STFs anläggningar avger hållbarhetslöfte

Turismen i världen ökar stadigt och det gör också dess negativa miljöpåverkan. Svenska Turistföreningen (STF) ökar nu sitt engagemang för att skapa hållbar turism. En nyhet är att alla STFs anläggningar ska avge ett hållbarhetslöfte. Redan har 34 anläggningar anslutit sig till löftet.

Genom att avlägga Hållbarhetslöftet tar anläggningarna på sig ansvaret att utveckla sitt hållbarhetsarbete och göra det enklare att turista hållbart. Målet är att alla drygt 250 boenden ska ha antagit löftet 2019 men redan nu är det 34 anläggningar som är klara.

– Vi ökar våra ambitioner på hållbarhetsområdet. STFs verksamhet är nära kopplad till den svenska naturen. Då måste vi självklart ta ansvar och värna dess framtid. Inget annat duger, säger Maria Ros Jernberg, vice generalsekreterare, STF.

STFs verksamhet utgår sedan tidigare ifrån en hållbarhetspolicy som slår fast att STF ska vara en drivande aktör för hållbar turistisk utveckling i Sverige. Hållbarhetslöftet är en del i att vara drivande – det är ett löfte till gästerna på respektive anläggning.

Hållbarhetslöftet är detsamma för alla STFs boenden men hur de olika områdena uppfylls varierar från boende till boende. Löftet består av 10 delar och handlar bland annat om att vara engagerade i lokalsamhället runt anläggningarna, hjälpa gästerna att bli en hållbar gäst, jobba med minskad energianvändning, värna vatten som resurs och att använda miljöanpassade produkter. Alltså att anläggningarna tar ansvar för social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet.

– Vårt mål är att det ska vara enkelt och inspirerande att upptäcka Sverige hållbart. Med Hållbarhetslöftet underlättar vi hållbarhetsarbetet för våra boenden samtidigt som det blir tydligare för våra gäster hur vi arbetar med hållbarhet ur flera aspekter, säger Maria Ros Jernberg.

STF Saltoluokta Fjällstation, Brantevik/Råkulle Vandrarhem på Österlen och Stora Frögården på Öland, Stigbergsliden i Göteborg och Larsbogården i Hälsingland är några av de 34 STF-boenden som redan antagit Hållbarhetslöftet.

För mer information om STFs Hållbarhetslöfte
Läs här: https://www.svenskaturistforeningen.se/hallbarhetslofte

Bilder på anläggningarna som hittills avgett Hållbarhetslöftet
http://stf.qbank.se/mb/?h=5007967595d39cc1e2605bb939e635de

Eller kontakta
Jenny Engström, kommunikationsansvarig STF: 073 545 26 44, jenny.engstrom@stfturist.se
Maria Ros Jernberg, vice gs, STF 070-288 21 83, maria.ros.jernberg@stfturist.se

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.