Upplev mer

Upplevelser vid Tåtorp och Göta kanal

Tåtorp med den handdragna slussen är en idyll vid Göta kanals mynning ut mot sjön Viken. Sluss, lots och färjevaktarstugorna minner om kanalens storhetstid och ligger vid vägs ände i en numera uppskattad stillhet. Omgivningarna bjuder in till natursköna cykelvägar och Dragvägen längs med Göta kanal bjuder på ett stycke svensk historia.

Du kan även bada, rida eller vandra i Tivedens nationalpark. Inom korta avstånd finns golf, Kinnekulle, Vänern och Vättern.

Cyklar, kajaker och båtar finns att hyra på vandrarhemmet.

Cykla

Göta kanal, Årtusendets svenska byggnadsverk, började byggas år 1810. Tjugotvå år senare hade 50 000 man, med enkla spadar av trä, grävt en kanal tvärs genom Sverige från Mem i öster till Sjötorp i väster. Tåtorp ligger naturskönt där Göta kanal mynnar i sjön Viken. De gamla fina husen där slussvaktaren, lotsen och färjekarlen bodde finns kvar i en genuin kanalmiljö där slussen fortfarande manövreras för hand.
Cykla på den gamla dragvägen från Tåtorp till Sjötorp, en sträcka på 36 km. Här finns många mysiga kaféer, och fina platser att stanna till på. Besök hantverksmagasinet i Hajstorp, minikanalen i Norrkvarn, glasblåsaren i Lyrestad och kanalmuséet i Sjötorp. Cykel finns att hyra.

Paddla

Varför inte upptäcka Sveriges blå band från vattensidan? Många väljer att paddla från Tåtorp till Sjötorp vid Vänern, som har Europas största sötvattensskärgård. Boka ett kajakpaket och glid ut på sjön Viken som gränsar till Tivedens djupa skogar. Paddla till Forsvik via Spetsnäskanalen och övernatta på STF Forsviks vandrarhem efter en heldag på sjön.

Fiska

Sjön Viken är en fin fiskesjö med gädda, gös och abborre. Fiskekort går att köpa i Tåtorp och roddbåtar finns att hyra.

Ta med dina vänner på en annorlunda och spännande upplevelse i höstmörkret – fiska kräftor! När burarna agnats med väntar en härlig buffé med Vätterröding och ekologiska, närproducerade tillbehör. Njut av kräftor och Vätterröding när burarna agnats, innan du går ut igen och ser hur stor kvällens fångst blivit! Gäller: 1 augusti – 6 september. Kontakta oss för mer information och bokning.

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.