Upplev mer

Här hittar du tips på trevliga aktiviteter du kan se fram emot under din vistelse. Fiske, museibesök och träning är bara några av de nöjen du kan ägna dig åt.

Paddla kajak

Paddla kajak i Slite skärgård. Bara 4 km bort väntar Slites härliga paddelvatten. I den skyddade Vägumeviken råder fina förhållanden för en lugn paddeltur. Mer vana kajakpaddlare tar sikte på öarna Asunden och Enholmen utanför Slite.

Köp vackra lammskinn på Pavalds Gård

På Pavalds Gård i Lärbro kan du köpa vackra lammskinn och mjuka skinnprodukter från gårdens ekologiskt uppfödda lamm. I Skinnboden finns ett stort lager silverskimrande, grålockiga lammskinn som du kan inreda ditt hem med. Även inredning och kläder som kuddar, skinnhandskar och sjalar finns i gårdsbutiken.

Vandrarhemmets museum: minnen från andra världskriget på Lärbro/Grannen

Vid andra världskrigets utbrott beslutades att uppföra ett krigssjukhus i Lärbro samhälle. Arbetet påbörjades 1939 och avslutades 1942. Sjukhuset var då Sveriges största och modernaste i sitt slag. Verksamheten upphörde 1946.

1945 fick sjukhuset i uppdrag att vårda tyska soldater som flydde i samband med kapitulationen och ungefär vid samma tidpunkt kom ett stort antal koncentrationslägerfångar som hade befriats från lägren i Bergen-Belsen och Auschwitz. Händelserna 1945 är de mest dramatiska i sjukhusets historia.

Den 25 juli 1945 anlände ett Rödakorsfartyg med 151 patienter komna från 17 länder och den 29 juli anlände ytterligare 150 patienter. Sammanlagt anlände omkring 500 koncentrationslägerfångar. På Lärbro kyrkogård finns 45 krigsgravar varav 9 är judiska. Det har alltid officiellt angetts 44 gravar men efter lite efterforskning har det konstateras att det var 45 personer som begravdes.

Det gamla krigssjukhuset blev så småningom fångvårdsanstalt som verkade under åren 1957-1995. Huvuddelen av byggnaderna finns kvar från krigssjukhusets tid, men det är bara skalen. Invändigt har vi blåst ut allt och renoverat fina rum för dig att bo i. Men en liten del har vi sparat och tillsammans med Lärbro Hembygdsförening har vi iordningställt ett litet museum. Där kan du se autentiska dokument och foton som beskriver den gångna verksamheten.

Intresset för museet har väckt uppmärksamhet och antalet besökare har varit stort. Av de krigsfångar som kom till Lärbro var många polacker. De polska myndigheterna har uppskattat denna museiverksamhet och lovordat initiativet genom att låta uppsätta minnesstenar vid det gamla krigssjukhuset och vid Lärbro kyrkogård.

Träning

Ni har väl inte missat av vi har eget träning- och aktivitetscenter www.actionclub.se
Här finns allt inom träning och gymmet är tillräckligt stort så att hela gruppen träna samtidigt. De erbjuder olika former av pass som till exempel Yoga, Kettlebell och Core. Det går också bra att hyra lokal för egen träning. Om er grupp vill hitta på något fartfyllt, spana då in One-wheel samt Electrosurf.

Fiske

Många fiskare har upptäckt att vårt centrala läge mitt på norra Gotland som är ett perfekt utgångspunkt för fiske och precis som med alla vattensporter är fiske vindstyrt. Här har du fiskevatten i alla väderriktningar inom en kvart med bilen.

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.