STF Orsa Vandrarhem

Upplev

Här har vi samlat förslag på aktiviteter både för sommar och vinter. Vi hjälper gärna till med fler tips på vandrings- och cykelturer – det finns massor att upptäcka i området. På grund av corona är många evenemang just nu inställda men du hittar uppdaterad information på respektive hemsida.

Vinter

Skidåkning, skridskor, pulka, grillad korv, varm choklad, snöbollskrig och rovdjur, allt detta och lite till eller bara några lata lediga dagar tillsammans kan du och familjen uppleva i Orsa på vintern
I direkt närhet till vandrarhemmet har vi motionsspår och pulkabacke. På gångavstånd finns Orsasjön där skridskobanor plogas upp när isen bär.
En liten bit bort hittar du Orsa Grönklitt som erbjuder 13 mil välpreparerade skidspår, slalombacke och Rovdjurspark. Prova gärna skidspåren i Norra Garberg eller Vasaloppsspåren också.
I naturreservatet Koppången kan du gå på turskidor i vacker natur, där är det som bäst i slutet på säsongen

Vandring

När du bor hos oss har du nära till vandring!
Vi har fina förslag för både familjer som vill gå kortare turer och till dig som vill göra längre vandringar.
Här är några exempel som börjar precis utanför vandrarhemmet.

Enåns dalgång med dramatisk natur och ett häftigt vattenfall. Du kan även passa på att ta dig ett svalt dopp i Slättbergsdammen.

Signaturleden, Siljansleden, till Fryksås, där du blir belönad med enastående utsikt över hela Siljan när du kommit fram till denna idylliska fäbod, sen går det att ta bussen tillbaka.

Signaturleden, Siljansleden, mot Rättvik, passera fäbodar, få hänförande utsikt över Orsasjön och njut av lugnet i dalaskogen.

Centrumleden runt byn, där du vandrar genom skog och längs Orsasjöns långa sandstrand innan du passerar Lindängets fågelreservat och vänder tillbaka mot vandrarhemmet.

Musik

Orsayran – fem sommarkvällar med massor av musik! Alla onsdagar i juli plus den första i augusti.

Under Orsayran fylls Orsa av musik och sång i de mest varierande genrer. Till det ett rikt folkliv och mängder med aktiviteter och möjligheter att äta och dricka i somrig och musikalisk miljö.
I sommar kommer du att möta en hel del etablerade musikanter och artister. Det unika är att du träffar dom på gator och torg och att det hela bygger på genuin lust att framföra musik och inte på höga gager.

Utöver musik och åter musik finns flera serveringar med mat och dryck, tivoli, barnprogram, ungdomsscen, marknad med mera!

Vattnäs konsertlada – Vattnäs Konsertlada strax utanför Mora är Dalarnas enda konserthus. Konsertladan uppfördes 2011 av operasångarna och äkta paret Pers Anna Larsson och Göran Eliasson på den egna tomten i Annas fäderneby Vattnäs.

Dalhalla – är en internationellt etablerad spelplats och beskriven som en av de mäktigaste och vackraste utomhusarenorna i Europa. Under perioden juni till september erbjuder Dalhalla 20-­25 evenemang med både svenska och internationella artister inom olika musikstilar.

Det är enkelt att ta sig till Dalhalla med bussar från Orsa. Läs mer

Motion

Vasaloppet – skida, cykla, spring! Vinter som sommar kan du delta i något av alla de lopp som arrangeras eller helt enkelt bara delta i folkfesten runt hela evenemanget. Läs mer

Siljan Runt –ett motionslopp på cykel i Dalarnas vackra natur med start och mål på Sollerön – ön mitt i Siljan. Läs mer

Orsakajt´n och Orsabajk´n – MTB- och löptävling som alltid arrangeras på midsommarafton. Delta i en kul tävling & folkfest där alla åldrar kan delta, här finns sträckor från 800 m för de minsta till en rejäl utmaning på 25 km. Målgång i centrala Orsa. Läs mer

Vandring/löpning/cykling mm – vill du ut på egen hand finns många fina, omväxlande och väl markerade leder att välja bland. Vi tipsar gärna plus att du kan hitta mycket information hos Mora Outdoor. Läs mer

