Upplev mer

Fjällvandra, cykla och paddla kanot i solskenet. Eller varför inte komma tillbaka när Sälen täckts av snö och du kan åka hundspann? Här följer våra tips på saker att göra under både sommar och vinter.

Aktiviteter på sommaren

I och omkring Sälen finns mycket att göra: besök Fulufjäll nationalpark med flera naturreservat i omgivningen, vandra i Sälenfjällen eller längs Kungsleden, fiska i Görälven eller cykla; utförs, cross country och off road.

Fiske

I närområdet finns det många fina bäckar, sjöar eller tjärn där du kan fiska öring, röding eller regnbågslax. Vill du hellre testa fiskelyckan med gädda finns det även några sjöar där gäddan trivs. I Görälven fiskar du med fördel harr, öring och sik. I älven har harr på 1-2 kilo, öringar på 2-3 kilo och sik på 1-3 kilo fångats. Fiskekort löser du för Transtrand fiskeområde, FVOF.

Vandra

Sälenfjällen är ingången till Kungsleden. Härifrån kan du fortsätta över Fulufjäll till Grövelsjön och Storlien. Vill du inte vandra så långt finns många fina turer för dagspromenader. Vi erbjuder att köra dig gratis till startpunkten med vårt erbjudande ”DRIVE AND HIKE”. Hör av dig till oss så berättar vi mer!

Mer information om olika promenader i och runt Sälenfjällen hittar du på www.visf.com 

Cykla

I Sälenområde är cykeln det ultimata på sommaren. Här finns knappt någon biltrafik som stör och du har stora möjligheter att se vilda djur när du glider fram över fjällen. Mountainbike, down hill, cross country och road racing är mycket populärt.

Sälen Bike Park Lindvallen – Byt ut stavarna mot ett styre, pjäxorna mot ett par skor, skidorna mot ett par pedaler och ge dig ut i backen!

Cross country i Rörbocksnäs – Här i Rörbäcksnäs har vi sedan sommaren 2007 genomfört en satsning på cross country-leder för mountainbike. Målet är att kunna erbjuda rolig och snabb cykling på bra skyltade leder som de flesta ska kunna trivas på. Ett stort ideellt arbete har utförts för att rekognoscera och märka upp de olika lederna. Säsongen sträcker sig normalt från mitten av maj till mitten/slutet av oktober. Vi kommer att fortsätta att utveckla lederna med nya alternativ för att få flera att prova på mountainbike.

Fulufjället

Fulufjället är med sina 380 km2 den största nationalparken i Sverige utanför Norrbotten. Njupeskärs vattenfall är 93 meter högt. På vintern fryser det till is och formar ett isande blått pansar. På Fulufjället finns en klon av en gran som växt på samma ställe i 9550 år, vilket är världens äldsta träd. Om du vill göra en dagsutflykt med bilen kan du besöka Njupeskär och ta hemvägen på den norska sidan av fjället. Fråga oss för mer information och tillgång till karta.

Paddla på Görälven

Åk kanot genom Sälens fina älvar och få en upplevelse du aldrig glömmer! Glid ljudlöst nedför Görälven och upplev det vilda djurlivet och naturen från den mäktiga älven. Chansen är stor att du får se både älg, bäver, räv och med lite extra tur björn eller lodjur. Görälven rinner förbi bara några meter från vandrarhemmet och erbjuder vackra kanotleder med varierande svårighetsgrad och längd. Om du känner dig osäker ger vi självklart en genomgång/lektion innan du ger dig ut. Det finns vattenforsar för alla!

Norge

Trysil, Norges största skidort, når du på 40 minuter med bil. Detta är ett ställe för hela familjen. På sommaren kan du bland annat cykla, vandra och spela golf.

Aktiviteter på vintern

Längdskidspår

Sätt på dig skidorna direkt utanför vandrarhemmet och ge dig ut i längdspåren. Åk på våra egna skidspår i och runt Gräsheden. 8 km skog och myr eller 3 km skog och älv.

Utförsåkning

Bara några minuters bilfärd bort ligger Stöten med mysiga gröna backar som mormorsstörtlopp och branta svarta pister. Även andra anläggningar som Näsfjället, Tandådalen, Hundfjället, Högfjället och Lindvallen finns i området. Trysil som är Norges största anläggning är bara 40 minuter nedför vägen.

Hundspann

Är du sugen på att göra något annorlunda än att trängas bland alla andra slalomåkare i backen? Kanske komma iväg till tystnaden i den andra delen av fjällvärlden? Nu har du möjlighet att följa med Sälen Hund & Aktivitet på en enkel dagstur med hund och skidor. Du får hjälp av en alaskan malamute som drar dig framåt där du står på dina längdskidor. Kontakta oss för mer information!

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.