Vilket vandrarhem och fjällstation är bäst 2015?

Nu är nomineringarna klara. Varje år delar Svenska Turistföreningen (STF) ut pris till årets bästa vandrarhem/hotell och fjällstation. Spridningen av nominerade anläggningar är stor sett både till geografi och inriktning. Allt från Lotshus utanför Umeå, idyll i Stockholms skärgård, fjällstation vid glaciär, och naturnära boende i bokskog finns med på listan. Vinnarna i åtta kategorier utses 22 november.

Konkurrensen är hård bland landets alla vandrarhem och fjällstationer. Att bli nominerad är ett kvitto i sig på att en anläggning har något utöver det vanliga att erbjuda.

Priset delas i år ut i åtta kategorier. Årets Kudde bygger på gästernas röster. Vinnarna i kategorierna, Årets Nykomling, Årets Upplevelse och Årets Insats utses av en jury från STF. De tre sista kategorierna bygger på gästnattsstatistik och har därför inga nominerade.

Vinnarna meddelas på prisutdelningen sent på kvällen den 22 november i Göteborg.

De nominerade är:

Årets Kudde Vandrarhem

Delas ut till den anläggning som fått flest gäströster räknat på antalet gäster.

STF Nordmaling/Lotshuset – Ångermanland/Västerbottens län
Motivering: För en unik upplevelse där lotsarnas historia paras med såväl smakfull inredning som ett läge som få kan mäta sig med. Med sin blandning mellan genuint och modernt visar Lotshuset hur upplevelser utöver det vanliga får sin näring från såväl personligt bemötande som charmigt utformade rum. (Vinnare Årets Upplevelse 2014)
Kontakt: Paula Quiñones, 076–765 46 00, paula@lotshuset.se

STF Tåkern – Östergötland
Motivering: Med sina fräscha rum i gammal stil inrymd i en varsamt renoverad skola visar Tåkerns vandrarhem att en härlig atmosfär verkligen är den bästa huvudkudden. Ett bemötande utöver det vanliga ramar in en verkligt hållbar upplevelse där Rökstenens landskap ger oss en glimt av änglamarken.
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/takern
Kontakt: Björn Theel 0703-95 89 74, info@takernvandrarhem.se

STF Gällnö – Stockholms Skärgård
Motivering: Med bevarad skärgårdskänsla där hav möter land ges en helhetsupplevelse i en oas fri från storstadens stress. Ständig utveckling parad med personlig och avslappnad service som aldrig tummar på professionaliteten gör att mången återkommande gäst vittnar att det är som att komma hem. (Vinnare Årets Kudde 2014)
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/gallno
Kontakt: Jonas Backlund 0736-13 75 27, info@gallno.se

Årets Kudde Fjällstation

Delas ut till den anläggning som fått flest gäströster räknat på antalet gäster.

STF Helags – Jämtland
Motivering: För en genuin och inspirerande miljö som skapar äkta gemenskap mellan personal och gäster. En rustik pärla i blåsten vid foten av Sveriges högsta topp söder om polcirkeln där solen går upp över vår sydligaste glaciär. Inte undra på att såväl fjällräv som fjällvandringsräv ständigt kommer tillbaka.
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/helags
Kontakt: Emma Frisell 0703-01 91 58, emma.frisell@stfturist.se

STF Saltoluokta – Lappland
Motivering: För en gedigen miljö där otämjd vildmarken och modern bekvämlighet och lyx möts i en perfekt kombination som får dig att längta tillbaka redan när du kliver ut över tröskeln. Den alltid lika spännande maten med sina lokala inslag skapar en varm hemtrevlighet som andas historia och äkthet. (Vinnare av Årets Kudde två år i rad)
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/saltoluokta
Kontakt: Julia Palo, receptionschef 070-688 07 40, julia.palo@stfturist.se

STF Blåhammaren – Jämtland
Motivering: Med vilsamt lugn för kropp och knopp på väg till fjällets topp fortsätter Blåhammaren att vara en verklig höjdare med sin blandning av lyx och tradition. Kulinariska överraskningar levererade av engagerade kockar efter en tur på fjället skapar magiska möten mellan mat och fjällets karga historia. (Nominerad för tredje året i rad)
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/blahammaren
Kontakt: Andreas Svärd, platschef 070-275 65 87, andreas.svard@stfturist.se

Årets Nykomling

Delas ut den anläggning eller ny värd som på ett anmärkningsvärt sätt gjort entré i STF-familjen under året.

