H.M. Konungen invigde sin födelsedagspresent

Idag den 25 mars invigde H.M. Konungen tillgänglighetsanpassningen av STF Abiskojaure fjällstuga, 14 kilometer in på Kungsleden i Abisko Nationalpark. På Kungens 70-årsdag överlämnade Svenska Turistföreningen och länsstyrelserna ett gemensamt gåvobevis på ett fadderskap på 10 000 meter inom initiativet ”Stötta Kungsleden”. Gåvan har oavkortat gått till att tillgänglighetsanpassa STF Abiskojaure Fjällstuga i Abisko Nationalpark. En tillgänglighetsanpassning som nu gör det möjligt för ännu fler att upptäcka väglöst land och njuta av en fantastisk naturupplevelse.

Det var en tidig start för alla deltagare, redan klockan åtta var det avfärd från STF Abisko Turiststation. På plats hälsade Peter Nygårds, ordförande, STF välkommen innan det var dags för H.M. Konungen att inviga. Efter det berättade Magnus Ling, generalsekreterare, STF tillsammans med Nannie Fredrikson, Tillgänglighetskonsult vad som gjort i fjällstugan. Efter det var det dags för rundvandring på stugplatsen. Gästerna bjöds på varm saft eller kaffe i kåsor, bullar, torkat renkött, kaffeost och smörgåsar. Solen sken och det blev en trevlig förmiddag.

H.M. Konungens anförande vid STF Abiskojaure fjällstuga, lördagen den 25 mars 2017: https://www.kungahuset.se/arkiv/tal/2017-03-25-h.m.-konungens-anforande-vid-nyinvigning-av-stf-abiskojaure-fjallstuga

– Intresset för friluftsliv är stort. Vi vill att alla ska ha lika stora möjligheter att upptäcka vår härliga natur. Därför har vi tillsammans med Sveriges landshövdingar valt en present som handlar om att bevara och tillgängliggöra STF Abiskojaure fjällstuga, för alla. Vi tror och hoppas på att detta är en gåva som kommer bringa glädje både för H.M. Konungen men också för svenska folket, säger Magnus Ling Generalsekreterare på Svenska Turistföreningen.

Om gåvan
Samtliga Länsstyrelser har bidragit med 5 000 kronor vardera förutom Länsstyrelsen i Norrbotten som gått in med en summa av 150 000 kronor. STF har bidragit med motsvarande summa som Länsstyrelserna i form av arbetsinsatser. Det som har gjorts är:
– ramper mellan husen
– tillgänglighetsanpassat dass
– breddade dörrar
– ny angöring till butiken
– tillgänglighets anpassad bastu
– ett av köken är helt ombyggt
– ändrat sängarna så en rullstolsburen lättare kan komma i och ur sängen
– skyddslister vid vedkaminerna
– Brandlarm för hörselskadade

Deltagare på invigningen; Peter Nygårds – Ordförande STF, Magnus Ling – generalsekreterare STF, Sven-Erik Österberg – landshövding Norrbotten län, Gunnar Holmgren – landshövding, Väster Norrlands län, Stefan Sydberg – kommunalråd, Daniel Rosenfors – VD Kiruna-Lapland, Lars- Erik Kuhmonen – ordf Gabna sameby, Erica Mattson – VD Swedish-Lapland, Lo Fischer – Föreståndare Naturrum Abisko med flera. Sedan har vi våra testpiloter Nannie Fredriksson – Tillgänglighetskonsult, IPS Interproject Service AB, Maria Johansson – Föreläsare om mänskliga rättigheter & tillgänglighet, Karin Sundbaum – Ombudsman Synskadades Riksförbund/Norrbotten, Johan Steirud – Ombudsman HSO Jönköpings län som ”testbodde” i fjällstugan natten före invigningen.

Om ”Stötta Kungsleden”
I över 100 år har människor vandrat utmed Kungsleden – ett unikt svenskt naturarv – men för att alla ska ha möjlighet att njuta av leden i många år till behöver den underhållas. 2014 startade Svenska Turistföreningen initiativet ”Stötta Kungsleden” i syfte att få så många människor som möjligt att hjälpa till att bevara den svenska fjällvärlden. Ett fadderskap för en virtuell meter på Kungsleden kostar 25 kronor. Följ arbetet med att bevara vår fantastiska fjällvärd för nuvarande och framtida generationer meter för meter på www.stottakungsleden.se

För ytterligare information och bilder, vänligen kontakta:
Jenny Engström, kommunikationsansvarig STF
0735-45 26 44
jenny.engstrom@stfturist.se

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.