Upplev mer

En landmil ut i havet utanför Umeå och fastlandet ligger Kvarkens pärla – Holmöarna. Ögruppen består av flertalet öar med Holmön som huvudö. Holmön är idag den enda ön i Västerbottens skärgård med en bofast befolkning året runt och är därför sommar som vinter en levande bygd. Närheten till havet har tidigt format livet på ön, där människor levt och verkat i århundraden. Platsen rymmer även en rik kultur- och naturhistoria. Bykärnan med sin bullerbykänsla är välbevarad och är med det kringliggande kulturlandskapet klassat som riksintresse och tack vare (den ännu pågående!) landhöjningen finns en stor variationsrikedom inom flora och fauna. Holmöarna rymmer också ett av Sveriges största marina naturreservat såväl som Västerbottens största naturreservat utanför fjällkedjan. Under hela året bjuder ön på en mängd upplevelser Även vädret är på ett annat sätt här ute. Stanna därför länge, upplev och njut.

Cykla

Att cykla är det ideala sättet att ta sig runt på Holmön. Med cykel tar man sig lätt fram längst de smala vägarna och får på nära håll uppleva den vackra bykärnan.

Vandra

Stora delar av Holmön är naturreservat och det finns flera uppmärkta leder som är perfekta för vandring som resultat av avskildheten och den orörda naturen.

Holmöarnas naturreservat

Holmöarna är en av kustens verkliga pärlor. Typiskt för naturen i Kvarken är det bräckta havsvattnet, landhöjningen och det unga landet – de första skären steg ur havet för endast drygt 2000 år sedan. Det skapar strändernas och skogarnas skiftande utseende. Mer än något annat är det landhöjningen som orsakar variationsrikedomen. Efterhand som nytt land höjer sig ur havet blir avsnörda havsvikar till grunda sjöar, som växer igen och blir våtmarker, kantade av Norrlands lövträd. Så småningom gör granen entré. Holmöarna har två olika former av skydd, det är både skyddat som ett naturreservat och genom Natura 2000.

Bär och svamp

För bär och svamp-älskare är Holmön ett utmärkt val under senare delen av sommaren. Hyr en cykel och leta dig ner mot Ängesön. Här finns bärrik blåbärs-skog och många lingon- och hallonhyggen. Vidare finns många orörda stränder och skogar, vilka idag är naturreservat, där det finns gott om kantarellställen att upptäcka!

Paddla

Upplev en orörd skärgård rik på djur och natur. Ta med en kajak på färjan eller paddla över till Holmön. Gör en tur över dagen eller varför inte ta med packning för en övernattning i någon av öns fiskebastur. Under vår och höst kommer du djur- och fågelliv extra nära när du ljudlöst paddlar dig fram bland bådor och ögrar (kobbar och skär). Tänk på att vissa skär är fågelskyddsområden där det är landstigningsförbud under sommaren.

I dagsläget finns tyvärr inga uthyrare av kajak på Holmöarna.

Fiske

Dra upp en gädda längst stränderna i Jäbäckssundet, meta efter abborre vid bron mellan Holmön och Ängesön, eller testa fisket i någon av sjöarna på Ängesön. Namn som Gäddbäck eller Abborkrokgraven lockar till fiske även för den oinvigde.

För sportfiskaren kanske snarare den skygga harren eller havsöringen lockar. Med lite tur kan harren ses leka i Halörs- eller Gaddströmmen eller vid Gåsflötan och Äggögern. Det kan även gå att få harr och öring att nappa på fluga eller flugkast i vågskvalpet mellan Bergudden och Lillhällan.

Sol och bad

Sol, bad och glittrande hav hör den svenska skärgården och sommaren till. Söker du klippornas svalkande dopp finns Trappudden och Lillhällan på promenadavstånd från färjeläget. I Byviken finns en barnvänlig sandstrand lättåtkomligt för de yngre. Trappsand är en annan badvänlig vik på östra sidan av Trappudden. Den ligger på ca 3 km gångavstånd från färjeläget. Vid Bergudden nedanför fyren finns fina solklippor med sol större delen av dagen.

