STF Musteriet i Djursdala

Upplev

Vandringsleder

Djursdalarundan är en 7 km lång vandringsled genom en omväxlande natur rik på kulturlämningar. Leden går bitvis i mycket kuperad terräng. Längs leden finns 20 punkter beskrivna i en folder, exempelvis kolningsplats, sprickdal, medeltidsby med husgrunder och odlingsrester. Start vid Ungstorp, Djursdala eller vid Musteriet (anslutningsstig på ca 2 km).

Seveleden går i en sluten ring på 50 km. Utmed leden finns övernattningsstuga och rastplatser. Karta tillhandahålls med bland annat flera övernattningsmöjligheter och ett 70-tal sevärdheter markerade. Många naturminnesmärken passeras längs leden, bland annat Kvilleken, ett av Europas största träd, intressanta lämningar från istiden, Mossebos gamla säteri med anor från 1100-talet, dessutom även Pelarnes gamla träkyrka från 1100-talet och nutidens inspelningsplats för Emil-filmerna.

Cykla

Cykellederna Sverigeleden och Astrid Lindgren går genom byn och det finns möjlighet att hyra cyklar vid Musteriet eller utnyttja vår cykelservicestation. Det finns även laddstolpe för dig som har elcykel.

Mer att uppleva

Lindtorpskulle är ett populärt utflyktsmål under våren då den fridlysta backsippan blommar. Valborgsmässoafton tänds varje år en majbrasa. Vid sjön Jutten finns en barnvänlig badplats, Stjärneviksbadet och en annan trevlig badsjö är Krön.

Till Vimmerby är det ca 10 km där det finns flera sevärdheter som Astrid Lindgrens barndomshem Näs och det kända Astrid Lindgrens Värld, en upplevelse för barnfamiljen.

Djursdala by är i sig en sevärdhet. Djursdala kyrkogata är en natur och kulturgata upp till en av Sveriges äldsta träkyrka. Träkyrkan började byggas den 9 maj 1692 och invigdes den 30 november samma år av prosten Johan Phoenix, Vimmerby. Klockstapeln, som tillkom några år senare, är från 1698 och har två klockor. Kyrkan byggdes för att ersätta den gamla, som tillsammans med sin klockstapel, brunnit ned våren 1691. Under åren 1707-08 ”blev hon rikeligen och väl bemålad” med bilder ur Gamla och Nya Testamentet. Målningarna ger kyrkorummet en säregen prägel och utfördes av två mästare från Eksjö, Petter Wadsten och Zakarias Hake.

GRUPPFÖRFRÅGAN

Är ni fler än 10 personer och planerar en konferens, släktträff, skolresa eller kanske ett träningsläger för idrottslaget? Fyll i formuläret så kommer din förfrågan att skickas till ditt valda boende, som återkommer med ett prisförslag för just din grupp!

Få prisförslag

    Läs om hur vi hanterar dina personuppgifter.

    Stäng

    Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

    Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.