Sommarfjällen populärare än någonsin

Till midsommar öppnar Svenska Turistföreningen (STF) sina fjällstationer och fjällstugor. Redan nu är trycket stort på bokningarna. Folk vill framförallt vandra, men löpning, toppturer och cykling kommer allt mer. Man vill lära sig nya saker, helst i grupp, äta gott och själva upplevelsen är viktig. I sommarutbudet finns bland annat nyheterna Midnattssolvandring på Nuolja, Trailrunning på Kungsleden, Laponiavandring med barn och 3 x cykel i Åre & Storulvån.

Vandring
STF har gjort en stor framtidsundersökning på Svenska folkets reseanledningar som visar att intresset för vandring når knappt några gränser. Bara ”besöka vänner” slår vandringen i popularitet. Man behöver inte vara en hurtbulle eller född i par vandringskängor för att fjällvandra. Man kan göra dagsturer för att återvända till STF Fjällstationer på kvällen och inta tre-rätters med goda viner och sova i en skön säng. Vill man gå en längre tur behöver man inte heller bära tunga ryggsäckar med mat då det finns proviant att köpa i STFs fjällstugor längst lederna. Det finns även många ledarledda turer, perfekt för de som inte har någon att vandra med eller är rookies. Några av vandringsnyheterna och några klassiker;

Midnattssolvandring på Nuolja
Nationalparksturen Laponia
Max 35 special
Vandra Kungsleden Abisko-Kebnekaise med guide
Mittskanderna runt
Fjällvandra Åre & Blåhammaren
Laponia circuit
Laponia weekend
Kungsleden Kvikkjokk-Saltoluokta
Folkmusikfestival i Saltoluokta

Löpning/träning
Över hela vårt land joggar, springer och löper människor mer än någonsin, nu har det även nått fjällvärlden. På STFs fjällanläggningar kan man se en stor förändring bara från förra sommaren, nu trängs vandringskängorna med löparskorna på skohyllorna. Att springa mellan fjällstugorna är populärt då man kan köpa mat i stugorna och det är lätt att anpassa sträckan efter orken i benen då det finns flera stopp längs vägen. Löpararrangemang på fjället i sommar:

Keb Classic sommar
Midsommarlöpning på Storulvån
Jämtlandsfjällen på tvärs
Löpar helg med Petra Kindlund på Grövelsjön
Trailrunning Kungsleden
Löparläger i Hemavan
Löparläger med Malin Ewerlöf Krepp i Kolåsen
Löparläger med Team Nordic Trail i Edsåsdalen

För familjerna
Alla är inte uppvuxna på fjället och ett sätt att lära sina barn om fjällets natur, vår allemansrätt och träffa massor av nya kompisar är att delta i arrangerade familjefjällsveckor. STFs anläggningar i Storulvån, Saltoluokta, Grövelsjön, Björkliden, Persåsen, Edsåsdalen, Storlien och Ramundberget har alla speciella sommarlovsaktiviteter ute på fjället. Årets nyhet för de äventyrslystna barnen finns en fyradagarasvandring i Laponia.

Vilt Liv på Storulvån
Vandra med Barn i Laponia
Familjefjällvecka på Grövelsjön – bus och basläger
Barn med mor- och farföräldrar i Grövelsjön
Sommarlov i Ramundberget
Lämmelklubben i Björkliden
Familjekamp i Edsåsdalen
På spaning efter Storsjöodjuret

Toppturer/Cykel/Adrenalin/Hästar
Vill man utmana sig lite extra under semestern och samtidigt ha en naturupplevelse utöver de vanliga finns det mycket att göra i sommar. Antingen om man tar sig upp på en topp på egna ben, svischar ner på en cykel eller tar hjälp av hästkrafter.

Syltoppen med guide
Topptur Kebnekaise med guide
Fjällrävsspaning och topptur på Helags
Storsnasen topptur med guide
Adrenalinstinn sommar i Storlien
Ridning i världsarvet Laponia
Kebnekaise till häst
Till häst i Storlien
Cykelutmaningen – 3 x cykel i Åre & Storulvån
Cykla på fjället i Ramundberget

För ytterligare information, bilder och pressbesök, vänligen kontakta:
Jenny Engström, kommunikationsansvarig
Mobil: 0735-45 26 44
Mejl: jenny.engstrom@stfturist.se

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.