Maria Ros Hjelm ny generalsekreterare/vd för Svenska Turistföreningen

Magnus Ling, nuvarande gs/vd berättade redan i höstas att han skulle avgå till sommaren 2020. Detta efter nio år på posten. Rekryteringsprocessen har varit lång och gedigen med många sökanden. Nu står det klart att Maria Ros Hjelm (fd. Ros Jernberg) är STFs nästa ledare. Hon tillträder efter sommaren.

Maria är sedan 2016 vice generalsekreterare för STF med ansvar för föreningsutveckling och kommunikation. Hon har en gedigen bakgrund som chef och ledare i flertalet företag och organisationer, bland annat Giva Sverige (fd FRII), Amnesty och The Body shop. Hon har även arbetat på TV4 och har många års erfarenhet som konsult.

– Det var många sökanden och oerhört tuff konkurrens ända in i slutet av processen. Men när alla tester och intervjuer var klara stod det tydligt att Maria var den starkaste kandidaten. Hon har varit en viktig nyckelspelare i STFs strategiska utveckling under de fyra senaste åren och vi får nu en generalsekreterare som med stor kompetens kan ta vid när Magnus Ling avgår som gs/vd, säger Peter Nygårds, ordförande i STF.

Rekryteringsprocessen har varit omfattande. En rekryteringsgrupp från STFs styrelse har med stöd av ett rekryteringsföretag ansvarat för processen. Ett 90-tal personer visade intresse för uppdraget och av dessa gick 14 vidare i ett första steg. Dessa 14 blev till sex kandidater som intervjuades av rekryteringsgruppen. I nästa steg gick tre av kandidaterna vidare i urvalsprocessen. Till slut stod det mellan två kandidater och rekryteringsgruppen tog då beslutet att föreslå Maria som ny GS/VD. Beslutet fattades formellt av STFs styrelse den 18 mars.

– STF är en fantastisk organisation med en enorm bredd som på olika sätt ger människor möjlighet att upptäcka vårt fantastiska land. Våra boenden och aktiviteter ger människor en möjlighet att uppleva unika miljöer i allt från fjällvärld till skärgård, inland och storstad. Den kanske viktigaste beståndsdelen är dock allt engagemang och alla eldsjälar – människorna som tillsammans lägger grunden för allt det vi gör. Det är medlemmarna, våra gäster, värdarna på våra boenden, alla de ideella krafterna och våra anställda. Tillsammans är vi STF, säger Maria Ros Hjelm.

Under Marias år som vice generalsekreterare har föreningen växt i antal medlemmar efter flera års negativ medlemsutveckling, engagemanget har stärkts, vandringens dag har lanserats, många fina boenden har anslutit sig och STF har lagt grunden till svemestertrenden. Sedan kom coronautbrottet.

– Marias stora engagemang för STF borgar för att verksamheten kommer att fortsätta utvecklas positivt, även om den ekonomiska kris som pandemin nu orsakar för såväl STF som stora delar av samhället kommer att medföra stora utmaningar, avslutar Peter Nygårds.

Högupplöst bild på Maria Ros Hjelm (fd Ros Jernberg), foto: Julia Jernberg
http://stffrontend.qbank.se/selection/b815b1f20e72dd9edfd04fdde17ec532

För ytterligare information, vänligen kontakta
Maria Ros Hjelm, ny gs/vd STF, tillträder efter sommaren
Mobil: 070-288 21 83, E-post: maria.ros.hjelm@stfturist.se

Peter Nygårds, ordförande STF
Mobil: 070-690 16 00

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.