Hemlig semester nästa trend för svenskarna

Svenskarna är inte så trygghetssökande som man kan tro. Enligt en ny undersökning från Svenska Turistföreningen (STF) kan sex av tio tänka sig åka på en hemlig resa planerad av någon annan. Att bli överraskad och upptäcka oväntade platser är välkommet i en alltmer planerad vardag. Nu söker STF tio personer som vill följa med på en hemlig resa i maj.

– Det kan gå slentrian i resandet, man reser dit man varit förut. Vi tror att hemliga resor är på gång. Det finns en öppenhet hos svenskarna för positiva överraskningar, att låta någon annan öppna dörrar till upplevelser de inte tänkt på själva, säger Erica Karlsson, Försäljningschef på STF.

Undersökningen visar också att fyra av tio svenskar betecknar sig själva som ”Upptäckare” som vill lära sig och uppleva nya saker.

För att utforska trenden testar STF att skicka tio upptäcktsnyfikna på en hemlig resa. Den 20 maj dyker de upp med en resväska på en centralstation någonstans i södra Sverige. De dokumenterar själva sin hemliga resa som pågår under två dagar.

– De tio som väljs ut ska förbereda sig på en unik upplevelse någonstans i Sverige. Men mer får de inte veta, säger Erica.

Projektet är indelat i tre faser som löper från den 11 maj till den 19 juni. I första fasen söker STF tio upptäcktsnyfikna som antar utmaningen. Anmälan sker på vågaupptäck.se. Andra fasen är själva resan som filmas och dokumenteras live med personliga kommenterar som skildrar hur man upplever överraskningarna under dagarna. Tredje och sista fasen är tiden efter resan, som blir en klippt film med high lights från alla upptäcktsresande.

– Dessa tio modiga personer kommer att få uppleva spännande miljöer och äventyr som STF kan erbjuda. Det ska bli så kul att se deras spontana reaktioner under sin hemliga resa, säger Erica Karlsson.

Mer om undersökningen
Sex av tio säger ja till hemliga resor

Frågan som ställdes till svenska folket var ”Skulle du våga resa på en hemlig resa? (alltså en resa där du inte vet var du hamnar).
Ja, självklart  31 procent
Ja, om det är någon jag känner som bestämmer resmålet  28 procent
Kanske, om jag vet några förutsättningar såsom väder  25 procent
Nej  14 procent
Vet inte  2 procent

Arketypen för den som säger ja till en hemligresa:
Man, 30-49 år, universitetsutbildad, bor i stad, bor i Småland eller öarna och röstar på Centerpartiet.

Är du upptäckare eller slacker på semestern?
Fyra av tio svenskar kategoriserar sig själva som upptäckare när de reser. 35 procent är ”slappare” och tio procent kulturresenärer. Så här svarade svenska folket på frågan ”Hur skulle du kategorisera dig som resenär? 
”Upptäckaren” – jag vill lära mig saker och uppleva mycket 41 procent
”Slapparen” – jag vill njuta i lugn och ro 35 procent
”Kulturresenären” – jag vill se de senaste utställningarna och platsens historia 10 procent
”Äventyraren” – jag vill ha utmaningar, både fysiska och mentala 4 procent
”Sportfånen” – jag kombinerar helst mina resor med en sport jag gillar att utöva 3 procent
”Festprissen” – resor gör man för att festa loss med sina kompisar 1 procent
Ingen/Vet ej 3 procent
Annan typ 3 procent

Om undersökningen
1001 svenskar mellan 16-79 år webbintervjuades den 7-13 april 2016
Ansvarig hos Novus: mats.lindstrom@novus.se
Ansvarig hos STF: sara.wangler@stfturist.se

För mer information kontakta
Erica Karlsson, Försäljningschef, Mobil: 072- 563 21 96, erica.karlsson@stfturist.se
Sara Wangler, projektledare, Mobil: 070-397 11 74, sara.wangler@stfturist.se

Läs mer: www.vågaupptäck.se

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.