Svenska eliten och världsstjärnor på startlinjen i årets upplaga av Keb Classic

Nu, den 17-18 april är det dags för årets skidalpina höjdpunkt – Keb Classic vid STF Kebnekaise fjällstation. 35 lag är anmälda och stjärnor som Kilian Jornet, - världens bästa skidalpinist/terränglöpare, Emelie Forsberg – Sveriges mest framgångsrika skidalpinist/löparstjärna och Josefina Wikberg, - en av Sveriges mest framgångsrika multisportare, samt två tjejer från Franska landslaget. Och som en joker i tävlingen kommer även Charlotte Kalla till start.

– Det är min första skidalpina tävling, och det ska verkligen bli superspännande” säger Charlotte Kalla om premiären.

Keb Classic är en unik tävling då den helt äger rum i väglöst land, i Sveriges mest högalpina område. Tävlingen är uppdelad i två klasser, en Alpin och en Skitouring. De tävlande går i lag om två eller tre personer genom en given bana till olika checkpoints ute på fjället. Den alpina banan är extremt krävande och går över svindlande kammar, vidsträckta glaciärer och nerför branta sluttningar. Skitouringklassen går också en spektakulär men kortare och inte lika avancerad bana. Kända passager; Nord och Sydtoppen på Kebnekaise, Halspasset, Tuolpagorni med åkning ner i kratern.

För Emelie Forsberg är det en skön återkomst till Sverige;
– Superroligt att komma tillbaka till Keb Classic, – den första skidalpina tävling jag någonsin gjorde. Första gången var jag ovan vid utrustningen och tappade skidan flera gånger. I år ser jag fram emot att få njuta mycket och uppleva tävlingen på ett nytt sätt, med mer erfarenhet och trygghet i bagaget.

Men redan den 15 april tjuvstartar tävlingen med en solosprint. Nytt för i år är att sprinten är flyttat från STF Kebnekaise fjällstationen till Luossavaaras sluttning inne i Kiruna. Tävlingen kommer bli fartfylld och publikvänlig. Denna tävling arrangeras i samarbete med Höjdmeter.se

Tävlingen startade under 90-talet, med tävlande som Torgny Mogren, Ola Skinnarmo, Fredrik Sträng och Christer Majbäck. Mycket har hänt sedan evenemangets start; allt från män i trikåer, grabbar med häng, brudar på telemarksskidor och snöskolöpande furier har passerat mållinjen vid STF Kebnekaise Fjällstation.

– Det ska också bli extra kul att få uppleva tävlingen med Jossan och Charlotte. Jossan har jag tävlat med förut, en stark och rutinerad tjej. Och det ska bli enormt spännande att se vad Charlotte tycker om skidalpinism, avslutar Emelie Forsberg

Några av deltagarna
Kilian Jornet – världens bästa skidalpinist och terränglöpare. Över 480 000 följare på facebook. Känd för sina otaliga titlar inom löpning och skidalpinism, men också genom projektet ”Summits of my life” där han sätter rekordtider i bestigning av svåra berg. Går nu i samma lag som Olof Häggström, som kommit på en andra plats två år i rad. Dessa utmanas bland annat av vinnarna från i fjol; André Jonsson och Björn Gund.

Emelie Forsberg – Sveriges mest framgångsrika skidalpinist och mest lysande löparstjärna. Med sitt stora leende och positiva attityd sprider Emelie glädje och motivation genom löparsverige. Charlotte Kalla – flerfaldig OS och VM medaljör i längdskidåkning. Josefina Wikberg – en av Sveriges mest framgångsrika multisportare. Dessa tre världsstjärnor utmanas av två franska landslagsdamer och fjolårets vinnare Caroline Tollstadius och Linda Berg. Förutom dessa namnkunniga finns även äventyraren Fredrik Sträng och den svenska skidalpinismens största entusiast; Patrik Nordin på startlinjen.

För ytterligare information, närvaro under tävlingen, intervjuer och bilder, vänligen kontakta:
Lisa Lindblom Platschef STF Kebnekaise Fjällstation
Mobil 073-8170305
E-post: lisa.lindblom@stfturist.se
Hemsida för tävlingen

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.