Så är snöläget i fjällen

Inför sommarsäsongen 2021 uppdaterar vi här snöläget kopplat till våra fjällstugor och fjällstugor i väglöst land.

Sidan uppdaterades senast 2021-06-17

Rapporten avser observationer gjorda under perioden 21-06-13 till 21-06-16. Snöläge och vattenflöden kan ha förändrats sedan observationerna gjordes. Det går inte att lämna prognoser för hur det ser ut längre fram i tiden. När snösmältningen är i gång går det ibland väldigt fort.

Snön har smält undan i hög fart under den senaste tiden. I de sydligare delarna av fjällkedjan är snösmältningen i princip över med undantag för högterräng.  I de norra delarna av fjällkedjan är de flesta av de större vandringslederna framkomliga även om det finns en hel del snö kvar, särskilt i den västra delen av Lapplandsfjällen.

SMHI: Inga varningar utfärdade den 17/6. Det är viktigt att du själv håller koll på vädret och eventuella varningar innan du ger dig ut på fjället.

KUNGSLEDEN ABISKO-KEBNEKAISE

Abisko – Abiskojaure: Leden är snöfri, låga till måttliga flöden i små och medelstora vattendrag. Höga flöden i större vattendrag. Inga snö eller vattenrelaterade problem längs Kungsleden och andra stigar i lågterrängen i Abisko Nationalpark.

Abiskojaure – Alesjaure: Flera mindre snöfält kvar på leden från Keronbacken, ca 5 km söder om Abiskojaure och hela vägen mot Alesjaure. Blött mellan snöfälten. Måttliga till höga flöden i mindre vattendrag som kan behöva vadas.

Alesjaure – Singi: En hel del små och stora snöfält på sträckan Alesjaure -Sälka och vidare mot Singi. Blött mellan snöfälten. Måttliga till höga flöden i mindre vattendrag som kan behöva vadas.

ABISKOJAURE – UNNA ALLAKAS – ALESJAURE – VISTAS-NALLO-SÄLKA
Inga uppgifter den 17/6 men högst sannolikt mycket snö från Unna Allakas och vidare över fjället mot Alesjaure.

KUNGSLEDEN KEB-SALTO
Vakkotavare 10/6. Barmark i lågterräng ovanför stugan men sannolikt mer eller mindre sammanhängande snötäcke från trädgränsen och vidare norrut.  Fullt fungerande roddled över Teusajaure planeras finnas till säsongsstart 24 juni. Motorbåtstrafik finns preliminärt från säsongsstart 24 juni.

SITASJAURE-HUKEJAURE OCH OMRÅDET NORR OM RITSEM
15/6 Vägen mot Sitasjaure snöfri. Mot fjällsluttningarna kan man konstatera att det är relativt snöfritt och med kraftiga flöden. Sjöarna fortfarande isbelagda men ej gångbara.

KUNGSLEDEN SALTOLUOKTA-KVIKKJOKK

10/6 Salto – Sitojaure. Barmark till största delen och leden är framkomlig. Båttrafiken över Sitojaure startar den 24/6. Observera att roddleden är indragen från sommar 2021.

Inga uppgifter från sträckan Sitojaure – Kvikkjokk.

PADJELANTALEDEN
Inga uppgifter den 17/6.

VAIMOK OCH PIESKEHAURE

Inga uppgifter den 17/6 men sannolikt fortfarande mycket snö i området.

SAREK

Inga uppgifter den 17/6.

VINDELFJÄLLEN
21-06-13 Mycket av snön i Vindelfjällen har smält undan men det finns fortfarande en del större snöfält kvar i Viterskalet.  Leden beskrivs som möjlig att vandra men vi saknar detaljuppgifter.

JÄMTLANDSFJÄLLEN

21-06-07 Rundhögen-Blåhammaren: Snösmältningen pågår men området är relativt torrt. Leden går att följa i princip hela vägen. En del snöfält kvar men inget som skapar problem.

21-06-15 Storulvån: Leden mellan Storulvån-Sylarna är helt framkomlig helt utan problem. Enstaka korta snöpartier 4-5 stycken som är max 20 meter långa var.

21-06-08 Vålådalen-Stensdalen: Leden är framkomlig men det finns några större snöfält ca 5 km före stugan. Inga rapporter från övriga leder kring Vålådalen.

GRÖVELSJÖN/ROGEN
21-06-13  Grövelsjön – Rogen är det nu snöfritt och det är vandringsbart i hela området. Inga isar kvar på sjöarna.

BILDER

Alesjaure 16 juni 

Kungsleden vid Abiskojaure 16 juni

Kungsleden vid Nissunjåkk, Abisko nationalpark 13 juni

Syterskalet från norr 13 juni

Abiskojåkken vid Pallenvagge 13 juni

Bro vid Viterskalet 11 juni


Nissunvagge – Abisko nationalpark 6 juni


Syterskalet 8 juni


Tärnasjö 1 juni

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.