STF Lerum-Partille Lokalavdelning

Kontaktperson

Maud Eklöf

Telefon: 0702-68 39 08

stf.lerum-partille@la.stfturist.se

Postadress

STF Lerum-Partille Lokalavdelning - Lillekärr Norra 16, Lgh 1101, 42534 Hisings Kärra

Våra kommuner

Lerum, Partille

Anslut dig till vår lokalavdelning

Mejla ossså får du mer information om vår verksamhet

Följ STF Lerum-Partille Lokalavdelning

Facebook

Foto: Anita Högegård

Öppna vatten, tillgänglig vildmark och levande kulturmiljöer. Och inte långt borta finns storstadens puls. I STF Lerum-Partilles hemtrakter har du nära till bägge.
Läs mer

Vattenriket med omväxlande sjöar och älvar är ett eldorado för fiske, paddling och bad och hit kommer såväl erfarna fiskeentusiaster som glada amatörer. Säveån slingrar sig genom landskapet och det finns flera naturområden som är värda att besöka som Nääs-Öijared, Bokedalen, Säveåns dalgång och Mjörn. Genom omgivningarna passerar också vandringslederna Bohusleden och Vildmarksleden.

Orten Jonsered är som gammalt brukssamhälle en av landets kulturskatter. Orten byggdes upp av affärsmannen William Gibson på 1800-talet och var ”ett mönstersamhälle av brittisk modell”. Här finns gamla fabriksbyggnader och unika tegellängor med tillhörande trädgårdar. Här ligger också Sveriges första radhus. Nääs slott är ett annat välkänt utflyktsmål som präglar regionen. Slottet med anor från 1600-talet inbjuder till lugna promenader i den engelska parken, en bit mat på värdshuset eller en ridtur i parken.

Lokalavdelningen samarbetar med Friluftsfrämjandets och Naturskyddsföreningens lokalavdelningar samt med Studiefrämjandet. Vi strävar efter att ha ett blandat utbud av aktiviteter – vandringar av olika slag, föredrag, bildvisningar och studiebesök.

Den 31 december 2019 hade lokalavdelningen 286 medlemmar. Du måste inte bo i någon av våra kommuner för att ansluta dig – det enda kravet är att du är STF-medlem.

För att gå med i STF Lerum-Partille så kontakta oss. Enklast är mejla eller ringa oss i lokalavdelningen. Du kan även kontakta STFs kundservice. Det kostar inget extra att vara med i STF Lerum-Partille.

Aktiviteter

 • 08 Jan - 15 Jun 2024

  • 08

   Jan

   2024

  • 15

   Jun

   2024

  Studiefrämjandet

  Läs mer

  STF Lerum-Partille samarbetar med Studiefrämjandet, där STF är en medlemsorganisation.
  Pris

  Medlem: Gratis

 • 17 Jan - 20 Jun 2024

  • 17

   Jan

   2024

  • 20

   Jun

   2024

  HÅLL DIG UPPDATERAD!

  Läs mer

  Anmäl dig via stf.lerum-partille@la.stfturist.se om du vill ha våra e-postutskick. Då får du både påminnelser om kommande aktiviteter och information om eventuella förändringar i vårprogrammet. Kontakta gärna aktivitetsansvarig eller någon i styrelsen om du känner dig osäker inför en viss aktivitet.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 14 Apr 2024

  • 14

   Apr

   2024

  Söndag 14 april vandring på tvären från Härskogen tur och retur Stora Sturven

  Vi återsamlas på parkeringen vid Härsjögården. Vi börjar gå lilla Härsjöspåret i omvänd riktning. Efter 3 km lämnar vi spåret och kommer strax in på en skogsstig som vi följer ca 1 km. I slutet av denna går det brant nerför mot stranden vid stora Sturven. Om terrängen är blöt kan denna del vara besvärlig men här har vi strax vår första rast. Resten av vandringen går på skogsväg respektive led. Om det är torrt i marken kanske vi tar en alternativ skogsstig. Vandringen är ca 12 km. (något kortare om det blir alternativvägen.) Vi är ute ca 4 timmar. Ta med matsäck för 2 raster.

  Läs mer

  Samling kl 10.00 vid Lerums station för samåkning.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 18 Apr 2024

  • 18

   Apr

   2024

  Torsdag 18 april Fantastiska tågresor – Per J Andersson

  Som hängiven resenär sedan tidigt 80-tal var Per J Andersson en av de första som vurmade för tåget. En av grundarna av resetidningen Vagabond och författare till bland annat boken ”Ta tåget”. Per berättar i ord och bild om upplevelserika tågresor i Norden och övriga Europa. Vi får även ta del av hur bilden av tåget förändrats genom historien samt tips om hur man bokar en klimatsmart resa! Samarrangemang med Studiefrämjandet

  Läs mer

  Partille församlingshem, G:a Kronvägen 36, kl 19.00. Betala gärna i förväg med swish.
  Pris

  Medlem: 50 kr

  Icke-medlem: 100 kr

 • 21 Apr 2024

  • 21

   Apr

   2024

  Söndag 21 april Vandring runt Häcksjön

  En vårvandring i delvis kuperad terräng runt Häcksjön och upp till Tösjön. Vi går ca 10 km och är ute ca 4 tim. Det är mycket blött i terrängen. Bra kängor eller stövlar rekommenderas. Ta med matsäck för en rast.

