STF Västra Sörmland Lokalavdelning

Kontaktperson

Gun Carlstedt

Telefon: 0730-554304

stfvastrasormland@stfturist.se

Postadress

STF Västra Sörmland Lokalavdelning - Laxmans väg 2, Lgh 1002, 64138 Katrineholm

Våra kommuner

Flen, Katrineholm, Vingåker

Anslut dig till vår lokalavdelning

Maila ossså får du mer information om vår verksamhet

Sörmland är ett herrgårdslandskap. I Sörmland ligger drygt fyrahundra herrgårdar och slott inbäddade mellan djup grönska och glittrande vatten. De vackra insjöarna är många och lockar till bad, fiske och paddelturer.
Läs mer

De stora sjöar som finns i lokalavdelningens hembygd är Hjälmaren och Båven med sina stränder och hundratals öar. Utanför Flen ligger Harpsund, regeringens herrgård, med en trädgård som är öppen för allmänheten.

Lokalavdelningens hembygd består av de tre kommunerna Flen, Katrineholm och Vingåker. Regionen tillhör gammal kulturbygd med flera stenåldersboplatser. Den mest kända är 6000 år gammal och belägen vid Vrå. På Julita gård har det även funnits ett cistercienserkloster. Klostret nämns i böckerna om Arn och byggdes omkring år 1180. Vingåker var ursprungligen ett handelscentrum och Vingåkers kyrka är en av de större lantsortskyrkorna i landet. På Säfstaholms slott, som ligger mitt i samhället, arrangeras uppskattade musikkvällar sommartid.

Lokalavdelningen anordnar ett varierande program för olika intressen och inriktningar. Vandringar förekommer för både naturälskare och motionärer och guidade visningar av slott, kyrkor och studiebesök är mycket uppskattade. Kvällsaktiviteter för medlemmarna med olika teman och studiecirklar är också återkommande. Lokalavdelningen ordnar cirka fyra vandringar per år och en promenadgrupp varje torsdag. Sörmlandsleden går genom regionen och det finns fina cykel- och motorcykelvägar samt leder för ridturer med häst.

Lokalavdelningen grundades 1979 och samlar cirka 130 medlemmar.

Aktiviteter

 • 24 Apr

  • 24

   Apr

   2021

  Hela Sveriges Friluftsdag

  Kom med till Ramsjöhult på hela Sveriges Friluftsdag. Kortare vandringar, tipspromenad för stora och små. Det finns eld att grilla vid. Ta med allt du behöver för en mysig dag i naturen.

  Läs mer

  Samarr med Medlemsorganisationerna och Studiefrämjandet.
  Pris

  Medlem: Gratis

 • 25 Apr

  • 25

   Apr

   2021

  Dagsvandring på Sörmlandsleden

  Ta med matsäck för en heldag i naturen. Vandring på etapp 20 Malmköping-Henaredalen t.o.r ca 12 km.

  Läs mer

  Pris

  Medlem: Gratis

 • 13 Maj

  • 13

   Maj

   2021

  Getåravinens växter och en kort vandring

  Utflykt till Getåravinen där vårens växter kan ses. Kanske får du också se strömstare och kungsfiskare vid bäcken. För den som önskar följer en liten vandring.

  Läs mer

  Samarr: Naturskyddsföreningen
  Pris

  Medlem: Gratis

 • 19 Maj

  • 19

   Maj

   2021

  Kvällstur på cykel 19/5

  Följ med på en cykeltur i den skira vårgrönskan. Turen tar ca 2 timmar inklusive paus i gröngräset. Ta med kvällsfika. Använd gärna hjälm.

  Läs mer

  Pris

  Medlem: Gratis

 • 23 Maj

  • 23

   Maj

   2021

  Strövtåg på Vinön

  Besök på Vinön för en kulturvandring. Färjan tar dig över Hjälmaren sedan blir det en liten vandring på öns västra sida. Från badet följs vägen åter med små stopp. Ta med fika för dagen.

  Läs mer

  Pris

  Medlem: Gratis

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.