Ökat intresse för konferenser i naturen

Svenska Turistföreningen (STF) ser en trend där allt fler företag och grupper efterfrågar naturnära mötesplatser på fjället, vid kusten eller i skogen framför traditionella konferensanläggningar när det är dags för konferens. Med det kreativa mötesrummet i fokus har STF nu vidareutvecklat sitt erbjudande mot konferensgrupper och presenterar naturliga mötesplatser över hela landet.

Ett snöbollsboende i Jokkmokk, en bastu vid havet i Kivik på Österlen och Sveriges mest primitiva vandrarhem Kolarbyn som saknar både elektricitet och rinnande vatten. Det är tydliga exempel på ställen där allt fler väljer att förlägga sina konferenser och kickoffer. Andreas Ahlsén driver vandrarhemmet STF Kolarbyn och möter många företag som upptäckt fördelarna med möten i naturen:

– Våra gäster upplever att de kommer närmare varandra här, runt lägerelden med en kopp kaffe i handen. För ett tag sedan hade vi ett sågverk på besök som redan verkade vara ett tajt gäng, men sa att de aldrig pratat med varandra tidigare såsom de gjorde här, säger Andreas.

Både svenska och amerikanska studier har visat att tillgång till natur gör anställda mer kreativa, nöjda med sina jobb och mindre stressade.[1] Andreas tror också att allt fler väljer att åka ut i naturen för att få något utöver det vanliga. På traditionella konferensanläggningar menar han att man vet vad man får, att det är samma typ av ställen som erbjuder samma mat och aktiviteter.

– Som företag och anställd vill man utvecklas och testa nya saker. Många ser fördelarna med att frångå den vanliga jobbmiljön för att få till den där extra stämningen i gruppen, och då passar naturen väldigt bra, säger han.

Med en unik blandning av naturnära boenden runt om i hela Sverige förstärker nu STF sitt utbud av kreativa mötesplatser för grupper.

– Det är väldigt roligt att så många upptäckt att miljöombyte och en vistelse i naturen skapar helt nya förutsättningar för en grupp att utvecklas tillsammans. Därför gör vi den här satsningen, och kan nu erbjuda naturnära och kreativa mötesplatser för grupper i hela landet, säger Ulrika Nordgren, produkt- och konceptansvarig på STF.

Webbsida:
www.svenskaturistforeningen.se/naturliga-motesplatser

För ytterligare information och bilder, vänligen kontakta:
Ulrika Nordgren
Produkt- och konceptansvarig STF
Mobil 070 268 0595
E-post: ulrika.nordgren@stfturist.se

[1] Naturvårdsverket (2006). Naturen som kraftkälla. Stockholm: Edita Västra Aros.
https://www.naturvardsverket.se/Documents/publikationer/620-8252-3.pdf

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.