Dagsutflykter för hela familjen

Rovdjurspark – Orsa Rovdjurspark ligger i Orsa Grönklitt ca15 km från Orsa. Den är med sina 325 000 kvadratmeter Europas största rovdjurspark. Det är verkligen ingen vanlig djurpark, här lever djuren i stora hägn med naturliga skogsmiljöer. Parken har valt en inriktning med stora rovdjur från norra halvklotet och flera av dem är utrotningshotade. Läs mer

Bad – Orsasjön med sandstrand och långgrunt gör den till en populär badplats för barnfamiljer. På samma område finns även pool- och lekområde.  Läs mer

I området kring Orsa finns även mindre sjöar med fina badplatser som vi gärna berättar mer om.

Mora Hyrkart – erbjuder fartfyllda upplevelser, glädje och adrenalin! Här finns gokart, segway, trekamp mm både för privatpersoner och företag. Läs mer

Hundspann i vildmarksmiljö – Nyhet för i år är aktiviteter även sommartid. Det kommer finnas möjlighet att bland annat köra kickbike med hund, huskyhike, canicross!

Läs mer om hundspann

Guldgrävning – Hyr utrustning och prova på att gräva guld på egen hand. Den absolut perfekta fritidsaktiviteten som kombinerar friskt uteliv med motion och en ordentlig slänga av äkta guldfeber! Hör av dig för mer information.

Natur/kultur

Fäbodar – finns på många platser i trakten. Sommartid kan du besöka levande fäbodar med djur och servering. Vi hjälper dig att hitta det du söker.

Geologi – Siljansringen – 377 miljoner år senare

För 377 miljoner år sedan vältes bergen över ända av en meteorit som slog ner i Dalarna. Man kan än idag se tydliga spår av händelsen. Siljansringen skapades och är idag kanske den enda plats på jorden där du så påtagligt kan uppleva geologiska efterverkningar av ett av de verkligt stora meteoritnedslagen.

Berättelsen om Siljansringen är också berättelsen om hur människor i generationer försörjt sig och sina familjer tack vare områdets egenskaper, skapade av en kosmisk händelse. Här finns en koppling mellan det oändliga universum och vår tillvaro på planeten Jorden

Helvetesfallet – 300 möh. Här har Ämån skurit sig djupt ner i berggrunden och går genom en kanjon med 30 meter höga och branta bergsväggar. Kanjonen är beväxt med orörd skog som hyser ett stort antal ovanliga växter. Här förekommer bland annat tuvbräcka, skogsklocka, flera hotade lavar, vedsvampar och mossor.

Storstupet – 248 möh. Storstupet ligger 5 km söder om Helvetesfallet. Här går den 1300 km långa Inlandsbanan och passerar via en 34 meter hög bro, byggd 1902 i stål, över Storstupet. Från bron har man en fantastisk utsikt över den dramatiska ravinen och fallet. Vid brons östra fäste finns en eldpallkoja öppen för allmänheten.

Slipstensmuseet – Muséet består av hela det 2 kvadratkilometer stora Slipstensgruveområdet, med tillhörande museibyggnad, gruvstuga, hackstuga, ett stort antal gamla gruvor (dagbrott) och anläggningar från den gamla tillverkningen. Läs mer

Evenemang

Midsommarfirande i Dalarna – det är något speciellt! Här firas traditionsenlig midsommar i nästan varenda by och det bästa är att alla inte firar samma dag, så du hinner besöka flera. Läs mer

Konst Runt Siljan – varje år under Kristi Himmelfärdshelgen öppnar konstnärer runt Siljan upp sina ateljéer och visar upp sina verk. I Rättvik finns en samlingsutställning där man kan se alster från alla konstnärer samlade på ett ställe.

Det går även att åka buss runt med NBV, biljetter till bussen måsta förbokas. Läs mer

GRUPPFÖRFRÅGAN

Är ni fler än 10 personer och planerar en konferens, släktträff, skolresa eller kanske ett träningsläger för idrottslaget? Fyll i formuläret så kommer din förfrågan att skickas till ditt valda boende, som återkommer med ett prisförslag för just din grupp!

Få prisförslag
Läs om hur vi hanterar dina personuppgifter.

Ge mig gärna förslag på liknande STF-anläggningar om det är fullt hos er
Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.