STF Abisko är årets ekoturismföretag!

I kväll korades Grand Travel Awards Ekoturismpris på en gala i Stockholm. STF Abisko Turiststation vann. En pigg turiststation i en av våra äldsta nationalparker, som med stor framgång har skapat nya jobb, lokal utveckling och exportintäkter av norrsken och midnattssol. Priset delas ut för 19:e gången av Ekoturismföreningen och tidningen Travel News.

Belägen där Kungsleden startar, ett stenkast från tågstationen, i en av våra äldsta nationalparker och med norrsken och midnattssol som starka turismmagneter har STF Abisko Turiststation goda förutsättningar. Fantastiska naturupplevelser blir dock inte jobb, regional utveckling och exportintäkter av sig själv. För det krävs entreprenörskap och ett professionellt företagande, och det är det som varit skillnaden mellan vinst och förlust för Sveriges nordligaste turiststation.

Genom att målmedvetet satsa på lokala inköp och samarbeten har STF Abisko Turiststation dessutom blivit en stark motor i traktens utveckling. Flera ton älg- och renkött köps från lokala slakterier, medan torsk, hälleflundra och andra marina läckerheter importeras från Nordnorge. Den lokala butiken erbjuder ett brett utbud av samisk slöjd och hantverk och några av traktens främsta upplevelsearrangörer inom exempelvis hundspann anlitas för andra vinterupplevelser.

– Ekoturismpriset blir en härlig vitamininjektion i vårt ständiga arbete med kvalitet, miljö och värdskap, säger stationens platschef Helena Runeberg och tillägger.
– Det är givetvis jättekul att vårt arbete premieras, men ännu roligare är att vår turiststation kan bidra till bygdens utveckling. Det är ett arbete som präglas av dialog och samverkan med länsstyrelsen som förvaltar nationalparken, samerna som bedriver renskötsel runt omkring och bygdens alla entreprenörer.

Motivering:
Från problembarn till bäst i klassen. Genom att förädla norrsken och midnattssol har STF Abisko Turiststation vänt förlust till vinst. Med läcker mat av lokala råvaror, guidade upplevelser och ett vinnande värdskap har turiststationen inte bara satt Abisko på kartan, utan även Lappland och hela Sverige. På pluskontot ska även bokföras nya jobb och ökad tillgänglighet för tusentals nya besökare i en av Sveriges äldsta nationalpark.

En annan framgångsfaktor är samverkan och i synnerhet med andra vinnare. ICEHOTELs besökare vill gärna se norrsken och två reseanledningar är starkare än en. Därför har både ICEHOTEL och STF Abisko Turiststation blivit vinnare på en snabbt växande norrskensturism, som domineras av engelsmän, japaner och kineser. Under de senaste åren har Abisko femdubblat beläggningen under vintern, prisats av Lonely Planet och har idag öppet året runt.

Grand Travel Awards prestigefyllda ekoturismpris går till den arrangör som bäst levandegjort och utvecklat svensk ekoturism under det senaste året. De nominerade kandidaterna hämtas från kvalitetsmärkningen Naturens Bästa, ett urval av de bästa naturresorna i Sverige.

För ytterligare information och intervjuer, vänligen kontakta:
Helena Runeberg, Platschef, STF Abisko
Mobil: 070-320 55 91
e-post: helena.runeberg@stfturist.se

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.