Nuolja Offpist

Boendets huvudsida: STF Abisko Turiststation

Sveriges bäst bevarade skidhemlighet

Välkommen till Nuolja Offpist, ett unikt fjäll för offpistskidåkning. Med sina 500 fallhöjdsmeter finns oändliga möjligheter att hitta nya linjer i naturlig fjällterräng och det är bara din fantasi och kreativitet som sätter stopp. Offpistskidåkningen kombinerat med panoramavyn över Torneträsk, Lapporten och Abiskoalperna är svårslagen.

STF Aurora Sky Station med sitt café är den naturliga mötesplatsen för dig som skidåkare. Här träffar du både gamla och nya bekantskaper.  När trötta skidben behöver vila finns sköna soffor, braskamin och en solveranda för härliga vårdagar.

Offpistskidåkning

Skidåkare åker offpist i Abisko

Åkningen sker i två zoner – antingen innanför eller utanför skidområdet.

Innanför skidområdet utför skidpatrullen dagligen lavinsäkerhetsarbete och eventuellt lavinbekämpning vid behov. Daglig information om rådande förhållanden inom skidområdet finns att tillgå såväl på dalstation som bergsstation. Fråga gärna skidpatrullen om tips och råd. Andra faror och hinder som till exempel barblåst mark, buskar, träd, stenar, klippor, stup, stolpar, lavinkäglor med mera är inte markerade. Vid de tillfällen linbanan är stängd på grund av öppettider, väder eller tekniska problem är det definierade skidområdet (se karta nedan) ej tillgängligt för allmänheten då lavinsprängning och övrigt arbete kan pågå. Undantag finns på den markerade Randonéeleden där det är tillåtet att gå upp och åka ned även då linbanan ej är öppen.

Skidområdet är inhägnat med käppar och rep med ett antal gater där du kan åka ut i den andra zonen.

Utanför skidområdet utför Nuolja Offpists skidpatrull inget lavinsäkerhetsarbete. Det är en härlig upplevelse att åka offpist, men offpiståkning lägger ett högt egenansvar på dig som utövare. Gör alltid en bedömning av förhållandena utifrån både terrängklassningen och den gällande lavinprognosen. Ta reda på aktuell lavinfara utanför skidområdet på lavinprognoserVår skidpatrull svarar gärna på frågor både vad det gäller åkningen och rådande förhållanden.

På södra sidan av berget är skidåkningen intensiv och teknisk till sin karaktär med isfall, klippdropp och oftast lite fler åkare. Den norra sidan erbjuder flackare åkning med mer cruisingkänsla. Längre upp på den norra sidan finns Nuoljas seriösare åk, dessa kommer du inte åt utan att ”boota” eller gå med stighudar.  Här är terräng enbart för den vana offpiståkaren som även sätter större krav på säkerhetstänk.

Det kan ibland vara besvärligt att hitta på Nuolja. Nyckeln till berget är att våga lita på transportlederna längst ned på södra och norra sidan av berget. Våra transportleder leder dig tillbaka till dalstation. Utnyttja tiden i liften till att rekognosera åken.

Offpistguidning

säkerhetsutrustning offpist abisko
Följ med våra erfarna skidpatrullörer på offpistguidning! Vi tar dig till den bästa snön för dagen och till de finaste åken. Drop-in varje dag senast kl. 9:30, anmälan görs vid dalstation.

Råd vid offpiståkning

Ha alltid med dig lavinsäkerhetsutrustning (spade, sond, transceiver) samt ha kunskap i hur denna fungerar.

• Stanna aldrig rakt under en sluttning, åk åt sidan.
• Tänk på att du kan utlösa laviner över andra människor. Åk inte ut på en brant sluttning om det finns människor under.
• Att någon har åkt sluttningen innan betyder inte att den är säker.
• Omarkerade hinder/faror förekommer i terrängen.
• Vid en olycka kan det ta lång tid innan du får hjälp.

Vid olycka:
Ring Nuolja Offpist Skidpatrullen i första hand +46 (0)70 570 39 62 eller 112.

Lavinarbete

Sedan år 2000 har Abisko varit Sveriges lavincentrum, och många av Sveriges lavinexperter har börjat sin resa här! Det kvalificerade lavinsäkerhetsarbetet som utförs på Nuolja garanterar en hög kompetensnivå hos anläggningens egna skidpatrullörer. Det finns alltid en certifierad SLAO-skidpatrullör på plats under skidsäsong.

En del av skidpatrullörernas arbete är att göra lavinprognoser och utföra lavinbekämpning på uppdrag åt Trafikverket, och det är ett uppdrag som STF Abisko Turiststation har haft sedan 2002. Väg och järnväg på Nuoljas nordsluttning är den infrastruktur i Sverige som påverkas i störst utsträckning av laviner. Lavinprognoser gör skidpatrullörerna genom att analysera snöläget utifrån väderdata samt genom att gräva snöprofiler i lavinområdet. Lavinbekämpning för väg och järnväg sker med hjälp av Sveriges enda Gazexkanonsystem.

Offpistkarta Nuolja


Klicka för större karta

Öppettider

Se flik Öppettider
För dagsaktuell information, se Nuolja Offpist

Kort fakta

Liftar: 1 (2 kilometer lång)

Fallhöjd: 500 meter

Aktiviteter och paket

Öppettider

Skiduthyrning

Nuolja offpistfolder

SLAO:s lilla gula

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.