Sverige har en ny högsta punkt

Svenska Turistföreningen har fått nyheten att den årliga mätningen från Stockholms Universitet visar att Kebnekaises sydtopp kommer idag, den 1 augusti 2018, troligen att vara lägre än nordtoppen. Det betyder att Sverige just nu har en ny högsta punkt.

Att sydtoppen blivit lägre varje år de senaste tio åren är ingen nyhet. På STF har vi följt denna utveckling och förberett oss i tanken för hur en förändring av Sveriges högsta punkt kan komma att påverka de som väljer att resa till Sveriges högsta berg. Frågan har inte varit om det sker utan när. På STF Kebnekaise Fjällstation, som varje sommar guidar ca 2000 personer till sydtoppen har vi hela tiden följt utvecklingen och har haft god koll på förändringar som skett. Nordtoppen har alltid varit Sveriges högsta berg, men sydtoppen har genom sin glaciär länge varit den högsta toppen.

Vi ser inte att detta kommer att påverka den stora andel av gäster och besökare som vill ta sig an att besöka Kebnekaise. Sydtoppen kommer fortfarande att vara den naturliga toppen för många besökare eftersom nordtoppen kräver en helt annan kompetens och utrustning. Det är en riskfylld och otillgänglig topp som bara riktigt erfarna bör ge sig på. För att nå den krävs en passage via toppkammen med ca 400 höjdmeter brant stupande ned på båda sidor. För att säkert passera mellan topparna krävs personlig säkerhetsutrustning som sele, hjälm, rep, isyxa och stegjärn med mera.

Kebnekaises sydtopp kommer även i fortsättningen vara den högsta topp som är möjlig att bestiga utan specialistkunskaper. ”Prestationen och upplevelsen att stå på den toppen blir inte mindre för att nordtoppen eventuellt är någon meter högre. Den som står på sydtoppen och ser den väg som leder till nordtoppen kommer troligen vara utomordentligt glad att man inte ska gå vidare”, säger Marit Sarri, Platschef på STF Kebnekaise Fjällstation.

Bakgrundsfakta (Källa: Gunhild Ninis Rosqvist, professor i geografi, inriktning naturgeografi, Institutionen för naturgeografi, Stockholms Universitet)

Sydtoppen består av en glaciär och liksom alla glaciärer i Sverige har den smält mycket under den rekordvarma sommaren. Den 2 juli mättes höjden på sydtoppen till 2 101 meter över havet. Den 31 juli var höjden på Kebnekaises sydtopp 2 097 meter över havet, vilket är knappt 20 cm högre än den närliggande nordtoppen som består av berg och når 2 096,8 meter över havet. Under senaste månaden har fyra meter snö och is smält bort från sydtoppen, vilket är 14 cm per dygn.

Högupplösta bilder för fri publicering i samband med att det skrivs om STF Kebnekaise Fjällstation. Fotografens namn måste alltid anges.

http://stffrontend.qbank.se/selection/a3b857a93e2093700e2db7f404cac2eb

För ytterligare information vänligen kontakta

Marit Sarri, Platschef STF Kebnekaise Fjällstation
Mobil: 073-800 43 70
E-post: marit.sarri@stfturist.se

Niklas Winbom, Fjällchef
Mobil: 073-743 21 28
E-post: niklas.winbom@stfturist.se

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.