Upplev mer

Hos oss bor ni mitt i Sörmlands största naturreservat och med kulturhistorien alldeles runt knuten. Här finns så mycket att upptäcka att det kanske kan vara svårt att hinna allt man vill på en dag, varför många väljer att stanna lite längre hos oss. Markerade strövstigar leder dig raka vägen ut på allt från kortare promenader till längre vandring längs Sörmlandsleden. Här följer ett litet axplock på kultur- och naturupplevelser ni kan ta del av medan ni bor hos oss.

Sörmlands största naturreservat med vackra leder

Naturreservatet kring Nynäs slott bildades 1971 och är ett av Sörmlands största. Till ytan täcker det sammanlagt 3823 hektar som sträcker sig över land, sjöar och kustvatten. I Nynäs naturreservat finns förutsättningarna för naturnära upplevelser. Markerade strövstigar leder dig raka vägen ut på allt från kortare promenader till en tremilavandring längs Sörmlandsleden. Packa gärna upp din matsäck vid ett rastbord eller gör upp en eld vid en grillplats. En bra överblick över reservatet med strövstigar och leder får du i vår kartfolder som du kan hämta hos oss eller i Gårdsbutiken. Vi hälsar dig välkommen hit året runt och önskar dig många härliga stunder i naturen!

Sörmlandsleden

Sörmlandsleden, en av Europas längsta natur- & kulturleder, passerar igenom Nynäs naturreservat och bokstavligen utanför dörren till vandrarhemmet. Om du inte vill vandra alla dess ca 100 mil kan du förslagsvis välja någon av etapperna 51, 52, 53 eller 54 som alla ligger helt eller delvis inom reservatet. Genom anslutningssträckan 50:1 mellan Frillingmossen och sjön Björken bildas också en rundslinga som sammanlagt mäter ungefär 30 km och fullt möjlig att hinna runt på en dag.

Naturportalen

Hur många högar med bajs lägger en älg per dygn och vem är egentligen snabbast i skogen? Följ med maskoten Strix på ett naturäventyr! Under en lätt vandring på ca 1,3 kilometer möter små och stora besökare skogens vilda djur och växter med en stor lekfullhet. Interaktiva moment blandas med spännande fakta. Frågorna har garanterat besvarats vid vandringens slut! Naturportalen har öppet året om och ligger ett stenkast från Bränneriet.

Stendörrens naturreservat

En kvart med bil (eller cirka 45 min med cykel) från Bränneriet ligger Stendörrens naturreservat. Reservatet är beläget i skärgården mellan Trosa och Nyköping och är ett populärt besöksmål. Här är det lätt att nå ut i de närmsta skärgårdsöarna via flera hängbroar och spänger. I området kan du bada, vandra, ströva och färdas med egen båt i vacker skärgårdsmiljö med fina naturvärden. Besök gärna naturum där du kan lära dig mer om detta kulturlandskap och djurlivet i området och i Östersjön.

Bastu

Vår vedeldade bastu är bokningsbar under två pass per dag (15.00 – 18.00 eller 18.00 – 21.00) och ni kan boka den som ett tillval när ni bokar rum.  Bastun ligger fint placerad bredvid vandrarhemmet och med utsikt över Rundbosjön, så det är endast några få steg ned till det svalkande vattnet. När ni bokar bastun så står vi för ved men ni tänder bastun och sköter er själva och städar efter er. Ta med egna handdukar. Tofflor kan också vara skönt!

Hyr en cykel

Näckrosleden och Sverigeleden är namnen på de två cykelleder som också passerar genom Nynäs. Sverigeleden är sammanlagt närmare 260 mil lång och dess huvudsträckning löper från Helsingborg i söder till Karesuando i norr. Näckrosleden är ca 70 mil lång och är dragen i en slinga runt Södermanland, med flera tvärgående etapper. Ett annat utflyktsmål på lagom cykelavstånd (ca 45 minuter från Bränneriet) är Stendörrens naturreservat, som är beskrivet här ovan. Hyr en cykel och låna en karta av oss.

Hyr roddbåt eller kanot

Att uppleva naturen från sjösidan är något utöver det vanliga. Varför inte ro in i en undangömd insjövik och pröva fiskelyckan? I Rundbosjön nappar såväl gädda som abborre och gös och inget fiskekort behövs. Roddbåtarna finns vid vandrarhemmets brygga i Rundbosjön. Kanoterna finns i anslutning till kanalen som leder ut till Trobbofjärden. Vi har även flytvästar att låna ut.

Bada

Sandviks Havsbad. Havsbad med ca 100 m lång sandstrand ca tre km norr om infarten mot Nynäs slott. Någorlunda långgrunt, men några djupare partier finns också ganska nära strandkanten. Omklädningshytter och toaletter finns. Man kan också köra den gamla slingriga landsvägen förbi Nynäs slott mot Nynäs brygga och sedan, alldeles före bryggparkeringen, ta vänster mot Sandvik.

Bränneribryggan vid Rundbosjön, insjöbad. Alldeles intill vandrarhemmet finns en fin brygga med badstege ner i Rundbosjön. Utmärkt att sola på, men inte lämplig för små barn att bada från, eftersom det är ganska djupt. Passa på att boka vår vedeldade bastu som också ligger här.

Slottsvisning

Salar och salonger, kök, pigkammare och barnkammare. Nynäs slott är ett fullt möblerat herrskapshem som speglar ägarfamiljernas livsstil och inredningsmodets växlingar under mer än fyrahundra år. Exklusiva möblemang och konstföremål samsas med enkla vardagsting, till exempel olika slags köksredskap. Här finns en stor samling porträtt från 1500-tal till 1800-tal. Tillgängligt under slottets öppettider. För att boka en visning, hör av er till Gårdsbutiken Nynäs eller direkt till oss, så hjälper vi er.

Museigården Långmaren

En halvmil från Bränneriet ligger Långmaren, en välbevarad liten arrendegård som idag är museigård. Vackert belägen i ett gammalt kulturlandskap med beteshagar, hassellundar och ängsmarker.
Långmaren kan du besöka när som helst på egen hand, eller med guide under öppettider.

Gårdsbutiken Nynäs

Gårdsbutiken hittar du vid norra änden av den vitputsade stallänga från 1700-talet som kallas Fähuset. I butiken finner du handplockade lokalt producerade livsmedel och hantverk. Ett urval av spel, böcker och andra presentartiklar. Missa inte mysiga ullgarn och fårskinn från vår egen produktion på Nynäs gård! Här köper du också biljetter, bland annat till slottsvisningarna. Du kan låna krocket, kubb, håv och luppar. Är du sugen på en svalkande glass så kan du köpa det här. Gårdsbutiken håller öppet varje dag under högsäsong (och vissa helger under vår och höst).

Restaurang Nynäs

Restaurang Nynäs håller öppet varje dag fram till kl. 16.00 under högsäsong och även vissa helger under vår och höst. Här kan ni äta lunch eller fika. Råvarorna hämtas från den egna gården och viltet från de omkringliggande skogarna. Ekologiskt och närproducerat är ledord och här kan ni också beställa lunchpaket att ta med på er utflykt. Restaurangen ligger i Orangeriet där du även hittar Nynäs Trädgårdsbutik, med ett litet annorlunda sortiment av plantor, fröer och prydnadsting med trädgårdstema.

Se tillgänglighet och boka. Från 440 kr

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.