Just nu har vår fjällbokning och kundtjänst långa svarstider eftersom så många vill nå oss. Alla bokningsbara övernattningar kan du boka själv direkt här på webbplatsen. Hittar du inte det du söker behöver du ändra datum. Läs mer om hur vi anpassat för att kunna välkomna dig tryggt i sommar här och hur du kan stötta STF här.

Så är snöläget i fjällen

Vintersäsongen bjöd på ovanligt mycket snö i svenska fjällvärlden i år. Det betyder att smältningen har gått långsammare än vad den brukar göra. Det kan därför finnas mer snö och högre vatten än vad det brukar göra i början av vandringssäsongen. Här uppdaterar vi med den senaste informationen vi har om snöläget.

Sidan uppdaterades senast 2020-07-08

Följande observationer är gjorda under perioden 20-06-22 till 20-06-24. Några observationer har vi inte kunnat uppdatera, varje post är tydligt märkt med vilket datum informationen senast uppdaterades. Snöläge och vattenflöden kan ha förändrats sedan observationerna gjordes. Det går inte att lämna prognoser för hur det ser ut längre fram i tiden. När snösmältningen är igång går det ibland väldigt fort. Vi kommer uppdatera denna sida löpande.

Vänligen ta även del av SMHIs information om vattenflöden.

KUNGSLEDEN ABISKO-KEBNEKAISE (Uppdaterat 20-07-01)
Abisko – Abiskojaure: Leden är snöfri.  Måttliga flöden i små och medelstora vattendrag

Abisko – Abiskojaure: Leden är snöfri. Måttliga flöden i små och medelstora vattendrag

Abiskojaure – Alesjaure: Leden är i princip snöfri. Medelhöga till höga flöden i små och medelstora vattendrag. Vad förekommer. Väldigt blött på vissa delar.

Alesjaure – Tjäktja: Blandat snöfält/barmark. Framkomligt men tidskrävande. Mycket vatten i jokkarna, finns snöbryggor över vatten som kan kollapsa.

Tjäktja -Sälka: Blandat barmark/snöpartier fram till ca 3 km norr om Sälka

Sälka – Singi: Blandat snöfält/barmark. Stundtals väldigt blött.

Sälka – Singi: Bitvis blött men framkomligt.

Singi-Kebnekaise: Leden är i princip snöfri.

NIKKALUOKTA-KEBNEKAISE (Uppdaterat 20-06-15)
Det finns fortfarande kvar en del snölegor längs leden, dessa blir mindre och mindre för varje dag som går. Snön håller för det mesta att gå på. Vattenflödena är bitvis höga men med bra kängor kan man gå torr hela sträckan.

VÄSTRA LEDEN MOT KEBNEKAISE SYDTOPP (Uppdaterat 20-06-15)
Snöläget är relativt ”normalt”. Snölegor längs stora delar av streckan efter ”Kaffedalen” men dessa går bra att korsa, man kan sjunka igenom på några ställen (Med damasker går man torr hela sträckan). Det ligger ett heltäckande snötäcke från 1800 m höjd. Visst genomslag när man går, beroende vilken tidpunkt man rör sig på berget. Området i sig har inte riktigt samma snömängd som västra delarna av Kirunafjällen tex Kungsleden, Riksgränsen.

ABISKOJAURE-UNNA ALLAKAS-ALESJAURE-VISTAS-NALLO-SÄLKA (Uppdaterat 20-06-18)
Mycket snö på fjället och höga flöden i Jokkarna mellan Alesjaure och Unna Allakas. Inga uppgifter från Vistas och Nallo.

Abiskojaure – Unna Allakas: Leden snöfri till största delen och torr bitvis. Vad som kan vara besvärliga att ta sig över. Läget ändras fort och det kan vara svårt att ta sig fram. (Uppdaterat 20-07-01)

Alesjaure – Unna Allakas: En hel del snö, som till största delen bär att gå på. Mycket vatten i jokkarna så att vada kan bli besvärligt och kräva omvägar. (Uppdaterat 20-07-01)

KUNGSLEDEN KEB-SALTO (Uppdaterat 20-06-22)
En hel del snö kvar på fjällplatån mellan Vakkotavare och Teusajaure och mycket vatten i jokkarna. Barmark i lågterrängen vid Vakkotavare och Teusajaure. Enstaka snölegor kvar på leden mellan Kaitumjaure och Singi men inga problem att ta sig fram. Inga uppgifter från sträckan Teusajaure – Kaitumjaure.

SITASJAURE-HUKEJAURE OCH OMRÅDET NORR OM RITSEM (Uppdaterat 20-06-22)
Sammanhängande snötäcke kring Hukejaure (18/6).

