STF Höglandet Lokalavdelning

Kontaktperson

Maj-Britt Maderud

Telefon: 070-8291897

stf.hoglandet@la.stfturist.se

Postadress

STF Höglandet Lokalavdelning - Erik Geetes Gata 68, 57340 Tranås

Våra kommuner

Aneby, Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Tranås, Vetlanda

Anslut dig till vår lokalavdelning

Mejla ossså får du mer information om vår verksamhet

Höglandet är en del av det mångfacetterade Småland och är en i allra högsta grad levande kulturbygd. Här finns det en stor rikedom av välbevarade byar, städer, kvarnar och kyrkor som är flera hundra år gamla.
Läs mer

Naturomgivningarna präglas av såväl skogar som öppna landskap, sjöar och vattendrag och kan upplevas till fots, med cykel eller från hästryggen. Inom regionen finns flera naturreservat och flera vandringsleder. Höglandsleden, Anebyleden, och Holavedsleden bjuder alla på både natur- som kulturupplevelser.

Inom lokalavdelningen finns åtskilliga fornminnen och kulturminnen. Forntida gravfält, runstenar, gårdar och torp vittnar om en förgången tid. Hela trästaden Eksjö är ett kulturminne i sig, som har vårdats så väl att staden fått utmärkelse. Och det relativt nybildade kulturreservatet Åsens by visar hur en småländsk bondby kunde te sig vid sekelskiftet 1900.

Lokalavdelningen värnar om att besöka företag och institutioner, men också museum och kulturminnen. Natur- och kulturvandringar ingår också i utbudet. Olika resor görs till olika landskap.

STF Höglandet bildades 1977 och antalet medlemmar är cirka 330.

Aktiviteter

 • 24 Apr

  • 24

   Apr

   2024

  MP bolagen och Industrimuseum i Ekenässjön

  MP bolagen utvecklar, tillverkar och marknadsför ett brett sortiment av kabelförläggning till elbranschen. Försäljning sker i ett flertal länder där Norden idag är hemmamarknaden. Vi får information om företaget och dess nysatsning på produktionslokaler och nytt kontor. Vi dricker fm-kaffe och går sedan en guidad tur i produktionen. Efter besöket på MP bolagen intar vi en lättare lunch på kafé Andra Bullar. På eftermiddagen besöker vi Ekenässjöns Industri- och Musikmuseum, där vi får en guidad tur med mycket industrinostalgi och spännande historik. Kostnad: 250 kr, icke STF-medlem 280 kr

  Läs mer

  Onsdag 24 april kl. 09.30 Anmälan: Kjell Rosgren 070-318 67 06; e-mail: kjell@rosgren.com senast söndag 14 april. Max 20 deltagare. Samling: Parkeringen utanför nya kontoret vid MP bolagen, Barkvägen 7, Ekenässjön.
  Pris

  Medlem: 250 kr

  Icke-medlem: 280 kr

 • 22 Maj

  • 22

   Maj

   2024

  Utflykt till Wettershus Retreatgård

  Wettershus är en ekumenisk retreatgård belägen på östra Vätterbranten strax söder om Gränna. Året runt inbjuds till retreater eller bara-vara-dagar. Wettershus invigdes 1966 och drivs av en ekumenisk stiftelse med represen-tanter från de olika kyrkliga traditionerna. Gården var från början konstnären Gunnar Zilos sommarbostad och huvudbyggnaden, där måltiderna intas, har kvar mycket av konstnärsmiljön. Wetterhus tar också, i mån av möjlighet, emot enskilda gäster utanför retreatprogrammet. Ett sätt att komma ifrån vardagens rytm för att i en kravlös och naturskön miljö få tid för sig själv i en stressad tid. Vi får en guidad rundvandring i byggnaderna och trädgården. Måltid med dessert intas under tystnad. Därefter fri tid för t.ex. vandring ner till Vätterstranden. Kostnad: 250 kr, icke STF-medlem 280 kr

  Läs mer

  Onsdag 22 maj kl. 11.00 Anmälan: Maj-Britt Maderud 0140-31 11 65; 070-829 18 97; e-mail: maderud01@gmail.com senast måndag 6 maj. Vägbeskrivning lämnas vid anmälan.
  Pris

  Medlem: 250 kr

  Icke-medlem: 280 kr

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.