STF Steninge Vandrarhem – Halland
Motivering: För en nyskapande upplevelse i världsmästarklass från morgonens frukostgröt till kvällens natursköna vandringstur. Såväl service som inredning gör skäl för de dikter om natur och kultur som skaldats här invid Kattegatts strand. En halländsk pärla med lyster av omsorgsfullt handlag och hantverk.

STF Norrköping/Centralstationen – Östergötland
Motivering: Med en såväl central position som stationär lokalisation banar denna järnbanepärla sig väg in bland de mest intressanta tillskotten på vandrarhemmens turlista. Komfort, läge, service och kristallkronor i varje rum leder tankarna in på historiska stickspår där ingen omsorg saknas.

STF Nyrups Naturhotell – Skåne
Motivering: När bokskogens skira lövverk förenas med såväl de renaste fiskevatten och mongoliska hyddor kan ingen motstå denna nykomna intensiva naturupplevelse. För en avkoppling i såväl fotogenlampans som vintermånens sken som inte lämnar några avtryck i naturen annat än i själens landskap. (Även nominerad till Årets Upplevelse)
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/nyrup
Kontakt: Camilla Jönsson: 076 – 139 87 64, camilla@naturhotell.se

Årets Upplevelse

Delas ut den anläggning som har skapat ett arrangemang eller en aktivitet utöver det vanliga under året.

STF Ransäter/Prästmyren – Värmland
Motivering: Till ackompanjemang av såväl gångbara spelmanstoner som bondkökets frukost leder denna värmländska pärla oss ut i den idylliska natten. För en kompromisslös energikick med loge och spelloft inbäddade i en grönska fylld av lugn för stressade själar som kvalar in bland årets givna upplevelser.
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/RansaterPrastmyren
Kontakt: Måns Grevillius, Gun-Britt Franzén, 0703944983, info@prastmyren.se

STF Nyrups Naturhotell – Skåne
Motivering: För en uppvisning i bekvämlighet som utmanar gästens sinnen och föreställningar om vad en ett vandrarhem kan erbjuda. När du har stängt den mongoliska yllehyddans dörr stiger du in i en ny värld där mänskliga möten får en ny inramning och du kan andas ut mellan vandringsstigar och vulkaner.(Även nominerad till Årets Nykomling)
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/nyrup
Kontakt: Camilla Jönsson: 076 – 139 87 64, camilla@naturhotell.se

STF Snöå bruk – Dalarna
Motivering: För sin konsekventa outtröttliga vilja att skapa paket fyllda av det bästa Dalarna kan ge både i form av upplevelser och mat. Snöå bruk utmärker sig med en unik känsla för såväl bruksmiljöns som det rika kulturlivets möjligheter där både skidspår och trerättersflärd finns på den upplevelserika menyn.

Årets Insats

Delas ut den anläggning som har utmärkt sig utöver det vanliga inom något område. Exempelvis hållbarhetsarbete, renovering, medlemsrekrytering eller liknande.

STF Vare/Varberg – Halland
Motivering: För att i kontrast till sin historia som fattighus ge besökare en rik upplevelse med helt nyrenoverade rum där surfingparadiset är en kort promenad bort. Medan servicen strålar i kapp med värmen från sandstrandens varma dyningar och den stora bakugnen, bäddas gästerna in i den lummiga trädgården.
Kontakt: Pia Kellström, 070-520 80 85, stfvarberg@gmail.com

STF Grövelsjön – Dalarna
Motivering: Med en gedigen certifierad upplevelse från minsta omhuldad tuva till restaurangens lokala råvaror fortsätter Grövelsjöns sin KRAV-fyllda resa på Svanens rygg mot nya hållbara höjder. En utveckling som lär fortsätta längs sin natursköna fjällstig som nytt officiellt Vasaloppscenter.
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/grovelsjon
Kontakt: Charlie Ekberg, Platschef, 070 216 11 65, charlie.ekberg@stfturist.se

STF Hagaby Lantgården – Öland
Motivering: För att mitt i det Öländska landskapet bland mangårdsbyggnader och sovklara hängmattor ha skapat en medlemsmagnet utöver det vanliga. Att låta cykel och golfbag tävla med såväl fotocafé som strandängar med vraksafari gör Hagaby det till ett uppskattat paradis både för den aktive och stressade.
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se/HagabyLantgarden
Kontakt: Stefan Thorendal, 070-156 73 82, stefan.thorendal@gmail.com

För ytterligare information och bilder, vänligen kontakta
Jenny Engström, Kommunikationsansvarig, STF
Mobil: 0735-45 26 44
E-post: jenny.engstrom@stfturist.se

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.