STF Västra Sörmland Lokalavdelning

Kontaktperson

Gun Carlstedt

Telefon: 0730-554304

stf.vastra.sormland@la.stfturist.se

Postadress

STF Västra Sörmland Lokalavdelning - Laxmans väg 2, Lgh 1002, 64138 Katrineholm

Våra kommuner

Flen, Katrineholm, Vingåker

Anslut dig till vår lokalavdelning

Mejla ossså får du mer information om vår verksamhet

Sörmland är ett herrgårdslandskap. I Sörmland ligger drygt fyrahundra herrgårdar och slott inbäddade mellan djup grönska och glittrande vatten. De vackra insjöarna är många och lockar till bad, fiske och paddelturer.
Läs mer

De stora sjöar som finns i lokalavdelningens hembygd är Hjälmaren och Båven med sina stränder och hundratals öar. Utanför Flen ligger Harpsund, regeringens herrgård, med en trädgård som är öppen för allmänheten.

Lokalavdelningens hembygd består av de tre kommunerna Flen, Katrineholm och Vingåker. Regionen tillhör gammal kulturbygd med flera stenåldersboplatser. Den mest kända är 6000 år gammal och belägen vid Vrå. På Julita gård har det även funnits ett cistercienserkloster. Klostret nämns i böckerna om Arn och byggdes omkring år 1180. Vingåker var ursprungligen ett handelscentrum och Vingåkers kyrka är en av de större lantsortskyrkorna i landet. På Säfstaholms slott, som ligger mitt i samhället, arrangeras uppskattade musikkvällar sommartid.

Lokalavdelningen anordnar ett varierande program för olika intressen och inriktningar. Vandringar förekommer för både naturälskare och motionärer och guidade visningar av slott, kyrkor och studiebesök är mycket uppskattade. Kvällsaktiviteter för medlemmarna med olika teman och studiecirklar är också återkommande. Lokalavdelningen ordnar cirka fyra vandringar per år och en promenadgrupp varje torsdag. Sörmlandsleden går genom regionen och det finns fina cykel- och motorcykelvägar samt leder för ridturer med häst.

Lokalavdelningen grundades 1979 och samlar cirka 130 medlemmar.

Aktiviteter

 • 11 Jan - 30 Maj 2024

  • 11

   Jan

   2024

  • 30

   Maj

   2024

  Veckans Naturvandring börjar

  En ny termin startar. Vandringar på stigar, skogs- cykel- och gångvägar i Katrineholms närhet. Det brukar bli ca 5 km och ta 1.5 timme. Första gången är starten vid Scoutgården, Katrineholm. Vill du delta efter det, ring ledaren eftersom startplatserna växlar.

  Läs mer

  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 20 kr

 • 23 Maj

  • 23

   Maj

   2024

  Veckans Naturvandring på Vinön, Närke

  En längre tid denna gång. Samåkning till Hampetorp och färja till Vinön. Det är en fin vandring på västra sidan av ön fram till badet, ca 4 km. Återvägen längs bygatan. Där det förhoppningsvis finns möjlighet att handla fisk. Ta med fika för 2 raster.

  Läs mer

  Pris

  Medlem: Gratis

 • 29 Maj

  • 29

   Maj

   2024

  Kom med på en skön cykeltur

  Kom med på en tur ut i den skira vårgrönskan. Du cyklar på småvägar i Katrineholms närhet. Ta med dig eftermiddagsfika.

  Läs mer

  Pris

  Medlem: Gratis

 • 01 Jun

  • 01

   Jun

   2024

  Besök på Säfstaholms slott, Vingåker

  Guidningen börjar 11.00. Det finns 3 stationära utställningar. Cafét är öppet för den som vill fika där. En lite slinga att vandra efter guidningen finns i centrala Vingåker.

  Läs mer

  Anmäl via SMS Entré 40 kr för pensionär Övriga 80 kr
  Pris

  Medlem: 40 kr

 • 14 Jun - 16 Jun 2024

  • 14

   Jun

   2024

  • 16

   Jun

   2024

  Resa till Gotska Sandön

  Avresa från Katrineholm till Nynäshamn, båt avgår enligt tidtabell. Boende i Fyrbyn 2 nätter. Träff innan på Studiefrämjandet för gemensam planering. Visning av foton från ön.

  Läs mer

  RESAN ÄR FULLTECKNAD Samåkning och mat tillkommer Anmälan är bindande
  Pris

  Medlem: 2364 kr

 • 26 Jun

  • 26

   Jun

   2024

  Cykeltur i det gröna

  Du cyklar på småvägar i Katrineholms närhet. Ta med badkläder och fika.

  Läs mer

  Pris

  Medlem: Gratis

 • 13 Jul

  • 13

   Jul

   2024

  Vandring i det blå, Östergötland

  Vandring i Östergötland ca 1 mil i varierande terräng. Ta med fika för 2 pausar. Mer information kommer lite senare.

  Läs mer

  Pris

  Medlem: Gratis

 • 28 Jul

  • 28

   Jul

   2024

  Konst på hög - Kumla sjöpark, Närke

  Utflykt till Kvarntorp där det finns en mäktig skulpturutställning. Där finns konstverk av bl.a Lars Vilks, Lena Flodman, Pål Svensson med flera. Det finns bilväg upp på den 100 m höga kullen om du inte vill ta de 427 trappstegen. Efter besöket väntar en tur till Kumla sjöpark. Där finns en stor trädgård med växthus att se. Du kan äta en årstidsinspirerad lunch eller bara ta en god fika. Utsikten är fin ut över sjön.

  Läs mer

  Pris

  Medlem: Gratis

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.