STF Höglandet Lokalavdelning

Kontaktperson

Maj-Britt Maderud

Telefon: 070-8291897

stf.hoglandet@la.stfturist.se

Postadress

STF Höglandet Lokalavdelning - Erik Geetes Gata 68, 57340 Tranås

Våra kommuner

Aneby, Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Tranås, Vetlanda

Anslut dig till vår lokalavdelning

Mejla ossså får du mer information om vår verksamhet

Höglandet är en del av det mångfacetterade Småland och är en i allra högsta grad levande kulturbygd. Här finns det en stor rikedom av välbevarade byar, städer, kvarnar och kyrkor som är flera hundra år gamla.
Läs mer

Naturomgivningarna präglas av såväl skogar som öppna landskap, sjöar och vattendrag och kan upplevas till fots, med cykel eller från hästryggen. Inom regionen finns flera naturreservat och flera vandringsleder. Höglandsleden, Anebyleden, och Holavedsleden bjuder alla på både natur- som kulturupplevelser.

Inom lokalavdelningen finns åtskilliga fornminnen och kulturminnen. Forntida gravfält, runstenar, gårdar och torp vittnar om en förgången tid. Hela trästaden Eksjö är ett kulturminne i sig, som har vårdats så väl att staden fått utmärkelse. Och det relativt nybildade kulturreservatet Åsens by visar hur en småländsk bondby kunde te sig vid sekelskiftet 1900.

Lokalavdelningen värnar om att besöka företag och institutioner, men också museum och kulturminnen. Natur- och kulturvandringar ingår också i utbudet. Olika resor görs till olika landskap.

STF Höglandet bildades 1977 och antalet medlemmar är cirka 330.

Aktiviteter

 • 30 Nov

  • 30

   Nov

   2023

  Barkeryd socken och kyrka

  Vi kommer att få höra historiskt om både socknen och kyrkan och vi får en visning av kyrkobyggnaden och dess inventarier. Barkeryd nämns i skrift, med nuvarande namn, första gången år 1579. Tidigare benämndes platsen Berkeridh (år 1381) eller Bierkrydh (år 1307). Vet du vem drottning Gunilla Bielke var? Har du sett den mässkrud, guld- och silverbroderad, som hon skänkte till kyrkan? Om du inte hört och sett detta, kom till kyrkan. Kaffe och smörgås serveras under eftermid-dagen. Kostnad: 100 kr, icke STF-medlem 130 kr

  Läs mer

  OBS! Denna aktivitet är inställd. Torsdag 30 november kl. 13.00 Anmälan: Bengt-Olof Svensson 070-724 11 36; e-mail: svenssonbengtolof@gmail.com senast måndag 27 november. Samling: Vid kyrkan i Barkeryd
  Pris

  Medlem: 100 kr

  Icke-medlem: 130 kr

 • 15 Dec

  • 15

   Dec

   2023

  Höstfinalen blir i år Grötfest på Gransnäs Ungdomsgård i Aneby

  Vi avslutar hösten med en trevlig samvaro med grötfest och en försmak av advent och julen med dess mat och musik. Varmt välkommen! Kostnad: 215 kr

  Läs mer

  OBS! Ändrat datum Fredag 15 december kl. 18.30 Anmälan: Maj-Britt och Sören Maderud 0140-31 11 65; 070-829 18 97; e-mail: maderud01@gmail.com senast söndag 3 december.
  Pris

  Medlem: 215 kr

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.