KUNGSLEDEN SALTOLUOKTA-KVIKKJOKK (Uppdaterat 2020-06-25)
Isfritt längs sträckan. Bitvis snö på höjd mellan Aktse och Sitojaure. Roddbåtar har inte varit ilagda i början på vecka 26. Fjällstugor längs sträckan och båtöverfarten Kebnats-Saltoluokta öppnar den 3 juli.

PADJELANTALEDEN (Uppdaterat 2020-07-01)
Vandringsbar hela sträckan Ritsem-Kvikkjokk enl Laponiatjuottjudus som flygit över området. Snöfält mellan Stalouokta och Darreluoppal. Blöt terräng i hela området och höga vattenstånd i vattendragen. Vandrare har gått hela sträckan. (1/7) För info se: https://laponia.nu/information-om-broar-och-sno-i-laponia-juni-2020/

VAIMOK OCH PIESKEHAURE (Uppdaterat 20-07-01)
En del snö fortfarande i området. Bron över Lairojåhkka vid norska gränsen har klarat vintern. Nordkalottleden norr om Pieskehaure, Gáilávagge, Stora snöfält, men vandringsbar enl uppgifter från Laponiatjuottjudus.

SAREK (Uppdaterat 20-07-01)
Skarjabron utlagd under gårdagen. Fortfarande en del snö i dalgångarna. Höga vattenstånd. https://laponia.nu/information-om-broar-och-sno-i-laponia-juni-2020/

VINDELFJÄLLEN (Uppdaterat 20-07-08)

Hela Kungsleden är vandringsbar.

Snöläget i Vindelfjällen normalt för årstiden. Stora sammanhängande snöfält i Syterskalet. Normala vattenmängder i sjöar och bäckar.

JÄMTLANDSTRIANGELN (Uppdaterat 20-06-23)
Finns en del snölegor kvar men också mycket sommarled framme. Framförallt sträckan Spåjme – Gamla Sylen (från Storulvån cirka 8-9km) finns det snöfält. Det funkar fint att gå över dem, största är cirka 50 meter. Snön är ganska rutten så man får vara beredd att sjunka ned en bit. Det är en del höga vattenflöden och leden kan vara ganska blöt. Kängor är att rekommendera och det kan ta lite längre tid att vandra. På resterande sträckor är leden fin och nästan eller helt snöfri.

STORSYLEN (Uppdaterad 20-06-23)
Bron över sylälven planeras att förhoppningsvis läggas på under veckan – förhoppningsvis torsdag 25 juni. Älven är möjlig men fortfarande mycket svår att vada pga kyla och vattennivå. Och bör endast göras av mycket erfarna. Ta själv ansvar för din säkerhet och dina beslut.

HELAGS (Uppdaterad 20-06-23)
Helags-Kläppen: Vandringsbart, ett vad
Helags-Sylarna: Vandringsbart

STUGORNA I JÄMTLANDSFJÄLLEN  (Uppdaterat 20-06-24)
Lunndörren – Vandrarna rapporterar hyfsade förhållanden runt om: Blött men gångbart utan problem i alla riktningar. Biflöde till Lunndörren från Santa i öst är vadbart.  Från Lunndörren 22/6

Härjångsån är ej vadbar. Både gällande leden Gåsen – Vålåstugan och leden Helags – Vålåstugan. Det är alldeles för mycket vatten och högt flöde. Från Stugvärd Gåsen 22/6.

Ljungan vid Ljungans vindskydd. Vadet är svårt men för den som är lite van går det ändå bra att vada över. Från Stugvärd Gåsen 22/6.

Tvärån är ej vadbar när det gäller leden Stensdalen – Vålåstugan. Men någon km uppströms går det att vada över ån. Från Stugvärd Gåsen 22/6.

Fältjägaren – Vandrare som kommer söderifrån säger att det fortfarande är ganska höga flöden i Mittån där leden går över men inga egentliga svårigheter, det är ca 60-70 cm högt. Annars är det några snöfält att passera men på många ställen kan man gå runt. Ganska blött på vissa ställen men inget mer än förväntat. Från Stugvärd Fältjägaren 22/6.

Anaris – Från Vallbo mot Anarisstugan är passagen över Tvärån svårare än vanligt på grund av högt och stritt vatten men möjligt att passera med höga skaft och på lämpliga stenar. Uppdaterad 24/6 från Stugvärd Anaris

Passet mellan Kruptjie och Krappa är i det närmaste snöfritt men fortfarande mycket vatten i bäckarna på östsluttningen av Stor-Anahögen. Uppdaterad 24/6 från Stugvärd Anaris

Hällån är strid med högt vattenflöde och passage rekommenderas norr om leden. Uppdaterad 24/6 från Stugvärd Anaris

GRÖVELSJÖN/ROGEN (uppdaterat 20-06-15)
Snöläget ändras snabbt och det är nu vandringsbart i hela Grövelsjöfjällen. Vattennivåerna längs med Storån är höga och där är just nu delar av leden översvämmad på den västra sidan av ån.

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.