcka av Njupeskärsleden. Här passerar du ovanför fallet och kan enkelt göra en avstickare till Old Tjikko, världens äldsta träd. Den här leden är mer mer krävande då du måste ta dig uppför branten till platån på fjället och möts av mycket stenrik terräng. Samtidigt är belöningen stor då utsikten över klyftan vid Njupeskär och landskapet är oöverträffad. Slingan är 5,5 km.

Är du mer sugen på mer vandring och natur? Då rekommenderar vi Städjan (45 km från Fulufjällsgården) som tillsammans med intilliggande Nipfjället bildar Städjan-Nipfjällets naturreservat. Området kring Städjan och hela nordvästra delen av Älvdalens kommun är sommarbetesmark för renhjordarna i Idre sameby och bjuder på fina naturupplevelser.

Njupeskärs vattenfall

Njupeskärs vattenfall är ett av de högsta i Sverige med sina 93 meter och har en fri fallhöjd på 70 meter. Under årtusenden har vattnet mejslat ut en stor klyfta i landskapet. Njupeskär är den största attraktionen i nationalparken och det är hit de flesta besökare kommer. På toppen av fallet har du en fantastisk utsikt över klyftan och landskapet. Ljudet av vattenmassor som krossas är nästan öronbedövande och skapar en tung dimma som många ovanliga mossor och lavar tycker om. På branten i klyftan häckar jaktfalken nästan varje år.

Old Tjikko

Den minst 9560 år gamla granen old Tjikko på Fulufjället har fått mycket uppmärksamhet världen över och gäller för att vara världens äldsta träd. Granar kan föröka sig genom att slå nya rötter från grenarna. Det är så Old Tjikko har överlevt så länge. Under varmare perioder har granen stått mer upprätt som ett träd. När det varit kallare har granen levt som en buske som kan klara vintern skyddad under snön. Den nuvarande stammen som man kan se är ett par hundra år gammal.

Fågelskådning

I Fulufjället häckar arter som trivs i skogen, på fjället och i vatten. På bergväggen vid Njupeskärs vattenfall har världens största falk, jaktfalken, häckat vid ett antal tillfällen sedan 2008. Skogsfågel som orre, tjäder och ringduva ses ofta. Sparvuggla, hökuggla, fjälluggla och pärluggla har setts liksom blå kärrhök. Lavskrikan som besöker Naturum varje dag är ett säkert kort, speciellt om du bjuder på falukorv, då kan du få den att äta från din hand. Strömstaren och forsärlan letar mat i forsarna nedanför Njupeskär. Ringtrasten och bofinken sjunger vid Njupeskärstugans granskog. I juni 2019 hade vi en iberisk gransångare som kunde studeras under en veckas tid vid parkeringen till Fulufjällsgården. Det väckte stor uppmärksamhet av ornitologer och var naturligtvis en mycket ovanlig händelse.

Fiske

På Fulufjället går det att fiska bland annat röding, öring och harr. Den norra delen av fjället har länge varit känt för bra fiske. För fiske utanför nationalparken säljer vi fiskekort till Särna Idre Fiskvårdsområde, där kan du ägna dig åt isfiske, fiska i strömmande vatten eller insjöar i ett 12 kvadratmil stort område.

Naturum

Naturum Fulufjället ligger vid parkens huvudentré, Njupeskärsentrén. Här kan du få vandringstips, titta på utställningar om Fulufjället, delta i olika aktiviteter, föreläsningar och guidade turer, känna på ett älghorn och mycket, mycket mer. Personalen är kunnig och mycket trevlig. En given utgångspunkt för dig som vill utforska nationalparken.

Här finns parkens stora parkering och vid naturum ligger också Njupeskärserveringen, där du kan äta mat, fika eller köpa en glass. Här startar också de populäraste sommarlederna på Fulufjället för dig som vill vandra.

Guidade turer

Naturum Fulufjället och många entreprenörer runt Fulufjället erbjuder en mängd aktiviteter och guidade turer. Det kan vara snöskovandring, åka med hundspann, fisketurer eller andra typer av upplevelser. Vad som erbjuds varierar över tid, för mer information ring oss gärna.

Skidor och snöskor

Fulufjället är en platå, ett platt fjäll vilket passar perfekt till turskidor. När du väl kommit upp på platån kan du bara glida fram över de vita vidderna. Det finns en skoterled som går rakt över nationalparken mellan Brottbäckstugan och Gördalen, övriga leder är ospårade, så se till att du har bra turskidor. April är en fantastisk tid för att skida på Fulufjället. Du kan också prova på snöskor. De är ett bra och kul alternativ till turskidor för att ta sig fram i vinterlandskapet. Entreprenörer i området organiserar speciella snöskovandringar på olika nivåer. Du kan hyra snöskor av oss.

Foto

I Fulufjällets Nationalpark är fotomöjligheterna nästintill oändliga. Från Sveriges högsta vattenfall till fotografiska pärlor längs den motivrika Njupån där den flyter fram genom den lummiga gammelskogen. På hösten, i slutet av september, är enligt oss den vackraste tiden för naturfoto på Fulufjället. Hög klar luft och fantastiska höstfärger. Då har vi ofta fotoklubbar och andra fotointresserade grupper på besök. På Fulufjällsgården har vi ambitionen att alla foton som vi ramar och hänger i allmänna utrymmen och rum skall vara fotograferade av våra gäster.

Djurliv

Vill du umgås på nära håll med renar så är Renbiten (70 km) ett bra val. Här kan du träffa och vandra med renar, se olika bildföredrag och lära dig mer om livet som renskötare förr och nu. Renbiten har också en butik där du kan hitta egenproducerat renkött, älg, fisk och andra delikatesser. Här finns också slöjd, presenter och mycket mera.

Gillar du älgar? Mindre än 50 km från Fulufjällsgården finns Bosse & Friends, en vildmarkspark med älgar och huskys.

Kultur

Är du intresserad av lokal historia? Friluftsmuseet Lomkällan (22 km) är en pärla i norra Dalarna. Här står de autentiska skogskojorna öppna och redo att berätta historierna om de som en gång jobbade och levde i skogen. Likaså går det att utforska en välbevarad försvarsanläggning, som berättar om hur Särna blev en viktig knutpunkt under andra världskriget. Lomkällan har också en trevlig servering.

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.