Lugnet och vidderna i svenska fjällen lockar allt fler

Om knappt tre veckor, i mitten av februari öppnar Svenska Turistföreningen (STF) sina fjällstationer och fjällstugor ute på fjället. Redan nu är 9 % fler gästnätter bokade jämfört med samma period förra året. I år är intresset stort för turskidåkning ut på fjället, men även familjefjällsveckor och kurser i längdskidåkning i spår, lavinkunskap, toppturer och första fjällturen. Själva naturupplevelsen är också viktig, många söker lugnet på de öppna vidderna och hoppas få uppleva norrskenet. Vintersäsongen håller på från februari till slutet av april.

De stora fjällvidderna som breder ut sig över norra Sverige är fortfarande oupptäckt mark för många. Men nu söker sig allt fler till de öppna fjällen vintertid. STF går mot rekordmånga besökare inför årets vintersäsong som nu drar igång.

– Trenden är tydlig, människor i alla åldrar längtar efter fjällets lugn och överväldigande storslagenhet, säger Anna Willén, ansvarig Marknad & Sport STF Fjäll.

Det är framför allt skidåkning längre ut på fjället som Anna Willén ser ett ökat intresse för. Det gäller alltifrån guidade skidturer för nybörjare i Grövelsjöfjällen och guidade turer för lite mer erfarna turskidåkare i världsarvet Laponia, där tre av våra största nationalparker möts. Skåda norrsken, gå topptur- eller lavinkurs och äventyr för hela familjen med skidlek och grillning i kåta är andra aktiviteter att uppleva nu när STF öppnar sina fjällstugor och fjällstationer.

– April är en underskattad månad för att uppleva svenska fjällen, våren är faktiskt min favorittid här uppe. Med ljuset blir skiddagarna längre. Vissa dagar skidar man över fjällvidderna i t-shirt, att solbada på vita varma fjäll är ren lyx och livsglädje, säger Anna Willén.

Läs mer:
www.svenskaturistforeningen.se/skidakning

Högupplösta bilder för fri publicering, fotograf måste anges
http://stf.qbank.se/mb/?h=26f3b72488efc82929a4e3d4a0655b0e
För ytterligare information, intervjuer, bilder, pressbesök, vänligen kontakta:
Anna Willén, ansvarig Marknad & Sport STF Fjäll: 0706 31 88 83, anna.willen@stfturist.se
Jenny Engström, kommunikationsansvarig STF: 0735-45 26 44, jenny.engstrom@stfturist.se

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.