  Läs mer

  Samling kl 10.00 Scoutgården, Riddarstensvägen 2, Lerum.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 28 Apr 2024

  • 28

   Apr

   2024

  Söndag 28 april Natur- och Kulturvandring i Floda

  Vi går en guidad natur- och kulturvandring med start från Floda station. Vi fortsätter mot Floda Säteri och vidare till Skallsjö Hembygdsgård, där vi får en kortare visning. Vi stannar till vid Skallsjö kyrkoruin och går sedan längs Säveån på vägen tillbaka. Vi går 7 km och är ute ca 4 tim. Ta med matsäck för en rast. Samarrangemang med Studiefrämjandet och Skallsjö Hembygdsförening

  Läs mer

  Samling kl 10.00 vid Floda station. OBS! Begränsat antal. Anmälan till Maud Eklöf, tel 0702-68 39 08, tidigast 7/4.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 05 Maj 2024

  • 05

   Maj

   2024

  Söndag 5 maj Vårvandring i Gullringsbotrakten

  Vi vandrar från Aspens station på mestadels stigar och grusvägar och kommer under vår tur att passera bl a Hulans naturreservat, Rasebacken, Gullringsbo och Stålebo. Området domineras av de mäktiga gamla ekarna, de fina gamla husen och de imponerande stenmurarna. Vi njuter av vitsipporna och vårens intensiva fågelkvitter. Vi går ca 9 km och är ute ca 4 tim. Ta med fika för en rast. Samarrangemang med Studiefrämjandet

  Läs mer

  Samling kl 10.00 vid parkeringen Aspens Station
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 07 Maj 2024

  • 07

   Maj

   2024

  Tisdag 7 maj Tisdagsvandring från Kåsjön

  Från parkeringen vandrar vi 7-8 km på mindre vägar och stigar i terräng som är bitvis mycket kuperad. Vi är ute ca 3 tim. Ta med matsäck för en rast.

  Läs mer

  Samling kl 10.00 vid parkeringen Åstebo busshållplats, buss till hpl Åstebo.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 12 Maj 2024

  • 12

   Maj

   2024

  Söndag 12 maj Välkommen till Bokskogen!

  Vi vandrar i Bokedalens naturreservat i bitvis starkt kuperad terräng och upplever vårens skira grönska bland prasslande löv. Vi avslutar i Herrgårdsträdgården. Vi går ca 7 km och är ute ca 3 tim. Ta med matsäck för en rast. Samarrangemang med Studiefrämjandet.

  Läs mer

  Samling kl 10.00 vid Jonsereds station, spår 2.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 26 Maj 2024

  • 26

   Maj

   2024

  Söndag 26 maj Guidad vandring i samarbete med Växtrum i Lerum

  Växtrum i Lerum är ett av kommunens miljöprojekt och i anslutning till biologiska mångfaldens dag gör vi en vandring genom alla växtrum. Under vandringen kommer projektet presenteras liksom de olika växtrummen. Vandringen är på ca 3 km och beräknas ta ca 3 tim. Vi kommer oavsett väder ta en paus i solen så ta med matsäck för en rast. Vandringen kommer att avslutas vid Lerums station. Här kan man antingen ta sig hem eller testa någon av centrums restauranger. Samarrangemang med Studiefrämjandet.

  Läs mer

  Samling kl 10.00 vid Aspedalens station på bilparkeringen närmast Aspen.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 02 Jun 2024

  • 02

   Jun

   2024

  Söndag 2 juni Långvandring från Jonsered till Floda

  Vi startar vår vandring i Jonsered och följer Gotaleden etapp 4 förbi Jonsereds trädgårdar och upp över Goråsbergen med fin utsikt över sjön Aspen. Efter ca 6 km i bitvis mycket kuperad terräng passerar vi Aspenäs herrgård och fortsätter sedan längs Aspen mot Lerum. Vi går därefter vidare på Gotaleden etapp 5 genom vackra Säveåns naturreservat och förbi Hedefors med sin historia som gammal bruksort. Hela vägen fram till Floda har vi Säveån utmed leden. Underlaget är omväxlande stigar, grusvägar och asfalt. Möjlighet finns att avsluta på ett par ställen utefter vägen. Vi går ca 19 km och är ute ca 7 tim. Ta med matsäck för 2 raster.

  Läs mer

  Samling kl 10.00 vid Jonsereds station, spår 2.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 09 Jun 2024

  • 09

   Jun

   2024

  Söndag 9 juni Ö-vandring från Hälsö till Hönö

  Vi går etapp två och tre av Göteborgs skärgårdsled från norra spetsen på Hälsö till Hönö Klåva. Vandringen går på såväl stigar över berg, klippor, skogar som genom skärgårdsbebyggelse. Vi går cirka 17 km och är ute i minst 6 timmar. Ta med matsäck för två raster och badkläder. Göteborgs skärgårdsled invigdes sommaren 2022 och är en del av Kuststigen som går från Oslo till Göteborg. Det går buss från Hönö färjeläge till och från Burö färjeläge och Hönö Klåva.

  Läs mer

  Samling kl 10.30 vid Burö färjeläge, Hälsö.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.