STF Mark Lokalavdelning

Kontaktperson

Christer Skarin

Telefon: 070-2081168

stfmark@stfturist.se

Postadress

STF Mark Lokalavdelning - Nedre Kammarbergsvägen 30, 51157 Kinna

Våra kommuner

Mark

Anslut dig till vår lokalavdelning

Maila ossså får du mer information om vår verksamhet

Textilindustrin var bygdens hjärta i Marks kommun. Knallarna från Mark for omkring och sålde tyger över hela landet. Tygriket med sina ”klutabodar” lever kvar och flera textilindustrier för traditionen vidare. Kasthalls mattor är kända över hela världen.
Läs mer

Mark är en gammal kulturbygd och har betytt mycket för Sveriges historia. Här har svenska och danska krigshärar mötts och här höll en gång Sten Sture ting. Intressanta sevärdheter finns också i Hyssna och Rydal. Kvarnen i Hyssna med tillhörande sågverk är kulturhistorisk. I Rydal finns Sveriges äldsta bevarade spinneri och i den vackra stenbyggnaden kör man ibland spinnmaskinerna och berättar om fabrikens historia.

Ramhultafallet är en mäktig upplevelse. Området är naturreservat och bjuder på en intressant fauna. Hyltenäs kulle är ett annat naturreservat och ett mycket populärt utflyktsmål. Den nästan hundra meter höga kullen omges av stora branta sidor. Och bland de vackra hasselträden finns det gott om blåsippor.

Lokalavdelningen värnar om temat ”Lär känna Mark” och gör utflykter till mer eller mindre kända utflyktsmål och kulturhistoriska rundturer. Kretsen har även kvällsvandringar, studiebesök, svamputställningar och dagsresor med buss.

STF Mark grundades 1985 och har cirka 40 medlemmar.

Aktiviteter

 • 30 Maj 2022

  • 30

   Maj

   2022

  "Lär känna Mark" Trädgårdsvandring Sätila VT-22

  Vi besöker Birgit Johansson i Kullaberg Sätila. Där får vi guidning i hennes 50- åriga trädgård som hon själv byggt upp från grunden Många ovanliga växter. Ta med fika.

  Läs mer

  Måndag 30 Maj kl.14.15. Samling på parkeringen vid Erikshjälpen i Skene. Ca 15 hos Birgit. Info: Ingrid Zackrisson 070-4960559
  Pris

  Medlem: Gratis

 • 11 Jun 2022

  • 11

   Jun

   2022

  "Lär känna Sverige" Studiebesök Derome trä-nostalgimuseum VT-22

  Vi besöker Derome trä-och nostalgimuseum. Där visas utvecklingen under tre sekel. Träbearbetningen har sin egen historia byggd på tradition och kunnande. Inträde 90 SEK/person. Cafeteria finns.

  Läs mer

  Lördag 11 Juni kl. 10.00. Samling på parkeringen vid Erikshjälpen i Skene. I Derome ca 11. Info och anmälan : Torbjörn Davidsson 070-2439586. Anmälan t. Torbjörn senast tor 9/6.
  Pris

  Medlem: 90 kr

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.