Samverkan kring fjällrävar prisas

Idag, den 22 maj, på den internationella dagen för biologisk mångfald avslöjas vinnarna av Staffan Svanbergs nyinstiftade minnespris för samverkan mellan turism och naturvård – Årets mångfaldhetspris. I år går utmärkelsen till tre personer, Erik Gardfall och Emma Frisell från Svenska Turistföreningen (STF) samt naturbevakare Lars Liljemark från länsstyrelsen i Jämtland för deras samverkan kring fjällrävssafari i Helagsområdet. Själva prisceremonin sker i morgon onsdag den 23 maj kl 11 i Östersund (se info längst ner).

Under mer än sex år har STF och länsstyrelsen i Jämtland utvecklat ett nära samarbete kring hur fjällrävarna i Helagsområdet kan visas upp för besökarna genom guidade fjällrävssafaris. Tillsammans sprider de information om ett av fjällvärldens mest hotade däggdjur och bidrar dessutom med pengar till arbetet med att rädda fjällräven.

– Vi har ett unikt och välfungerande samarbete mellan oss på STF Helags, Länsstyrelsen och forskare på Stockholms universitet och det är väldigt roligt att det uppmärksammas i det här sammanhanget, säger Emma Frisell, platschef STF Helags och Erik Gardfall, STF Fjällstugor tidigare platschef på STF Helags och initiativtagare till fjällrävsguidningarna.

Staffan Svanberg var turismföretagare och tillsynsman i nationalparken Haparanda skärgård i över 20 år. Initiativet till priset kommer från Ekoturismföreningen med hjälp av en privat donation. Under minst tre år kommer priset att premiera framgångsrika exempel på samverkan mellan naturturism och naturvård och människorna bakom. Initiativ och insatser som stärker naturskydd, gynnar biologisk mångfald och tillgängliggör vår natur för fler. Pristagarna utses av en jury bestående av företrädare för Svenska Ekoturismföreningen, Naturvårdsverket och familjen Svanberg.

Föreningens motiverar valet av de första pristagarna på följande vis:
– Lärdomarna runt fjällrävssafarin visar att naturturism och naturvård rätt hanterat kan bli ett framgångsrikt koncept. Fjällstationens guider har tillgängliggjort och visat upp fjällräven under mer än fem år för bortåt 500 besökare, vilka i sin tur blivit ambassadörer för en hotad djurart. Dessutom har en stor andel av intäkterna från guidningarna donerats vidare till fjällrävsprojektet, fjällstationens guide är nu på väg att doktorera på fjällrävar och de lyor som besöks får ut fler valpar än genomsnittet i området. Därför är vi väldigt glada att på det här viset kunna premiera det arbete som Erik Gardfall påbörjade för flera år sedan och som dagens platschef Emma Frisell har förvaltat och utvecklat ihop med länsstyrelsen, säger Ekoturismföreningens ordförande Annika Fredriksson

För ytterligare information, vänligen kontakta
Erik Gardfall, STF Fjällstugor och initiativtagare till de guidade fjällrävsafarierna
070-375 7759, erik.gardfall@stfturist.se

Annika Fredriksson, ordförande Ekoturismföreningen
070-339 75 69, annika.fredriksson@jokkmokk.se

Diplom- och prisutdelning av Mångfaldspriset till Staffan Svanbergs minne
Plats: Lokalen Sånfjället i Naturvårdsverkets lokaler (Hus UB på Forskarens väg 5) i Östersund.
Tid: tisdagen den 23 maj klockan 11.00

I samband med diplom- och prisutdelningen kommer Ingela Hiltula och Maano Aunapuu från Naturvårdsverket berätta om möjligheter och utmaningar kring samverkan mellan naturvård och naturturism till förmån för biologisk mångfald. Därefter ger Pär Innala, ekoturismföreningen en kort bakgrund om initiativet, syftet med priset och varför det har instiftats till Staffan Svanbergs minne.
Kontakt ang prisutdelningen: Per Innala, Ekoturismföreningen 0703 – 84 71 52

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.