STF Julita Gård - Bäst på turism i Sverige

Julita gård i Södermanland har tilldelats Stora Turismpriset 2018. Gården, som är en del av Stiftelsen Nordiska museet, visar hur ett storgods fungerade under början av 1900-talet och är sommartid ett populärt utflyktsmål. Motiveringen lyder: ”Besöksmålet Julita gård har med platsens historiska miljö som grund framgångsrikt utvecklat en plats med en arena där många aktörer tillsammans bygger och delar kunskap”. På Julita Gård finns sedan många år ett STF-vandrarhem

–Vi är så lyckliga över att vinna Stora Turismpriset. Julita gård är en unik plats med en miljö i världsklass med en dedikerad personal. Just nu arbetar vi med ett nytt besökarfokus och nya upplevelser som att bo på museum. Detta är en välkommen skjuts i rätt riktning, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman Stiftelsen Nordiska museet.

Priset på 100 000 kronor delades ut den 6 december i Stockholm av Gunilla Nordlöf, generaldirektör på Tillväxtverket och Cecilia Schelin Seidegård, ordförande i Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism.

– I år har samtliga län valt ut nytänkande kandidater som bidrar till att göra Sverige till en enastående destination. Vinnaren har framgångsrikt skapat ett besöksmål som tar vara på sitt historiska arv och som har skapat ett nav för samverkan och kunskapsdelning, säger Cecilia Schelin Seidegård, ordförande för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism och landshövding i Gotlands län.

Övriga finalister i årets tävling var:
Hide & See Norrbotten, Trolltunet Västerbotten, Storhogna fjällby Jämtland Härjedalen, Urkult Västernorrland, Högbo Brukshotell Gävleborg, Kulinariet Dalarna, Sliperiet Konsthall och Gastronomi Värmland, Katrinelund Gästgiveri & Sjökrog Örebro län, Ulvsbomuren Vildmark & Lantliv Västmanland, Go Adventure Uppsala län, Kungl. Djurgårdens Intressenter KDI Stockholms län, ESS Group Västra Götaland, Rimforsa Strand Östergötland, Gotlands Cykeluthyrning Gotland, Småland Resorts Jönköpings län, Lag VM i bordtennis 2018 i Halmstad – Destination Halmstad Halland, Villa Vik Toftastrand Kronoberg, Ironman Kalmar – Sportalliansen Kalmar Kalmar län, Eriksbergs Vilt & Natur Blekinge, Dag Hammarskjölds Backåkra Skåne

Stora Turismpriset lyfter fram föredömliga insatser som har utvecklat turismen i Sverige. Priset delas ut för 25:e året i rad av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism, som är en fristående stiftelse vars syfte är att främja utvecklingen av kunskap inom svensk turism. Tillväxtverket är stiftelsens huvudman och utser dess styrelse.

Stora Turismpriset delas ut i samband med konferensen Besöksnäringen på agendan, som samlar verksamma inom besöksnäringen i Sverige. Konferensen arrangeras av SKL i samarbete med Tillväxtverket och Regionala nätverk för Turism.

 

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.