Favoriterna höll när Keb Classic avgjordes

Det blev nya framgångar för de favorittippade lagen när Keb Classics andra dag avgjordes. Den alpina herrklassen vanns av Kilian Jornet och Björn Gund, och damklassen av den franska duon Marion Maneglia och Valentine Fabre.

Den andra tävlingsdagens bana mätte 31km och 2600 höjdmeter och avgjordes i en jaktstart. Deltagarna tog sig upp över Kebnektjåkka, vidare över Isfallsglaciären mot Tarfaladalen för att sedan ta sig an Kaskasatjåkka och Tarfalas mest kända nerförsåk; Liljetoppsrännan. Hemvägen gick över Storglaciären och Jökelbäcken innan deltagarna gjorde en firning från husfjället Kaipak och gled de sista 300 metrarna in i målet.

För vinnarna, Björn Gund och Kilian Jornet blev tävlingen en annorlunda men härlig upplevelse. Världsstjärnan Kilian låg i ledning tillsammans med sin egentliga lagkamrat Olof Häggström, då Olof föll så illa första dagen att han var tvungen att bryta tävlingen. Tack vare flexibla tävlingsregler kunde Kilian då fortsätta första dagen tillsammans med Björn Gund och André Jonsson. När André så vaknade sjuk och valde att inte ställa upp andra dagen genomförde Björn och Kilian sista tävlingsdagen tillsammans.

– Jag har tävlat mot Kilian säkert 30 gånger och aldrig vunnit. Därför var det skönt att få köra i samma lag som honom. Vi hade roligt och kunde njuta av turen tillsammans, Kilian är väldigt trevlig och okomplicerad, säger Björn Gund som dock mest är nöjd med vädret.

Tvåa i herrklassen kom lag Drakeld med David Nyberg och Erik Sifvert, följda av STF Kebnekaises lag med Johan Johansson och Anders Svanebo.

I damklassen skiljde det nio minuter från ledande fransyskorna Marion Maneglia och Valentine Fabre ner till Skhoops Lovisa Norén och Ida Nilsson och ytterligare en minut ner till trion Emelie Forsberg, Josefina Wikberg och Charlotte Kalla i laget Fjällpinglorna.

Fjällpinglorna satsade hårt ut från start och redan efter första stigningen hade de ätit upp nästan hela försprånget till fransyskorna, endast 30 sekunder skiljde lagen åt vid första checkpointen. Därefter väntade en tung period för trion som under loppets gång tappade mark och slutade tvåa efter de urstarka fransyskorna. Valentine och Marion var nöjda efter målgång,

– den största skillnaden mot tävlingar i alperna är att där är det flaggor överallt som visar vägen. Nu var vi tvungna att orientera själva. Fransyskornas starkaste intryck var dock miljön och de trevliga människorna. – ni har ett väldigt vackert landskap här och otroligt god stämning, inte minst bland funktionärerna ute på banan.

För upplevelsesökaren Emelie Forsberg var helgen till en belåtelse;
– Fantastiskt att få se så mycket på två dagar. Det finns de som är här 10 dagar och inte får möjlighet att göra allt vi gjort.

Charlotte Kalla var också nöjd efter målgång i sin första skidalpina tävling;
– Det känns som att jag vill göra det här igen! Avslutar Kalla med ett leende.

Skitouringklassen blev en tämligen odramatisk uppgörelse ledarna i herrklassen Göteborgs stigcyklister, Stefan Axelsson och Carl Axel Cuibe gick in på ohotad förstaplats och A&P Travels Anna Gjörup och Pontus Hedén återigen fick en vinst i mixklassen. Omvänd ordning blev det dock i damklassen där Nacka/Värmdö Skidklubb med Anna Leitgeb och Malin Hertzig passerade lag Gröngölingarna, Emma Petersson och Ida Hansson.

Högupplösta bilder för nedladdning, fotograf måste anges.

Vinnare Alpina klassen herrar; Kilian Jornet och Björn Gund, foto Anette Andersson
Vinnare Alpina klassen damer; Valentine Fabre och Marion Maneglia, foto Anette Andersson
Vinnare Alpina klassen mix; Isak Savilahti, Jenny Råghall, Carl-Johan Triumf, foto Anette Andersson
Josefina Wikberg, Charlotte Kalla och Emelie Forsberg, foto Anette Andersson
Vinnare Touring herrar Göteborgs stigcyklister, Stefan Axelsson och Carl Axel Cuibe, foto Jenny Engström
Vinnare Touring damer; där Nacka/Värmdö Skidklubb med Anna Leitgeb och Malin Hertzig, foto Jenny Engström
Tävlingsstarten, foto Anette Andersson
Tävlande som skidar på kammen mellan Syd- och Nordtoppen, foto Anette Andersson

Fullständiga resultat finns att se på www.kebclassic.se

Det finns även rörligt material, kontakta då Lisa nedan.

För ytterligare information, intervjuer och bilder, vänligen kontakta:
Lisa Lindblom Platschef STF Kebnekaise Fjällstation
Mobil 073-8170305
e-post: lisa.lindblom@stfturist.se

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.