Dag Hammarskjölds Backåkra

Idag blev det klart att en stiftelse, som består av STF, Svenska Akademien och släkten Hammarskjöld, tar över ägandet och driften av Dag Hammarskjölds Backåkra.

Gården testamenterades av Dag Hammarskjöld till STF 1961 och har ägts och drivits av föreningen fram tills nu. De senaste tio åren har Backåkra varit en ekonomisk belastning för STF. Intäkterna från besökare har inte på långa vägar täckt kostnaderna för uppvärmning, bevakning, personal etc. Därutöver har behovet av underhåll ökat. STF har som ideell förening inte råd att driva förlustverksamheter som dessutom inte passar in i vår verksamhet.

Med en stiftelse som ägare har vi lyckats få bidrag för en nödvändig renovering. Därtill kommer nu möjligheterna att satsa på verksamheter på Backåkra som ligger i linje med Dag Hammarskjölds intressen.

Gården kommer nu att användas för forskningsverksamhet och seminarier inom sådana områden som freds- och konfliktfrågor, livsåskådningsfrågor samt miljö- och klimatfrågor.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.