Smak&Sång, en helt ny upplevelse från STF

Den 20-22 mars är det premiär för ett helt nytt arrangemang på STF Kebnekaise fjällstation. Traditionell matlagning möter samisk kultur när stationen gästas av den världskända sångerskan Sofia Jannok och det serveras en åttarätters avsmakningsmeny baserad på samernas åtta årstider.

STFs fjällstation vid Kebnekaise har en lång tradition av välbevarad lokal matkultur. Mycket engagemang läggs vid att servera bra mat anpassad till de begränsade förhållanden som råder på fjället. För att lyckas med detta tar man många av de gamla husmorsknepen tillvara. Så här säger platschefen Lisa Lindblom själv om arrangemanget vid Sveriges högsta topp;

Kebnekaise har alltid varit Sveriges högalpina centrum med stort fokus på äventyr och alpinism. Samtidigt är fjällstationen placerad mitt i renens rike med samisk natur och kultur alldeles inpå knuten. Förra året utvecklade vi fjällstationens kök och koncept och nu vill vi knyta samman allt detta till en matupplevelse helt unik i sitt slag

STFs kockar serverar en åttarätters avsmakningsmeny som är baserad på samernas åttaårstider. Till desserten får man njuta utav Sofia Jannoks sång och musik. Sofia Jannok är en unik artist som blandar indiepop med samiskt språk och musikkultur. En kombination som har gjort henne till en liten men världskänd artist. Med starka texter och rik musik lyckades Sofia med sitt senaste album Áhpi – Wide as Oceans, nomineras till en grammis.

Detta är årets coolaste gig. Att få spela i väglöst land, där allt i omgivningen runtomkring starkt påminner om att vi är på urfolks land – det är någonting jag verkligen ser fram emot. När jag är i fjällvärlden, handlar livet om mest renen, så det är vackert att få färdas i vidderna även i musikens namn. Allt jag sjunger om springer just ur den kärlek jag bär för de vyer vi kommer att befinna oss i. Även om det inte är just mina hemtrakter, så är hela Sápmi mitt hem. Just Giebnegáisi ligger i Girjas sameby där min farmor växte upp. Jag har många släktingar och bekanta i de här områdena. Med denna intima konsert vill jag påminna oss alla om att vistas här med ödmjukhet och behandla dessa vidder med respekt, då vi bara är gäster hos dem som alltid levt och verkat i dessa trakter.

– Säger Sofia Jannok själv om konserten på STF fjällstation Kebnekaise, säger Sofia Jannok själv om konserten på STF fjällstation Kebnekaise.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Ylva Eriksson – Eventansvarig STF Kebnekaise Fjällstation
e-post: Ylva.Eriksson@stfturist.se
Mobil: 070-221 96 38

Lisa Lindblom – Platschef STF Kebnekaise Fjällstation
e-post: Lisa.lindblom@stfturist.se
Mobil: 073-817 03 05

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.