STF Västra Sörmland Lokalavdelning

Kontaktperson

Gun Carlstedt

Telefon: 0730-554304

stf.vastra.sormland@la.stfturist.se

Postadress

STF Västra Sörmland Lokalavdelning - Laxmans väg 2, Lgh 1002, 64138 Katrineholm

Våra kommuner

Flen, Katrineholm, Vingåker

Anslut dig till vår lokalavdelning

Maila ossså får du mer information om vår verksamhet

Sörmland är ett herrgårdslandskap. I Sörmland ligger drygt fyrahundra herrgårdar och slott inbäddade mellan djup grönska och glittrande vatten. De vackra insjöarna är många och lockar till bad, fiske och paddelturer.
Läs mer

De stora sjöar som finns i lokalavdelningens hembygd är Hjälmaren och Båven med sina stränder och hundratals öar. Utanför Flen ligger Harpsund, regeringens herrgård, med en trädgård som är öppen för allmänheten.

Lokalavdelningens hembygd består av de tre kommunerna Flen, Katrineholm och Vingåker. Regionen tillhör gammal kulturbygd med flera stenåldersboplatser. Den mest kända är 6000 år gammal och belägen vid Vrå. På Julita gård har det även funnits ett cistercienserkloster. Klostret nämns i böckerna om Arn och byggdes omkring år 1180. Vingåker var ursprungligen ett handelscentrum och Vingåkers kyrka är en av de större lantsortskyrkorna i landet. På Säfstaholms slott, som ligger mitt i samhället, arrangeras uppskattade musikkvällar sommartid.

Lokalavdelningen anordnar ett varierande program för olika intressen och inriktningar. Vandringar förekommer för både naturälskare och motionärer och guidade visningar av slott, kyrkor och studiebesök är mycket uppskattade. Kvällsaktiviteter för medlemmarna med olika teman och studiecirklar är också återkommande. Lokalavdelningen ordnar cirka fyra vandringar per år och en promenadgrupp varje torsdag. Sörmlandsleden går genom regionen och det finns fina cykel- och motorcykelvägar samt leder för ridturer med häst.

Lokalavdelningen grundades 1979 och samlar cirka 130 medlemmar.

Aktiviteter

 • 09 Feb

  • 09

   Feb

   2023

  Veckans Naturvandring börjar

  En ny termin startar. Vandringar på stigar, skogs- cykel- och gångvägar i Katrineholms närhet. Det brukar bli ca 5 km och ta 1.5 timme. Första gången är starten vid Scoutgården, Katrineholm. Vill du delta...

  Läs mer

  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 20 kr

 • 15 Feb

  • 15

   Feb

   2023

  Mörkervandring i Krämbolsskogen

  Utflykt i skogen där du vandrar i mörkret och ser alla stjärnor om det är klart väder. Bonus om du råkar höra en uggla. Ta med korv att grilla eller annan fika.

  Läs mer

  Ta med fick- eller pannlampa. Vid halka ha broddar på skorna.
  Pris

  Medlem: Gratis

 • 31 Mar

  • 31

   Mar

   2023

  Studiebesök på Retuna, Eskilstuna

  Guidad rundtur på världens första Återbruksgalleria. Du får en detaljerad och djupgående beskrivning av hur hela parken drivs, bakgrund och framtidsplaner. I butikerna förädlas, repareras och omvandlas...

  Läs mer

  Bindande anmälan Resa och fika tillkommer
  Pris

  Medlem: 100 kr

  Icke-medlem: 150 kr

 • 19 Apr

  • 19

   Apr

   2023

  Studiebesök på Rosenholms reningsverk, Katrineholm

  Processingenjör Emilie Öberg guidar dig om avloppsvattnets rening och biogasutvinning.

  Läs mer

  Begränsat med deltagare
  Pris

  Medlem: Gratis

 • 10 Maj

  • 10

   Maj

   2023

  Eftermiddagstur på cykel

  Kom med på en cykeltur i den spirande vårgrönskan på småvägar i Katrineholms närhet. Ta med fika för en skön paus i det gröna.

  Läs mer

  Pris

  Medlem: Gratis

 • 20 Maj

  • 20

   Maj

   2023

  Utflykt med kort vandring på Vinön, Närke

  Besök på Vinön för en kulturvandring. Färjan tar dig över Hjälmaren sedan blir det en liten vandring på öns västra sida. Från badet följs vägen åter med små stopp. Kanske får du möjlighet att handla fisk.

  Läs mer

  Ta med fika för två raster
  Pris

  Medlem: Gratis

 • 03 Jun

  • 03

   Jun

   2023

  Heldagsutflykt med guidning till Oxelösund

  Första besöket är i S:t Botvids kyrka som byggdes 1957, ritad av Rolf Berg. I kyrkan får du höra en inspelning om kyrkan. Därefter följer ett besök och guidning hos Sörmlands Veteranjärnväg. Kl 13.00-14.00...

  Läs mer

  Begränsat med platser
  Pris

  Medlem: 250 kr

  Icke-medlem: 350 kr

 • 14 Jun

  • 14

   Jun

   2023

  Eftermiddagstur på cykel

  Kom med på en cykeltur i den spirande vårgrönskan på småvägar i Katrineholms närhet. Ta med fika för en skön paus i det gröna.

  Läs mer

  Pris

  Medlem: Gratis

 • 01 Jul

  • 01

   Jul

   2023

  Vandring på Säterboleden, Västmanland

  Samåkning från Katrineholm till Hjälmare docka vid Hjälmare kanal. Där vandrar du på Säterleden ca 7,5 km och passerar bl.a Säterbo kyrka från 1100-talet. Du kommer delvis att gå i munkarnas fotspår,...

  Läs mer

  Resans pris tillkommer
  Pris

  Medlem: Gratis

 • 22 Jul

  • 22

   Jul

   2023

  Studiebesök hos Brandkårsmuseet och Simonstorps kyrka, Östergötland

  Du blir guidad i Brandkårsmuseet av föreningens eldsjälar och får se de gamla brandbilarna. Efter det besöket guidas du i den gamla kyrkan från 1650 talet. Kyrkan är församlingskyrka i Kolmårdens församling....

  Läs mer

  Begränsat med platser
  Pris

  Medlem: 50 kr

  Icke-medlem: 100 kr

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.