STF vill få fler att Våga upptäcka naturen

Sverige är har sin allemansrätt och storslagna natur. Ändå har allt färre svenskar en relation till naturen. Många har aldrig kunnat, vågat eller vetat hur de ska ta sig dit. Det vill Svenska Turistföreningen (STF) ändra på och låter nu sex sällskap att åka till en hemlig destination i den svenska naturen inom projektet ”Våga upptäck”.

STF uppmanar nu naturvana personer att anmäla sig och en natur-rookie till vän, till projektet Våga upptäck. Sedan väljs sex sällskap ut till tre hemliga upptäcktsresor. Det enda de kommer veta är att de ska upptäcka svensk natur, antingen skog, kust eller fjäll.

Våga upptäck är en del av STFs arbete för att tillgängliggöra naturen för fler och öka kunskapen. I sommar startar man till exempel en fjällintro för unga mellan 18-25 i Abiskojåkka, Lappland och nu inom några veckor kommer två stora satsningar lanseras för att än mer öka kunskapen bland barn och göra friluftslivet än mer inkluderande.

– Allt fler saknar en relation till den svenska naturen. Det beror bland annat på skolan och urbaniseringen. Vi vill ge fler möjligheten att upptäcka glädjen att vistas i naturen. Att uppleva klippor i havet, den stora skogen eller fjällets magi ska inte vara förunnat några få, säger Erica Karlsson försäljningschef på STF.

Med okänd destination börjar äventyret redan vid packningen. När STF frågade allmänheten vad man absolut bör ta med sig när man åker iväg på ett semesteräventyr, svarade befolkningen:

Tandborste, 67%
Mobil, 64%
Solglasögon, 35%
Bok, 30%
Magmedicin,13%
Extra kreditkort, 8%
Vandringskängor, 7 %

Det svenskar inte verkade vilja ta med sig var svärmor, henne ville noll procent ta med sig.

– Det låter klokt, tandborste, mobil, solglasögon och vandringskängor är bra att ha med sig på STFs hemliga resor. Men att svärmor var så impopulär! Svärmor kanske är den som ska bjudas med, säger Erika Karlsson.

Projektet är indelat i tre faser med start den 10 maj. I första fasen nominerar naturvana sig själv tillsammans med en natur-rookie på vågaupptäck.se, tävlingen pågår fram till den 21 maj. Under den andra fasen genomförs tre resor som sällskapen själva dokumenterar. Tredje och sista fasen är tiden efter resan, som blir en berättelse från alla upptäcktsresande.

Läs mer: www.vågaupptäck.se

Högupplösta bilder för fri publicering i samband med Våga upptäck, fotograf måste anges:
http://stffrontend.qbank.se/selection/7f3ca6997df3a91a336f74cbfde26345

För mer information:
Erica Karlsson, försäljningschef. STF, Mobil: 072- 563 21 96, erica.karlsson@stfturist.se

Om undersökningen: 1001 svenskar mellan 16-79 år webbintervjuades den 7-13 april 2016 Ansvarig hos Novus: mats.lindstrom@novus.se

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.