STF Östra Sörmland Lokalavdelning

Kontaktperson

Linda Östling

Telefon: +46739808566

stf.ostra.sormland@la.stfturist.se

Postadress

STF Östra Sörmland Lokalavdelning - Sundbo 2, 61199 Tystberga

Våra kommuner

Gnesta, Nyköping, Oxelösund, Trosa

Anslut dig till vår lokalavdelning

Mejla ossså får du mer information om vår verksamhet

Välkommen till STF Östra Sörmlands lokalavdelning. Vårt geografiska upptagningsområde är hela Östra Sörmland med kommunerna Gnesta, Nyköping, Oxelösund & Trosa. Lokalavdelningen är nystartad och hade sitt första verksamhetsår under 2018. Vår ideella verksamhet började i liten skara och vi vill gärna bli fler så att vi tillsammans kan upptäcka Sverige.
Läs mer
En kort presentation av våra 4 kommuner:
Trosa kommun är en ung kommun med gamla anor, trakterna kring Trosa har varit befolkad sedan mycket lång tid tillbaka. Kringliggande landsbygd runt Vagnhärad och Västerljung är mycket rik på fornminnen i form av runstenar, gravrösen och fornborgar. Dessa vittnar om ett kustlandskap befolkat av jordbrukare och fiskare.
Oxelösund har en mängd vackra platser i havets närhet. Hela 85% av kommungränsen är hav och några kända besöksmål är Femörefortet, Gamla Oxelösund och en bedövande vacker skärgård med massor med lugn och ro.
I Nyköping slingrar sig Nyköpingsån genom staden, här kan du strosa på egen hand längs kultur- och skulpturstråk och stanna upp vid historiska platser. I omgivningarna finns vandringsleder, berg att klättra i och kajaker att hyra. Upplev slott, fynda på auktion eller cykla på svindlande landsvägar.
Gnesta kommun en timme från storstaden finns ett Sverige i miniatyr. Vårt sagolika Sörmland rymmer kulturlandskap, skog, åkrar, sjöar och ett trivsamt lugn. Här finns hela 19 statligt finansierande naturreservat som väntar på besökare.
Välkommen in i gemenskapen och följ oss gärna på Facebook för att få information om spontana aktiviteter och information!

Aktiviteter

 • 18 Maj 2024

  • 18

   Maj

   2024

  Vandring Krymla Stensund t/r 2024

  Läs mer

  När: 18 maj 2024 Samling: Badplatsen Krymlas parkering Längd: ca 8 km i lätt terräng
  Pris

  Medlem: Pris ej bestämt

 • 22 Maj 2024

  • 22

   Maj

   2024

  Kvällstur Dagnäsön

  Rundslingan tar dig runt i den omväxlande och vackra naturen på halvön. Vid Långudd som ligger längst ut på halvön kan du slå dig ner och njuta av matsäcken. Under din promenad genom markerna får du uppleva böljande betesmarker, örtrika lundar, skog, hällar och vida vyer. De trädbevuxna delarna av ön består av vackra ekbackar, strövvänliga björkhagar och täta barrskogsområden. Åkrar, ängar och hagar på Dagnäsön sköts genom slåtter och bete. Över 400 arter kärlväxter I hagarna går betesdjur som håller markerna öppna. Floran är rik och gynnas av betet och den basiska berggrunden. Trots att området inte är större än 53 hektar har över 400 arter av kärlväxter noterats. Här kan du hitta till exempel kattfot, nattviol, ormrot och ängsnejlika. Rikt fågelliv och fågelskydd Fågellivet kring Dagnäsön är typiskt för en klarvattensjö som Båven. Här kan man få se både fiskgjuse och lom. Inom Båvenområdet finns föreskrifter till skydd för fågellivet. Ön Tallholmen ligger sydost om Dagnäsön. Tallholmen och vattenområdet runt om är fågelskyddsområde. Här får du inte vara under tiden 1 april till 31 juli.

  Läs mer

  Vi träffas på parkeringen vid Öster Malma huvudbyggnad klockan 17.00 och sedan samåker vi till Dagnäsön. Tag med picknick och gärna ett sittunderlag så hittar vi någonstans att ”fika” och delar med oss av med vad vi sett under vårt besök. Oömma kläder är en självklarhet, en fältflora och kanske en kikare kan vara bra att ha med sig. Svårighetsgrad: lättvandrat men i terräng. Anmälan senast 19 maj till Mats 070-329 01 09 eller via mail till stf.ostra.sormland@la.stfturist.se
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 30 kr

 • 13 Jun 2024

  • 13

   Jun

   2024

  Orkidéevandring Skräddartorpskärret

  Mer info kommer.

  Läs mer

  Tid: 18:00 Plats:
  Pris

  Medlem: Pris ej bestämt

 • 14 Sep 2024

  • 14

   Sep

   2024

  Pris

  Medlem: Pris ej bestämt

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.