STF välkomnar den höjda friluftsbudgeten

Dagens besked från regeringen att man vill höja anslaget till svenska friluftsorganisationer är mycket välkommet och efterlängtat. Ett höjt anslag gör det möjligt för Svenska Turistföreningen (STF) och andra friluftsorganisationer att ta hand om det växande friluftslivsintressen och guida nya friluftsutövare ut i naturen samtidigt som vi sprider kunskap om allemansrätt och friluftslivets vett och etikett.

I dag meddelade miljöminister Per Bolund att anslaget till landets friluftsorganisationer höjs med 50 mkr i höstbudgeten på permanent basis, från dagens 48 till 98 miljoner kronor. Svenska Turistföreningen har tillsammans med andra friluftsorganisationer gjort sitt bästa för att på ett ansvarsfullt sätt ta hand om det allt starkare intresse för friluftsliv som vi sett under pandemin och som vi hoppas ska hålla i sig. Det ökade statsanslaget gör det möjligt att växla upp våra verksamheter för att kunna möta den ökade efterfrågan.

– Vi ser ett starkt ökande behov av kunskap om friluftsliv och allemansrätt. Redan i dag organiserar Svenska Turistföreningen 1 500 ideellt engagerade som guidar människor till ett ansvarsfullt friluftsliv. Med ökade anslag kan vi bättre möta det enorma behov vi ser, säger Maria Ros Hjelm, generalsekreterare Svenska Turistföreningen.

STF har exempelvis fått ta del av det nuvarande statsanslaget för att utöka arbetet med Vandringens dag, ett initiativ som STF startade 2019 för att fånga upp det stora vandringsintresset, sätta fokus på vikten av tillgängliga vandringsleder över hela landet och få ännu fler att finna glädjen i att vandra. Vandringens dag infaller den andra lördagen i september varje år

– I lördags var det över 3 000 deltagare som vandrade och det arrangerades över 200  vandringar runt om i hela landet. Med ett ökat statsanslag tror vi oss kunna skala upp det här ännu mer så att vi kan inspirera och guida ännu fler människor att ta steget och börja vandra,  Ett annat område där ett ökat statsanslag skulle göra skillnad handlar om kunskapsspridning. Om fler människor som ger sig ut i naturen, t ex på vandring, är bättre förberedda och kan mer om vad allemansrätten innebär så är det en vinst för hela samhället, säger Maria Ros Hjelm.

För att ge bättre förutsättningar för friluftsliv och naturturism annonserade regeringen även i dag en satsning på 50 miljoner kronor per år till de statliga lederna och leder i skyddade områden. Att lederna är säkra, väl underhållna och tillgängliga är en mycket viktig fråga för STF.

För ytterligare kommentarer, vänligen kontakta:
Maria Ros Hjelm, generalsekreterare STF
Mobil 070-288 21 83
E-post: maria.ros.hjelm@stfturist.se

Om STF
Svenska Turistföreningen är en av Sveriges största ideella organisationer och har sedan starten 1885 varit pionjärer för att upptäcka Sverige. Genom att guida och inspirera till små och stora äventyr för att fler människor ska få möjligheten att upptäcka Sverige. STF vill värna om och utveckla Sveriges unika miljöer för framtida generationer. Föreningen har cirka 258 000 medlemmar och ungefär 250 boenden i Sverige, från fyr och fjällstation till skepp och hotell.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.