Uppdateringar angående malmbanan

Uppdatering 2024-03-14: Från och med torsdag 14 mars kan Vy Tåg köra tågen hela vägen till Björkliden vilket innebär att STFs gäster som reser med dem inte ska behöva använda ersättningsbussar. Norr om Björkliden är det dock ersättningsbuss som gäller även fortsatt.

Artikel publicerad 2024-02-20:

Först nu har Trafikverket meddelat att persontrafiken på Malmbanan norr om Abisko östra inte kan återupptas förrän om flera månader, vilket innebär att turister och lokalbor måste åka ersättningsbuss mellan Abisko östra och Narvik. Däremot får godstågen börja rulla.

Det var i december ett godståg spårade ut i Vassijaure och sedan dess har besöksnäringen och Vy Tåg försökt få svar från Trafikverket när persontrafiken kan återupptas. Gäster har inte vågat eller har avbokat sin vistelse vilket har fått förödande konsekvenser. Sedan urspårningen har datumet hela tiden flyttats fram och skapat en osäkerhet samt gjort det omöjligt att planera. Det var först i fredags Trafikverket meddelade sitt beslut och att det skulle bli olika datum för gods- respektive persontrafiken.

– Beslutet kommer få en mycket stor påverkan för våra resenärer och deras möjlighet att ta sig till sina destinationer så väl som för oss som företag. Vi kommer ha en fortsatt löpande dialog med Trafikverket och parallellt med detta arbeta med åtgärder för att minska den negativa påverkan, säger Petter Östmark, affärschef Vy Tåg

– Normalt har vi 39 000 gästnätter på STF Abisko turiststation och norra Kungsleden under skidsäsongen men nu har vi redan fått 2 300 nätter avbokade värda över 3 miljoner kronor. Att i elfte timmen få det här beskedet är inte okej. STF:s gäster vill åka tåg ända fram och det är av stor vikt att det är enkelt att ta sig till oss, säger Marit Sarri, områdeschef Norrbotten, Svenska Turistföreningen.

Att persontrafiken inte släpps på förrän senare i vår beror enligt Trafikverket på säkerhetsskäl. Lagningsarbetet är utfört under extrema förhållanden och Trafikverket kommer löpande följa utvecklingen av godstrafikeringen och återkomma med besked om när persontrafiken kan återstartas.

– Industrin kan lägga sin råvara på hög och delvis jobba i kapp sina leveranser. Den möjligheten finns inte inom besöksnäringen. Det är här och nu, som gästernas efterfrågan måste mötas och affärerna kan göras. Därför riskerar detta besked påverka hela länets turismutveckling negativt, säger Annika Fredriksson, vd, Swedish Lapland Visitors Board

För mer information eller intervjuer, vänligen kontakta:
Marit Sarri, platschef STF Abisko Turiststation och områdeschef Norrbotten, Svenska Turistföreningen
marit.sarri@stfturist.se 072-058 4125

Marie Torneus, Marknads- och kommunikationschef, Vy
marie.torneus@vy.se 0731-81 14 05

Annika Fredriksson, vd, Swedish Lapland Visitors Board
annika.fredriksson@swedishlapland.comMobil: 070-512 2346

Pressbild: Fotolänk pressbild STF Abisko Turiststation och Malmbanan, foto Pär Englund

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.