Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Ytterjärna Hotell

Ytterjärna Hotell ligger mitt i naturen. Vandra genom vår trädgårdspark eller över gyllene ekologiska åkrar och fält, förbi biodynamiska bondgårdar eller genom sörmländska barrskogar och förbi Himmerfjärdens kustområde.

Trädgårdsparken

Trädgårdsparken är en plats som utvecklats ur det typiska sörmländska odlingslandskapet, ur Bruno Liljefors kärlek till den vilda naturen, ur Nils Nilssons anläggning av odlingar, promenadstigar och planteringar, ur antroposofi och Arne Klingborgs otroliga entusiasm inför konsten och skönheten sammanfört med livets nödvändigheter.

Ett antroposofiskt formspråk utvecklades som blev unikt bland trädgårdar och parker i Sverige. Den kreativa och sociala trädgårdsrörelse som växte fram här kom bland annat att bli en stark impuls till den ekologiska rörelse vi har idag.

Trädgårdsparken utgörs av ett femtiotal olika rumsbildningar och motiv. Den stora rosenträdgården och de biologiska reningsdammarna är de mest framträdande motiven men här finns också mer subtila motiv som till exempel ”Gläntan”, ”Näktergalens trädgård” och ”Liljefors Björklund”. Självklart finns också ett antal olika perennrabatter med olika teman. En plats dit många trädgårdsentusiaster färdas för att ta del av inspiration och lugn.

Vandring

Ekoleden är en underbar naturupplevelse på 12 kilometer, som binder samman platsen och dess fantastiska trädgårdsparker, Östersjöns kustområde, skog och jordbruk. Vandra genom orörd natur och över ekologiska fält. Idag finns tre olika utmarkerade vandringsleder för dig som vill se mer av området till fots. Den längsta sträckan är 12,5 km, vilket tar cirka 2-3 timmar att vandra. Leden är märkt med röda skyltar, stolpar och prickar.

För en kortare runda finns Nibblerrundan. Den här lilla rundan på 2 km tar dig genom fälten på Nibble Gård och Trädgårdsparken. Det finns även informationstavlor som beskriver den bakgrunden till gården och området. Markerad med gula skyltar, stolpar och prickar.

Du kan också ta en promenad längst vår skogsslinga genom rika lövskogar och magra tallmarker. Här kan du uppleva Sörmlands olika skogstyper och se tallar som är upp mot och 200 år. Slingan startar borta vid sågen bredvid Skogsbrynsbyn och är 1 km. Markerad med blå skyltar, stolpar och prickar.

Sörmlandsledens etapp elva passerar tågstationen inne i Järna centrum, dit man enkelt kan ta sig med buss till/från Ytterjärna hotell.

Arkitekturen

Den danske arkitekten Erik ”Abbi” Asmussen (1913-1998) blev den som, tillsammans med Arne Klingborg och färgsättaren Fritz Fuchs, ansvarade för de byggnader som under perioden 1967-1992 uppfördes på platsen. Utgångspunkten var att arkitekturens form, proportion och färg spelar en betydande roll när det gäller att skapa en positiv och livgivande miljö för människor att visats och arbeta i. Målet var att skapa en spänning mellan byggnaderna och mötet med omgivningen, där arkitekturen stödjer verksamheten. Detta märks särskilt i det klarblå Eurytmihuset. Med sin stora takhöjd lufter det eurytmisterna samtidigt som den stora åttakantiga golvytan stimulerar till rörelser och koreografiska former.

Byggnaderna fick ett unikt formspråk som väckte uppmärksamhet och engagemang såväl inom som utom landets gränser. De karaktäristiska byggnaderna har vunnit prestigefyllda priser och besökare har strömmat till Ytterjärna för att titta närmare på dessa ”annorlunda hus” med sina välvda tak, färgskimrande väggar och organiska rumsformer. Varje hus är ett konstverk i sig.

Vita Huset

Vita Huset var mellan åren 1905-1917 vår nationalmålare Bruno Liljefors hem och ateljé. Här har många naturscener kommit till liv, och inspirationen till djurmotiven hämtades från den då orörda naturen. Bruno Liljefors lade även första handen vid dagens park, bland annat genom att plantera den idag magnifika granhäcken. Idag är huset en mycket uppskattad lokal för olika typer av arrangemang, kurser och andra aktiviteter.

Kulturhuset

Kulturhuset byggdes för att inspirera till nytänkande på alla livets områden. Utmärkt akustik, skönhet och väggskulptur samspelar till en unik konsertsal med 500 sittplatser. Här ryms även restaurang, kafé, konferenslokaler och kontor. Huset invigdes 1992 och har kanske Europas bästa akustik, vilket gör den till en mycket eftersökt konsertsal.

Idag erbjuder Kulturhuset ett rikt programutbud med främst klassisk musik, nycirkusföreställningar, dans, seminarier och överraskningskonserter. Flera av dessa föreställningar går även att ta del av online få de börjat livestreamas i samband med pandemin. Men inget går såklart upp mot en konsert på plats med några av världens främsta artister.

Skyspace

Ett konstverk utformat av den internationella konstnären James Turrell. Byggd efter svenska traditioner med material från omgivningarna. Den har också ett magnifikt marmorgolv gjord av den svenska stenen ”Diamant bas”. Installationen visar ett himlaspel via en cirkulär öppning i taket, vilket ger ett unikt fokus där du kan följa både molnens rörelse och färgspelet på himlen. Detta färgspel startar ca 30 minuter före solnedgången och pågår tills solen gått ner. En vilsam och meditativ slow art som ger tid för reflektion och stillhet. Eftersom golv och bänkar är uppvärmda möjliggörs besök under hela året oavsett väderlek. Att sitta inuti Skyspace på dagtid ger upplevelsen av att himlen tas ner genom takets öppning. Det för himlen närmare och bjuder in ljuden från den omgivande naturen.

James Turrells installationer finns på ett antal utvalda platser runt om i världen, och ingen är den andra lik. Installationen som finns i Ytterjärna är något som drar besökare från hela världen.

Robygge

Robygge är en idéburen butik i Ytterjärna som funnit på området sedan 1972. Butiken har alltid tagit ett stort miljöansvar i försäljning av kläder i naturmaterial, leksaker och konsthantverk. På Robygge hittar man även böcker, ekologiska kroppsvårdande produkter, färg och konstnärsmaterial En stor del av sortimentet är producerad i Järna. Ett besök i butiken tilltalar alla sinnen såväl som lek och läslusten.

Saltå kvarn

Den mycket omtalade och uppskattade kvarnen Saltå Kvarn producerar allt från ekologiskt mjöl till torkade bär, bröd och gryner ligger också i anslutning till Ytterjärna. Här finns en gårdsbutik som erbjuder fika och avhämtningar diverse goda bakelser.

Hyr cykel

Ta till pedalerna och åk på upptäcktsfärd i vår fina natur.

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.