Vy över världsarvet höga kusten

Höga kusten

Välkommen till ett av Sveriges mäktigaste naturområden! Området omfattar södra norrlandskusten mellan Härnösand, Kramfors och Örnsköldsvik.

Redan när man kör in i världsarvet Höga kusten och ser Högakustenbron torna upp sig förstår man varför det här området räknas till ett av Sveriges mäktigaste naturområden. Bron är framröstad som en av Sveriges vackraste byggnader och utsikten över Ångermanälven är svårslagen. Ingenstans i världen har den totala landhöjningen varit så stor som här. Och än idag fortsätter landhöjningen med 8 mm per år. Detta är världens högsta kustlinje, ett unikt område med massor att upptäcka. Du kan se fram mot varierade naturupplevelser och makalösa vyer över berg, skog, sjöar och hav.

Boenden Höga kusten

Hos oss hittar du genuina och mysiga boenden. Välj mellan vandrarhem, hotell och glamping  Alla boendena har ett perfekt utgångsläge för äventyr och vandring i Höga kusten. Vill du sova utomhus kan vi rekommendera nio annorlunda och spektakulära vindskydd utplacerade längs Höga kustenleden. Läs mer i vår tidning Turist här.

Boka boende med STF

Hitta din övernattning i Höga kusten här!

Vandring Höga kusten

I Höga kusten finns vandringar för alla, från kända vandringsleder till mer okända stigar. Världsarvsleden är en tio mil lång led som går genom Nordingrå socken. Här passerar du många små byar och pittoreska fiskelägen. Gulliga små sjöbodar varvas med utsiktsberg med vyer som får dig att tappa andan. En mer känd vandring är Signaturled Höga Kusten där du vandrar genom flera naturreservat, en nationalpark och ett naturvärldsarv. Du startar vid Hornöberget och Örnsköldsvik är målet, däremellan väntar 128 kilometer mäktiga vyer och dramatisk natur. Det är något särskilt med kustvandringar, att se hav och land mötas. Räkna med imponerande naturupplevelser!

utsikt höga kusten

Skuleberget och Skuleskogen

Älskar du utsikter är vandringen uppför Skuleberget någonting för dig. Toppen som höjt sig 286 meter ur havet bjuder på en sagolik utsikt. Missa inte att belöna dig med en glass eller fika på populära Toppstugan efteråt.

I nationalparken Skuleskogen vandrar du i en av kustlandets få återstående storskogar med urskogskaraktär. Här hittar du även geologiska fenomen som den mäktiga Slåtdalsskrevan, utmejslad av istiden i den rödaktiga nordingrågraniten.

Färdigpaketerade upplevelser

Boka ditt äventyr redan idag!

Boka aktivitet

Vandring i världsarvet Höga Kusten

Ångermanland
På egen hand
Flera dagar

Hitta nya vandringar längs Höga kustenleden

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.