Holmöns båtmuseum

Historia när den är som bäst. På Holmöns Båtmuseum får du ta del av berättelser så som öns stolta kulturhistoria, dess båtbyggartraditioner och det forna vardagslivet. Båtmuseet erbjuder fina utställningar som passar hela familjen. I museets entré möter besökaren en bemannad reception med försäljning av bl.a. skrifter, vykort men också cykeluthyrning. Holmöns Båtmuseum håller öppet varje dag under sommaren.

Fornminnen

De äldsta lämningarna på Holmöarna är från 300-talet. Det var då fiskesamer började nyttja den unga ögruppen för fiske och jakt. På 1300-talet ungefär 1000 år senare hade Holmön stigit upp så pass ur havet att de första familjerna kunde bosätta sig permanent på ön. Dessa tre familjer sägs heta Klemets, Kerstorp och Hakkars vilkas gårdsplatser återfinns i byn än idag. Ett tips är att ladda ner Riksantikvarieämbetets app Fornsök och gå på fornminnesjakt!

Sommarteater

Varje sommar sedan 2010 har den ideella föreningen Holmö Sommarteater visat föreställningar på Holmön antingen vid föreningens scen i Byviken eller vid Hembygdsföreningens scen vid Holmögården. Manusen är en blandning mellan fantasi och verklighet och händelseförloppen utspelar sig alltid på Holmön.

Mat och dryck

Holmöns Lanthandel

Planera dina inköp via Holmöns lanthandel så slipper du kånka med grejor på färjan. Dessutom stödjer du vår lokala lanthandel, en nödvändig och viktig aktör för ett levande skärgårdsliv.  Holmöns Lanthandel ligger i Byviken, ett stenkast från färjeläget. Lanthandeln är navet på Holmön. Förutom att vara en välsorterad dagligvarubutik fungerar butiken bland annat som bensinmack, Apotek, Bibliotek, Systembolag, och Post. Det finns även en liten kaféhörna med servering av fikabröd.

I sin nuvarande form har Holmöns Lanthandel drivits sedan 2004. En ekonomisk förening bestående av fast- och fritidsboende på Holmön tog då över butiken. Medlemmarna hjälper till med ideellt arbete i affären, vilket möjliggör att butiken kan fortsätta finnas och vara öppen varje dag året om. Telefon 090-55170. E-mail: lanthandeln@holmon.com

Kafé Panget

Kafé Panget är Berguddens Fyrvaktarbostäders systerverksamhet som slog upp dörrarna sommaren 2021. Vi tror att Holmön behöver Panget, Panget behöver Holmön. På Kafé Panget står kvalité och hållbarhet i fokus där lokala smaker står på menyn. Här kan du både fika och äta gott. Ambitionen är att alla ska känna sig välkomna och att det ska finnas något för just dig. Kafé Panget har även en liten butik som bland annat säljer lokalt hantverk och från Västerbotten och norra Sverige. Förutom frukost går även lunch och middagspaket att ordna. Allt på menyn går att få som take away. Notera att menyn varierar efter säsong och tillgång på råvaror.

Som en del i vårt arbete för hållbarhet är Kafé Panget en del av projektet MatSam, ett samarbetsprojekt i Västerbotten för att utveckla & stödja lokala matproducenter. Kafé Panget är precis som fyrvaktarbostäderna en del av Västerbotten experience, ett initiativ och ett sigill som arbetar för en hållbar besöksnäring i Västerbotten.

Restaurang Novas Inn

I direkt anslutning till hamnen hittar du restaurangen Novas Inn. Här sitter du på första parkett med utsikt över allt som sker i hamnen. Restaurangen har rättigheter och på menyn finns allt från BBQ till lokal fisk och räksmörgås. Novas Inn håller öppet under sommarmånaderna.

Se tillgänglighet och boka. Från 400 kr

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.