Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Tjärö

Välkommen till en av de större öarna i den blekingska skärgården. På Tjärö väntar allt från solvarma klippor till avgrundsdjupa bergsbranter, varvat med bokskog, ängar och betesmarker. Hela ön är ett naturreservat med ett rikt växt- och fågelliv. Behöver du tips på aktiviteter är det bara att läsa vidare.

Kanot

Vi har åtta stycken aluminiumkanoter att hyra. Kanoterna finns vid receptionen, flytväst och paddlar får ni i receptionen. Ni kan sitta två personer i varje kanot.

Stand up paddle – SUP

Öva upp balansen och ge er ut på mysig paddelsurfing med våra SUP-brädor.

Kajak

Våra grannar i Järnavik, paddelkompaniet, hyr ut kajaker. Tillsammans med paddelkompaniet har vi skapat två paketerbjudande, Tjärö-paddling 3 dagar och kajaksafari med lunch.

Bastuflotte

På Tjärö har vi en vedeldad bastuflotte som ligger och guppar vid en boj en bit ut från Lerhallsbryggan. Vid bryggan ligger en liten eka att ta sig ut i. Bastun är laddad med ved och du tänder själv på bastun och ser till att den är städad och ren när du lämnar.

Bad

Det säger ju sig självt att du måste ta minst ett dopp i det blå när du är på Tjärö! Långa sandstränder kan vi inte erbjuda, men små fina vikar med sandbotten hittar du allt både i norr, söder och mitt i mellan. I norr har vi Ällingaviken som ligger omgivet att ängar och gamla ekar, vänt mot skärgården och skyddat från friska vindar från öppet hav.

Pellakrok, på västra sidan av ön, har stora gräsytor att hoppa och springa på för badkrukan, och vacker utsikt över havet. För den vågade så har vi ”dödsklippan” vid Korpaberget. Här får du klättra 12 meter upp på en klippa för att kasta dig ner i avgrundsdjupet. Men allt sker på egen risk…

För barnfamiljer är nabben ett populärt ställe där du badar ifrån låga klippor med långgrunt utanför. För dig som vill hitta din alldeles egna klippa har Tjärö massor av härliga platser att välja mellan. Kom och njut av sol, bad och salta hav!

Djur och natur

Länstyrelsen, med hjälp av bönder från trakten, ser till att det finns boskap som betar och håller ängsmarker och öppna fält i ordning. Vi har en härlig skock får på Tjärö som går runt och betar och håller de flesta tuvor i skick under sommaren. Korna brukar man hitta i södra änden av ön och kaninerna blir bortskämda av kockarna med goda morötter och finaste salladen. Hjälp oss gärna att se till att de mår bra. Bortsett från tamdjur så finns det ett rikt fågelliv runt ön, för de ornitologer som vågar sig ut i skärgården. Du kan få se allt från rådjur i morgonljuset, till orm i stengärdsgården.

Utegym

Ett nytt och fint utegym i naturmaterial finns på plats mitt i naturen mellan våra små röda stugor. Här kan du träna allt från bänkpress, knäböj, dips, sit-ups, chins och stocklyft. Glöm inte att värma upp längst vår blåa eller gula slinga innan du börjar lyfta.

Ströva och upptäck

Vill du röra dig så kan du det på Tjärö. Vi har två markerade vandringsleder på ön. Den gula leden sträcker sig söderut, med 3 km kuperad terräng och vackra klippor, och den blå leden slingrar sig 1,5 km norrut med vacker lövskog som omger stigen. På ön har Stigmännen placerat ut ca tio orienteringsstationer och gratis kartor finns på båten samt i receptionen. Glöm inte att registrera era check-points! Du kan även välja att följa en djurstig och se vart den leder, eller följa vattenlinjen genom att hoppa fram på klipporna. Vilket du än väljer så rör du på dig!

Grilla

Runtomkring på Tjärö finns det en hel del grillplatser där du kan sitta och njuta en varm sommarkväll. Det är enbart på dessa markerade grillplatser du får tända en brasa. Ved eller grillkol tar du med dig själv.

Fiske

Gammelgäddan i vassen eller mörten vid bryggan. När man får napp spelar storleken på fisk ingen roll. Det går bra att fiska på Tjärö. Det finns flera bryggor med olika djup att nyttja, samt ett otal klippor att välja bland. Fiskeutrustning står du själv för. God fiskelycka!

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.