Rekord för Svemesterfjället

Pressmeddelande: Sommaren är nu nästan summerad och vi kan se att det är många som valt att stanna hemma. Det har varit besöksrekord på Svenska Turistföreningens fjällanläggningar i sommar. På totalen är det en ökning med 8% jämfört med sommaren 2018 men det är några platser som sticker ut lite extra såsom STFs anläggningarna i Edsåsdalen, Vålådalen, Grövelsjön, Saxnäsgården, Abisko och Saltoluokta som alla hade besöksrekord i juli månad. Glädjande ser föreningen att det varit en stor ökning på platser som tidigare inte varit de mest välbesökta som STFs Fjällstugor i Vindelfjällen och i Rogenområdet som hade en ökning på 20 procent jämfört med förra året. STF fjällstugor längst norra Kungsleden och STF Kebnekaise ligger på ungefär samma siffror som tidigare år, vilket är välkomnande för naturen och djurlivet då det på senare år varit omåttligt populärt under högsäsong.

– Vi kallar det Svemestertrenden. Förra året relanserade vi ordet svemester. Och framförallt märker vi det i sociala kanaler där människor med stolthet berättat att de stannat i Sverige. #svemester har fått en snabb spridning där man tipsar om sina favoriter. I dagsläget är det över 32 000 bilder med #svemester i sociala kanaler, och då är det bara de som har öppna konton som vi kan se, säger Magnus Ling, generalsekreterare/vd på STF.

Den varma sommaren 2018 påverkade säkert människor att stanna hemma, liksom att kronan är svag. Men det handlar även om annat. STF har märkt av ett ökat intresse för att upptäcka Sverige de senaste åren. Det handlar om klimatet, att folk vill upptäcka sitt land och dess natur. Den tydliga vandrings- och friluftstrenden bidrar också och att många vill åka och visa familjen platser som man besökte när man var liten.

Fjäll
Vandringstrenden är som sagt fortsatt urstark och längtan till fjällen och det ostörda är stor. Såväl svenska som utländska gäster ökar, men vi ser att de stannar färre dagar. Familjer och ungdomar är de grupper som ökar mest. Färdiga paket sålde snabbt slut och störst efterfrågan var det på dem man gjorde på egen hand utan guide.

I våras skapade STF ”Besökskalendern” www.svenskaturistforeningen.se/besokskalender som visar hur mycket folk det brukar vara i ett specifikt vandringsområde under olika delar av säsongen. Det främsta syftet är att få vandrarna att besöka lite mindre populära platser för att värna om naturen och inte åka dit alla andra åker. Med glädje ser vi att det är en stor ökning i de vanligtvis mindre besökta områdena. De STFs fjällstugor som hade en rekordstor ökning i antalet gästnätter sommaren 2019; Vindelfjällen + 19%, Jämtlandsfjällen +18% (fjällstugorna utanför Jämtlandstriangeln) och Rogen + 21% men vi ser också att antalet tältare ökar.

I och med att intresset för sommarfjället ökar, kommer det fler folk, där alla kanske inte har den rätta kunskapen. STF vill gå i täten för att fler ska få mer kunskap om fjället. Förutom alla guidade arrangemang har STF startat Fjälluffa, ett fjällintro för 18-25 åringar som inte tidigare vandrat i fjällen. Det första dygnet får de bo med en guide och lära sig allt om man bör veta om en fjällvandring för att sedan ge sig ut på en femdagars luff längst lederna. Nytt för i år, på grund av det stora intresset utökades det till tre platser, Abisko, Hemavan och Vålådalen. Mer än 400 ungdomar deltog. www.svenskaturistforeningen.se/fjalluffa

Statistik gästnätter fjäll
Vi kan bara se statistiken för augusti på STFs anläggningar i egen drift i fjällen då våra boenden inom franchise kommer från SCBs statistik först om några veckor

Ett urval av STFs anläggningar i Dalarna:
STF Grövelsjön +19% (juni, juli och augusti)
STF Fjällstugor Rogen +21% (juni, juli och augusti)

Ett urval av STFs anläggningar i Jämtland/Härjedalen:
STF Edsåsdalen +136% (juni och juli)
STF Åre/Södergården +108% (juni och juli)
STF Vålådalen 26% (juni och juli)
STF Jämtlands Fjällstugor +18% (juni, juli och augusti)
STF Storulvån + 7% (juni, juli och augusti)
STF Sylarna + 5% (juni, juli och augusti) All-time-high i juli
STF Helags +1% (juni, juli och augusti)
STF Blåhammaren +0% (juni, juli och augusti) stort sett fullbokat hela sommaren

Ett urval av  STFs anläggningar i Lappland:
STF Saxnäsgården +21% (juni och juli)
STF Fjällstugor Vindelfjällen + 19% (juni, juli och augusti)
STF Abisko + 12% (juni, juli och augusti)
STF Hemavans Fjällscenter +9% (juni och juli)
STF Saltoluokta +1%, (juni, juli och augusti) dock +16% i juli!
STF Fjällstugor Norra Kungsleden +1% (juni, juli och augusti)
STF Kebnekaise – 2% (juni, juli och augusti)

Högupplösta bilder för fri publicering i samband med denna nyhet. Fotograf måste anges
http://stffrontend.qbank.se/selection/818c53fe1af8baf0369a0de30f8ab85c

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.