Nu öppnar de riktiga fjällen

Svenska Turistföreningen (STF) öppnar nu upp alla sina fjällstationer och fjällstugor, många mitt ute på kalfjället. I vinter finns det allt från långa skidturer, höga toppturer och fantastiskt god mat. Sveriges bästa offpistberg i Abisko, Smak och Sång på Kebnekaise, yoga och längdträning i Grövelsjön, bästa läget i Åre, Vilda Tarradalen, fjällstugemys, vinterlyx på hög höjd i Blåhammaren och toppturer på Sylarna är några av aktiviteterna.

STF har gjort en stor framtidsundersökning och märker även bland gästerna att allt fler vill uppleva de riktiga fjällen. De ser friheten, enkelheten och naturupplevelsen som viktiga faktorer. Man vill lära sig saker, bo i vild natur, fast ändå bekvämt. Inom STF kan man välja mellan att bo på fjällstationer med hög service eller ett mer avskalat naturnära boende i fjällstugorna. Det finns kurser och aktiviteter för både nybörjaren och för den som vill ha en större utmaning.

– Det känns enormt kul att vi äntligen kör igång. Vi vill med dessa arrangemang och kurser visa att det finns mycket mer än bara åka utför i pistade backar, vilket i och för sig också är väldigt roligt. Vi vill få fler att upptäcka de makalösa vidderna som kalfjället erbjuder, säger Anna Willén, marknad- och sportchef STF Fjäll

Mat på fjället
En av årets nyheter är arrangemanget Smak & Sång på STFs fjällstation Kebnekaise. Där traditionell matlagning möter samisk kultur när stationen gästas av den världskända sångerskan Sofia Jannok och det serveras en åttarätters avsmakningsmeny baserad på samernas åtta årstider. Det är stort fokus på matupplevelsen på alla fjällstationerna. Efter en dag på fjället slår man sig ner vid dukade bord, äter en trerätters med lokala råvaror och goda viner. Andra matnyheter är att STF Abisko finns nu med på White Guides lista över bra och KRAV-märkta restauranger och STF Blåhammaren, 1,6 mil ut på fjället kan man nu förutom den populära middagen även få en njuta av en avsmakningsmeny i Jämtländska tecken. Ingen nyhet för vintern men vill man uppleva riktig god mat och en mysig stämningen är ett besök på STF Saltoluokta i Lappland att rekommendera.

På tur
STF Grövelsjön i Dalarna har precis utsetts till officiellt Vasaloppscenter för sina fina spår. Under vintern finns det flera kurser för att förbättra skidtekniken. Efter träningspasset i spåren finns möjlighet att gå på Yogaträning eller slappna av i spa avdelningen. Är man inte ute efter att nöta i spåren finns det mängder med markerade vinterskidleder i Sverige som går genom orörd natur. En av nyheterna för vintern är en exklusiv tur in i FN:s världsarv Laponia där nationalparkerna Padjelanta, Sarek och St Sjöfallet möts. STF anordnar flera guidade turer runt om på fjällen. Att gå med en grupp betyder att en erfaren guide tar vägen genom den vackraste miljön en upplevelse som delas med likasinnade.

Äventyr
Toppturer, där man tar sig upp för egen maskin och verkligen förtjänar sina åk blir allt mer populärt. Guidade turer upp på toppar som Akka, Sylarna, Kebnekaise, Helags, Kärketjorro, Boalnotjåhkkå och Majtoppen finns att bestiga i vinter. I Abisko finns det dock en topp som är lite mer lättillgänglig, hemmaberget Nuolja har precis utnämnts till ett Sveriges bästa off-pistberg. Här tar man liften upp och det finns branter i alla svårighetsgrader. I Abisko ligger också STF Aurora Sky Station som har korats av Lonely Planet till en av de bästa platser i världen att uppleva norrsken på. Vill man hellre åka pist finns det STF boende precis vid backen i Åre, Edsåsdalen, Björkliden, Riksgränsen, Sälen, Ramundberget, Hemavan och Storlien.

Bilder för fripublicering, fotograf måste anges.

Skidåkare på Kärketjorro, ner mot Låktadalen, mellan Abisko – Riksgränsen, foto Anders johansson
STF Aurora Sky Station i Abisko, foto Peter Rosén
Smak och Sång på STF Kebnekaise, foto Anette Andersson
Sofia Jannok
Två tjejer på väg upp för fjället vid STF Kebnekaise, foto Anette Andersson
Utsikten från bastun på STF Blåhammaren, foto Davis Erixon 
Skidåkare på väg ner för Nuolja, STF Abiskos hemmaberg, foto Peter Rosén
SPA på STF Grövelsjön, foto Magdalena Lindholm
Tur på fjället mellan STF Alesjaure och STF Tjäkta, foto David Erixon

För ytterligare information, vänligen kontakta
Anna Willén, Sport & Marknadschef STF Fjäll
Mobil: 0706-318 883
e-post: anna.willen@stfturist.se

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.