Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Bruksvallsliden Hotell

Bruksvallarna är den genuina fjällbyn som ger stora fjällupplevelser, sprungna ur en liten dalgång. Njut av dagarna på fjället under de åtta årstiderna, varje del av året har sin charm och styrka. Här finns aktiviteter året runt. Välkommen att utforska Bruksvallarna!

Sommar och höst

Under sommar och höst ger vi oss ut på fjället och upplever naturens skönhet, din upplevelse av vandring, löpning, paddling, cykling, you name it, är något som skapar minnen för livet. Addera med lokalt mathantverk och alla sinnen har tillgodosetts.

Vandra

Bruksvallarna ligger mitt i vacker fjällterräng i ett område med imponerande 60 toppar över 1000 meter. Vår mest kända topp är Mittåkläppen med sin karaktäristiska fjällrygg. Nedanför Mittåkläppen ligger ett 20-tal fäbodar längs med den vackra dalgången.

Till sevärdheterna hör våra gamla gruvor, som visar historien om hur allt en gång i tiden började. Under sommaren arrangeras gruvdagarna tillsammans med byalaget. Då bjuds det på kaffe och kolbulle som är tillagade över öppen eld.

Cykla

I området finns 423 km cykel- och mountainbike leder. Hyr en cykel eller ta med dig din egen. I juli månad går Fjällturen av stapeln. Ett riktigt roligt MTB race som har allt från 9 km till 70 km lång bana. Här finns något för alla vad det gäller olika nivåer på cykling och önskemål om utmaningar.

Paddla kanot

Ljusnan, som har sitt ursprung i våra fjäll, rinner genom dalgången Ramundberget och Bruksvallarna. Att paddla kanot här är en härlig familjetur. Miljön är underbar med alla slingrande svängar, förbi sandbankar och badplatser, hela vägen ner till Funäsdalen. Hyr kanot och paddla själva eller välj en tur tillsammans med guide.

Rida

När orken tryter och dina apostlahästar inte orkar mer, kan du ta hästen till hjälp. Med hästen som bästa vän på turen i fjällen får du en annan dimension på fjällvärlden. I Bruksvallarna finns fina möjligheter för ridning, både hel- och halvdagsturer som arrangeras av lokala turridningsföretag.

Spela golf

I nära anslutning till Bruksvallarna hittar ni Ramundbergets kluriga och utmanande 9-håls bana som är en pay & play. Känner ni för en riktigt bra runda på 18 hål beger ni er till Ljusnedal och njuter av både ”seaside” och fjällutsikt. Dock bör noteras att ”Golfströmmen” (Ljusnan) ligger i mycket nära anslutning till båda banorna, vilket har slukat många bollar under årens lopp.

Fiska

Som sagts tidigare så rinner Ljusnan genom Bruksvallarna, vilket skapar perfekta tillfällen för spännande fjällfiske. Det är sjöar, åar och bäckar som gäller, fisken är öring, röding, harr och sik. Det är allt från lättillgängligt familjefiske till extrema högfjällsvatten för experten. Vill du ha enkla tips på lättillgängliga fiskevatten är ”Guldvatten” 11 st utvalda förslag som vi varmt rekommenderar. Allt fiske kräver fisketillstånd.

Många fler aktiviteter

Den kultur och historia som finns i området är väl värd att besökas om och om igen. Här finns tex ett vackert fjällmuseum som visar områdets historia på ett sätt som inspirerar. Känner du för att besöka en äkta smedja, gör ett besök hos Torgny Odén och ta del av hans vackra alster, såsom tex knivar. När du är i västra Härjedalen vistas du även i Sapmi, samernas land. Välkommen!

Vinter och vår

Liksom sommar & höst är vinter & vår något som vi ser fram emot. Livet till fjälls har sin charm oavsett skrud. Försäsongen i Bruksvallarna präglas av träningsläger och korta dagar. När jul och nyår kommer lägger sig lugnet och vintern har kommit. Framåt mars är dagarna till fjälls helt underbara. Solsken och härlig stämning gör att dagarna ute blir långa.

Längd

Bruksvallarna är hjärtat i Sveriges bästa spårsystem Nordic Ski center med 300 kilometer längd- och turskidåkning. Byn som andas längdskidåkning och som gjort det i generationer. I dalgången Bruksvallarna-Ramundberget finns 11 mil preparerade längdspår. Lägg därtill flera mil med fjällspår som prepareras från vecka 7. Med Sverigepremiär och världscupsuttagning på längdskidor levererar man en stor fjällupplevelse i en liten dalgång från 15 oktober till sista april. Skidåkning i världsklass för nybörjare, turåkare, Vasaloppsåkare, familjer och elitåkare

På tur

Framåt februari & mars börjar det dra i ”gå på tur”-nerven. Solens strålar börja värma och dagarna blir snabbt längre. Nu dammar vi av turskidorna och ryggsäcken fylls med liggunderlag, thermos och gott att äta när man sitter på fjället i sin solgrop. Kolla in Solskensturen, nr 13 av områdets 15 Vinterpärlor, ett populärt turförslag på vårvintern. Men kom ihåg att innan du ger dig ut på fjället, läs allmän information om våra fjällturer samt ta del av Fjällsäkerhetsrådets rekommendationer. Väder och vind kan snabbt ändras på några minuter.

Isfiske

Det är oftast ren och skär njutning att fiska till fjälls vintertid. Många tankar avhandlas samtidigt som du sitter där på renfällen och med varlig hand håller pimpelspöet. Lyckan är total när det väl nappar. Med solen i ansiktet och vindstilla blir det ofta sent innan man börjar packa ihop för hemfärd och rensning av fisk. Många av Bruksvallarnas upplåtna fiskevatten är lättillgängliga med skidor eller skoter. Kom ihåg att lösa fiskekort innan ni drar iväg och prövar fiskelyckan. Köper ni Fiskepasset har ni tillgång till alla upplåtna fiskevatten i västra Härjedalen.

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.