Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Borkhult Lapphem

Borkhult ligger vackert med närhet till skog och sjö. Det finns flera naturreservat och vandringsleder med fantastiska naturupplevelser. Vi har kartor och tipsar gärna om fina dagsturer eller fleradagarsturer med övernattning i vindskydd.

Hästenäs kyrkskog är en av dem med otroliga utsiktsberg, urskog och magiska gölar. Vid sjön Yxningens strand ligger detta stora och mångformiga naturreservat som är hem för en mängd ovanliga arter. Här finns månghundraårig skog på mager hällmark och sänkor med frodig granskog, prunkande ädellövskogar och strandskog. Tre mindre sjöar finns inom området; Sörgöl, Hästgöl och Svartgöl och i söder ligger den stora sjön Yxningen. En stor tjäderlekplats finns också i reservatsområdet.

I Vegalla naturreservat varvas tallskogshöjder med sänkor och blockiga sluttningar i fuktig granskog. På några platser är tallskogen urskogslik och rik på gamla träd och död ved av olika slag. Många av träden är över 200 år gamla. I området finns flera gamla torp och torpruiner. Många av torpen bär namn som härstammar från platser ute i Europa. En ganska krävande, cirka 7,5 kilometer lång vandringsled som tar dig runt i reservatet.

Östgötaleden passerar ca 6 km från Borkhult. Långserum är en fin by att starta i. Östgötaleden år en vandringsled med fantastiska möjligheter för en varierad natur och kulturupplevelse. Sträckorna är av olika karaktär och svårighetsgrad och med hjälp av ledbeskrivningarna kan du hitta något som passar dig. Det finns något för alla. Flera sträckor av Östgötaleden går längs mindre vägar och stigar där den även lämpar sig bra att cykla på. Östgötaledens sträckor har en varierad och spännande natur, allt från djupa skogar, slättlandskap och skärgård.

Paddla, fiska och bada

Hyr kanot hos oss och paddla ut på sjöarna Borken och Såken och njut av stillheten. Paddla genom lummiga kanaler och vila på släta klippor eller upptäck de små öarna. Njut av naturreservatens otroliga natur och sjöarnas lugn, glöm inte att spana efter havsörn!

Att fiska i sjöarna runt Borkhult är mycket omtyckt. Det finns också många fina badplatser i närheten av Borkhult. Borkhult omges av sjöarna Yxningen, Borken och Såken. I änden av bygatan i Borkhult hittar du det byborna kallar ”Dammen” med en liten brygga med badstege för sköna morgon och kvällsdopp.

Konst och musik

Borkhults natur- och kulturförening är en ideell förening som ska främja kultur i och kring den unika byggnaden Lapphem. Föreningen vill lyfta fram lokala förmågor och även bevara och belysa konst, musik och mat från den östgötska regionen. Under sommaren anordnas konstutställningar i Kafé Lapphem, och där samlar vi också på magiska spelningar. Kom och upplev en konsert i lapphemskällaren med oss. Vi arrangerar även en rad kurser och workshops i konst och hantverk, och är ödmjukt tacksamma för de fantastiska och kunniga personer som väljer att förlägga ett arrangemang hos oss. Kika in på vår webb eller Facebook för aktuellt utbud.

Runt omkring

Yxnerums hembygdsförening driver Salfvedals gästgifveri 2 km från Borkhult. Här ligger en av Östergötlands äldsta byggnader och finns under säsong både café och loppis. Alldeles i närheten ligger även badplatsen i Salvedal.

På Borkhults festplats kan du sommartid uppleva en äkta dansbana under tak, levande musik, chokladhjul, lotterier och allt som hör en gammal festplats till.

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.